Μικροί και μεγάλοι περιμένουν με ανυπομονησία τις καλοκαιρινές διακοπές για να ξεκουραστούν και να αλλάξουν περιβάλλον ώστε γεμίσουν μπαταρίες.
Όπου και να περάσει ο καθένας τις διακοπές του είναι σημαντικό να αποφύγει την αφυδάτωση, η οποία συμβαίνει συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας, όπως εξήγησε στις δηλώσεις του στο ThemaOnline, ο κλινικός διαιτολόγος και διατροφολόγος, Πάνος Πλατρίτης.
«Τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας, το σώμα μας αποβάλλει περισσότερα υγρά. Στην προσπάθεια να διατηρήσει το σώμα μας τη θερμοκρασία σταθερή, παρατηρείται η εφίδρωση. Το σώμα καταβάλλει περισσότερη προσπάθεια και δια μέσω του ιδρώτα αποβάλλει τα υγρά», ανέφερε.
«Άρα ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες πρέπει να είμαστε επαρκώς ενυδατωμένοι. Η επάρκεια στην ενυδάτωση ορίζεται περίπου 40ml ανά κιλό σωματικού βάρους ή 2,5-3 λίτρα καθημερινά και επιπλέον ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες. Για παράδειγμα κάποιος που εκτίθεται περισσότερες ώρες στη ζέστη ή κάποιος που αθλείται πρέπει να υπολογίζει περίπου 1 ποτήρι ανά 15-20 λεπτά άσκηση», πρόσθεσε.
Συμπτώματα
Όσο αφορά τα συμπτώματα, ο κύριος Πλατρίτης σημείωσε ότι «με την αφυδάτωση μπορεί να προκληθούν κάποιες συνέπειες οι οποίες θα πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα όπως ο πονοκέφαλος, η ημικρανία, η εξάντληση ακόμη και η λιποθυμία. Δεν πρέπει να αφήνουμε τον εαυτό μας να διψάσει για να θυμηθούμε ότι πρέπει να πίνουμε νερό. Πρέπει από προηγουμένως να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε στον εαυτό μας νερό», προσθέτοντας μάλιστα ότι «μπορεί να επηρεάσει όλες τις ηλικιακές ομάδες όχι μόνο τους ενήλικες»
Tips για να είμαστε συνεχώς ενυδατωμένοι
«Πρέπει να κουβαλάμε συνεχώς μαζί μας ένα μπουκαλάκι νερό, για να μπορούμε να έχουμε ανά πάσα στιγμή και να μην ξεχνάμε να πίνουμε. Ειδικά τα μικρά παιδάκια μπορεί να μην έχουν την ευχέρεια να μας το ζητούν», τόνισε ο κλινικός διαιτολόγος.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «η ενυδάτωση δεν είναι μόνο το νερό. Μπορούμε να πάρουμε ενυδάτωση από χυμούς, από παγωμένα τσάγια, από smoothies, από υγιεινές γρανίτες, από το γάλα ή ακόμη και από τον καφέ. Κατά την διάρκεια της ημέρας μπορούμε να βάλουμε και μία υπενθύμιση στο κινητό μας ώστε να θυμίζουμε τον εαυτό μας κάθε 1-2 ώρες να πίνουμε νερό»
Φρούτα
Όσο αφορά τα φρούτα, σύμφωνα με τον κύριο Πλατρίτη, «μπορούν να θεωρηθούν ως μια πηγή ενυδάτωσης. Πάνω από το 80% των φρούτων και των λαχανικών αποτελούνται από υγρά. Επειδή όμως έχουμε μια διαφορετική μορφή ενυδάτωσης, έχουμε το λεγόμενο παγιδευμένο υγρό, μέχρι να τα επεξεργαστεί το σώμα μας σίγουρα θα είναι πολύ λιγότερη η ενυδάτωση από ότι να πιούμε ένα ποτήρι νερό»
«Για παράδειγμα αν πάρουμε ένα μήλο 100 γραμμάρια, το 80% του είναι υγρό, μέχρι να το επεξεργαστεί το σώμα μας και να πάρουμε εκείνο το 80% υγρό που θέλουμε θα θέλει 1,5 με 2 ώρες το σώμα μας μέχρι να τα μεταβολήσει. Άρα καλύτερα η υγρή ενυδάτωση γιατί απορροφάται και καλύτερα από τον γαστρεντερικό σωλήνα. Καλό είναι να τρώμε φρούτα και λαχανικά αλλά να μην το θεωρούμε ως αποκλειστική πηγή ενυδάτωσης γιατί είναι αμελητέα σε σχέση με το πόσο πρέπει να λαμβάνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας», συμπλήρωσε.
Ποσότητα νερού την ημέρα
Κανονικά θέλουμε τουλάχιστον 2,5-3 λίτρα νερό την ημέρα.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κύριο Πλατρίτη, «όταν βρισκόμαστε υπό σκιά χρειαζόμαστε 30-35 ml, ενώ όταν είμαστε εκτεθειμένοι σε πιο ψηλές θερμοκρασίες 35-40 ml»
Εκτεθειμένος σε ψηλές θερμοκρασίες μπορεί να είναι κάποιος όταν κάνει μία χειρωνακτική εργασία, ένα άτομο που θα δουλέψει στον κήπο του ακόμα και ένα άτομο που θα εκτεθεί στις καιρικές συνθήκες γενικά.
Ηλεκτρολύτες
Ερωτηθείς για τους ηλεκτρολύτες, ο κύριος Πλατρίτης ανέφερε ότι «εξυπηρετούν άλλη διαδικασία. Κατά την εφίδρωση εκτός από τα υγρά, μειώνονται και διάφοροι ηλεκτρολύτες όπως για παράδειγμα το κάλιο, το νάτριο, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για τις διάφορες διεργασίες. Όλα αυτά πρέπει να τα λαμβάνουμε πίσω. Είτε από τη διατροφή μας είτε για παράδειγμα οι αθλητές που χάνουν μεγάλη ποσότητα ιδρώτα, κάποιες φορές οι ηλεκτρολύτες είναι χρήσιμο συμπλήρωμα. Όσο περισσότερο ιδρώνουμε τόσο περισσότερο πρέπει να ενυδατωνόμαστε. Να εισέρχονται τα υγρά τα οποία αποβάλλουμε»
Καταλήγοντας, επισήμανε ότι «η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα είναι τα μικρά παιδιά και τις ευπαθείς ομάδες γιατί είναι οι πρώτοι οι οποίοι αφυδατώνονται»
«Δεν πρέπει να περιμένουμε να διψάσουμε γιατί αυτό σημαίνει ότι έχουμε ήδη αφυδατωθεί σε μικρό βαθμό. Πρέπει να λαμβάνουμε νερό ανά τακτά χρονικά διαστήματα», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις