Τα προβλήματα που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν στον κλάδο των ναυαγοσωστών αλλά και τις καινούριες προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωποι και χρίζουν άμεσης ανταπόκρισης, παρέθεσε στο ThemaOnline, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστικής, Πόλυς Παλλήκαρος.
«Αυτό που χρειάζεται στην Κύπρο είναι ναυαγοσώστες σε όλα τα σημεία αλλά και μηχανικά μέσα. Ένα «έξυπνο» σωσίβιο μπορώ να το στείλω σε αυτόν που κινδυνεύει για να πιαστεί πάνω ενώ εγώ είμαι στην ξηρά. Θα τηλεκατευθύνω το σωσίβιο σε αυτόν που κινδυνεύει όμως είναι άλλο να πάει ο ναυαγοσώστης να κάνει τη διάσωση», είπε συγκεκριμένα.
Έλλειψη θέσεων εργασίας
Όσο αφορά την έλλειψη θέσεων εργασίας, ο κύριος Παλλήκαρος ανέφερε ότι «κάθε χρόνο είναι και καλύτερα αλλά όχι 100%»
«Όταν ψάχνουμε στην Πάφο για παράδειγμα 100 Ναυαγοσώστες part time που θα τους βρούμε; Στην Αμμόχωστο έχουμε 45 full time ναυαγοσώστες που εργάζονται ολόχρονα ενώ στην Πάφο έχουμε 3. Για να βρω 100 θα πρέπει να είναι φοιτητές ή άνεργοι δηλαδή, άτομα που θα έρθουν και θα φύγουν. Κανείς δεν πάει σε μία δουλειά που είναι για 4-6 μήνες», εξήγησε.
«Πρέπει να δημιουργηθούν περισσότερες μόνιμες θέσεις 8 ή 10 μηνών και σε άλλες επαρχίες», συμπλήρωσε.
Η επαρχία με το μεγαλύτερο πρόβλημα και αυτή με τις περισσότερες θέσεις
Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστικής, σημείωσε ότι «η επαρχία η οποία έχει τις περισσότερες θέσεις είναι η Αμμόχωστος η οποία έχει 45 θέσεις, ενώ αυτή με το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Πάφος. Παρόλα αυτά και στην Αμμόχωστο προκήρυξαν κι άλλες καινούριες θέσεις αλλά δεν βρίσκουν κόσμο. Το κύριο πρόβλημα του επαγγέλματος είναι η εποχικότητα. Ψάχνουμε πολλούς για λίγους μήνες»
«Η μόνη επαρχία που δεν έχει πρόβλημα είναι η επαρχία Λευκωσίας, η οποία όμως έχει 2 παραλίες, τον κάτω Πύργο και τα Πηγαίνια. Έχουμε 13 ναυαγοσώστες τους οποίους προσπαθούμε εδώ και 3-4 χρόνια με έντονο τρόπο να εκπαιδεύσουμε και να τους φτάσουμε σε ένα επίπεδο», πρόσθεσε.
Άλλα προβλήματα
«Αυτό που έχουμε άμεση ανάγκη τώρα είναι τα μηχανικά μέσα διάσωσης, τα Jet ski με την πλατφόρμα πίσω, τα οποία κάνουν τη δουλειά μας πολύ πιο γρήγορη στο να επεμβαίνουμε κάπου που έχει πρόβλημα», τόνισε.
«Άλλα θέματα, όπως ανέφερε στις δηλώσεις του στο ThemaOnline, είναι οι κολυμβητές που βγαίνουν εκτός των σημαδούρων. Ο ναυαγοσώστης έχει πρόσβαση και μπορεί να ελέγχει με τα κιάλια αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει νόμος που να απαγορεύει στον λουόμενο να εξέρχεται από τις σημαδούρες. Ο νόμος λέει ότι απαγορεύεται στα σκάφη να μπαίνουν μέσα από τις σημαδούρες, όμως δεν αναφέρει κάτι για τους λουόμενους», εξήγησε.
«Ο νόμος πρέπει να αλλάξει. Κάποιος που θα βγει εκτός των ορίων που είναι οι σημαδούρες είτε για κολύμπι είτε για κατάδυση είτε για ψάρεμα, πρέπει να έχει τη σωστή σημαδούρα δεμένη πάνω του για να αναγνωρίζεται εύκολα από τα σκάφη για αποφυγή ατυχημάτων. Υπάρχει σημαδούρα για diving ή σημαδούρα για ελεύθερο για να γίνεται αισθητή η παρουσία κάποιου εκτός των καθορισμένων ορίων», υπογράμμισε.
Καταλήγοντας, ο κύριος Παλλήκαρος, «χτύπησε τον κώδωνα του κινδύνου» και για τις θερμοπληξίες τονίζοντας μάλιστα πως «είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε φέτος στις θάλασσες μας»
«Συμβουλεύουμε τον κόσμο να πίνει πολύ νερό και αν νιώσουν συμπτώματα να αποχωρούν από τον ήλιο ενώ παράλληλα τους προτρέπουμε να μην πηγαίνουν θάλασσα από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 16:00 το απόγευμα», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη
• Ανήλικος από την Κύπρο έστελνε μηνύματα για βόμβες στα αεροδρόμια της Ελλάδας
• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις