ΕΛΛΑΔΑ

Βίντεο, φωτογραφίες: Ξεπερνά τα 20χλμ. το μέτωπο της φωτιάς που καίει το Πεντελικό όρος - Τραυματίστηκε πυροσβέστης

Βίντεο, φωτογραφίες: Ξεπερνά τα 20χλμ. το μέτωπο της φωτιάς που καίει το Πεντελικό όρος - Τραυματίστηκε πυροσβέστης

Δραματικές ώρες στη βορειοανατολική Αττική καθώς η φωτιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα το μεσημέρι της Κυριακής «εξελίσσεται ταχύτατα και έχει μπει στο πεντελικό όρος» όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής λίγο πριν τις 6 σήμερα το πρωί «παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων των δυνάμεων της πολιτικής προστασίας».

Την αγωνία επιτείνει το γεγονός ότι, όπως έλεγαν οι μετεωρολόγοι και είπε και ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, αναμένεται τις επόμενες ώρες περαιτέρω ενίσχυση των ανέμων που έχουν ήδη βοηθήσει τη φωτια να διανύσει μια τεράστια απόσταση καίγοντας τα πάντα στο πέρασμά της με το μήκος του μετώπου να ξεπερνά κατά πολύ τα 20χλμ.

Σύμφωνα με τον πυρομετεωρολόγο Θεόδωρο Γιάνναρο η φωτιά μέσα σε λιγότερες από 12 ώρες «έτρεξε» απόσταση μεγαλύτερη των 30-40χλμ.

Δειτε βίντεο από τον Διόνυσο το πρωί της Δευτέρας

Όπως είπε ο κ. Βαθρακογιάννης από την πυροσβεστική, στα μέτωπα της φωτιάς δίνουν μάχη 510 πυροσβεστες με 16 ομαδες δασοκομάντες και δεκάδες οχήματα. Παράλληλα με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να πετάνε σε δύο κύκλους πάνω από τα μέτωπα, συνολικά 32 εναέρια μέσα, 17 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον Διόνυσο, με τις φλόγες να φτάνουν σε σπίτια, την Παλαιά και Νέα Πεντέλη και τον Μαραθώνα, με τους τοπικούς ανέμους να δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων ενώ τα ξημερώματα δόθηκε εντολή εκκένωσης του νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης με 29 παιδιά να μεταφέρονται στα παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία»

Βίντεο από το Παίδων Πεντέλης


Στις 6:05 εστάλη νέο μήνυμα από το 112 για όσους βρίσκονται σε Νταού Πεντέλης και Άγιο Σπυρίδωνα να κατευθυνθούν προς Ραφήνα για να ακολουθήσει λίγα λεπτά αργότερα μήνυμα για όσους είναι στον οικισμό Ανατολή στους οποίους ζητήθηκε να κατευθυνούν προς Νέα Μάκρη.

Λίγο πριν τις 5 τα ξημερώματα ήχησε ξανά το 112 προειδοποιώντας τους κατοίκους σε Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Μελίσσια, Πολιτεία, Εκάλη, Ντράφι και Νέα Ερυθραία να βρίσκονται σε ετοιμότητα; και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Λίγο μετά τις 5 ήχησε ξανά το 112, αυτή τη φορά για να εκκενωθεί η Νέα και Παλαιά Πεντέλη. 

Αν βρίσκεστε στην περιοχή Νέα_Πεντέλη απομακρυνθείτε προς Μελίσια & Παλαιά_Πεντέλη προς Βριλήσσια. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών, αναφέρει το μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας.

Ακολούθησε μήνυμα του 112 για εκκένωση για Ντράφι, Διώνη και Δαμαράσι Ραφήνας.

Αν βρίσκεστε στις περιοχές Ντράφι Διώνη & Δαμάρασι Ραφήνας απομακρυνθείτε προς Λεωφόρο_Μαραθώνος

Στη συνέχεια το 112 ήχησε για ετοιμότητα και στην Ανθούσα. Δασική πυρκαγιά στην Ανθούσα. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.

Τραυματίστηκε πυροσβέστης

Ένας πυροσβέστης που επιχειρούσε στον Μαραθώνα παρελήφθη από ασθενοφόρο του κέντρου Υγειας Νέας Μάκρης με εγκαύματα στα χέρια και στα πόδια και οι γιατροί έκριναν ότι πρέπει να διακομιστεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο 251 Γενικό νοσοκομείο Αεροπορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πυροσβέστης φέρει εγκαύματα 2ου βαθμού τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν από πλαστικούς χειρούργους.

«Έχουν καεί τουλάχιστον 20 σπίτια στον Βαρνάβα, ένα και εντός του οικισμού. Αν δεν σηκωθούν τα εναέρια η φωτιά θα καίει για πέντε μέρες. Από το πεζοπόρο δεν μπορούν να την πλησιάσουν. Μόνο όταν θα είναι χαμηλές οι φλόγες θα μπορέσουν. Έχουμε δει να καίγονται σπίτια, αυτοκίνητα και ζωάκια. Η φωτιά είναι πολύ δυνατή», δήλωσε στο MEGA o Παναγιώτης Κατσίκης εθελοντής πυροσβέστης στον Βαρνάβα.

Οι δυνάμεις είχαν αυξηθεί. Στα μέτωπα της φωτιάς επιχειρούσαν, λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα, 470 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 132 οχήματα, εθελοντές, υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου. Από αέρος μέχρι και το τελευταίο φως της ημέρας κινητοποιήθηκαν 16 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα, τα δύο για τον συντονισμό τους. Στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν συνδρομή μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Περιφέρειας Αττικής και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τον Διόνυσο

dionysovouni-001
dionysovouni-004
dionysovouni-005
dionysovouni-007
dionysovouni-008
dionysovouni-009

 

DSC_9077
DSC_8911
DSC_8951
1000042007

 

DSC_3813_1_



Ειδικότερα, το πύρινο μέτωπο το οποίο ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια, κινείται με μεγάλη δυναμική μέσα στις χαράδρες και κατευθύνεται προς Διόνυσο. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν ενισχυθεί και οι κύριες γραμμές άμυνας λίγο μετά τις 21.00 είχαν αναπτυχθεί, βόρεια, στο Μικροχώρι Ωρωπού, ανατολικά, στο Γραμματικό και νότια, στη Σταμάτα, με στόχο να μπορέσουν να ανακόψουν την πυρκαγιά. 

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, κάηκε ολοσχερώς όχημα της Πυροσβεστικής στον Βαρνάβα, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες δεν κινδύνευσαν οι πυροσβέστες.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία Helios: Ένα «προβληματικό» αεροσκάφος και ένα σοβαρό λάθος

• Χειροπέδες σε 25χρονο για σφετερισμό ε/κ περιουσίας στα κατεχόμενα

• Αντιδράσεις στα Social Media: Ο Φειδίας ανέβασε βίντεο μαζί με Τουρκοκύπριο Influencer για το Κυπριακό

• Ευλογιά των πιθήκων - ΠΟΥ: Κήρυξε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης

• Σε φάση… «υποψηφίου» βρίσκεται ακόμη ο Φειδίας Παναγιώτου - Ποιος Κύπριος ευρωβουλευτής τον ξεπερνάει σε ακόλουθους στο «Χ» – Φωτογραφία

• Μαρία Κορτζιά: Φόρεσε matching ρούχα στους γιους της - Δείτε τις γλυκές φωτογραφίες



Συναγερμός στις Αρχές: Εντοπίστηκε βλήμα στη θάλασσα του Ακάμα

Συναγερμός στις Αρχές: Εντοπίστηκε βλήμα στη θάλασσα του Ακάμα

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές μετά τον εντοπισμό βλήματος στη θάλασσα της Πάφου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top