ΥΓΕΙΑ

Σας φαίνονται όλα βουνό; Ένας ψυχολόγος εξηγεί πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία

Σας φαίνονται όλα βουνό; Ένας ψυχολόγος εξηγεί πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία

Αν νιώθετε ότι χρειάζεστε βοήθεια για να διαχειριστείτε τις δυσκολίες της ζωής σας ή να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία, η θεραπεία μπορεί να είναι η κατάλληλη επιλογή για εσάς.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να αποτελέσει έναν πολύτιμο σύμμαχο στην προσωπική ανάπτυξη και την αντιμετώπιση ψυχικών δυσκολιών. Ωστόσο, η απόφαση να ξεκινήσετε θεραπεία μπορεί να είναι δύσκολη, ενώ είναι σημαντικό αυτή να γίνει την κατάλληλη στιγμή. Ας δούμε, λοιπόν, τι έχει να πει ο Simon Sherry, κλινικός ψυχολόγος και καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας και Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου Dalhousie, σε άρθρο του στο The Conversation, σχετικά με το πότε και γιατί να ξεκινήσει κάποιος ψυχοθεραπεία.

Πώς η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει

Η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία που μπορεί να σας προσφέρει πολύτιμη βοήθεια σε διάφορους τομείς της ζωής σας. Σύμφωνα με τον Simon Sherry, η θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε γιατί σκέφτεστε, αισθάνεστε ή ενεργείτε με τον τρόπο που το κάνετε.

Επιπλέον, σας δίνει τα εργαλεία που χρειάζεστε για να σκέφτεστε, να αισθάνεστε και να ενεργείτε με πιο υγιείς τρόπους. Μέσω της ψυχοθεραπείας μπορείτε να αναγνωρίσετε και να υπερβείτε τα εσωτερικά εμπόδια που σας κρατούν πίσω, να αντιμετωπίσετε και να τροποποιήσετε τις αρνητικές σκέψεις και πεποιθήσεις, και να βελτιώσετε τη γενική σας ψυχική υγεία.

Η θεραπεία μπορεί επίσης να σας υποστηρίξει στη διαχείριση ψυχικών ασθενειών και να σας καθοδηγήσει στη δημιουργία μόνιμων θετικών αλλαγών στη ζωή σας, προσφέροντάς σας έτσι ένα καλύτερο και πιο ισχυρό θεμέλιο για την ψυχική σας υγεία.

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή

Η απόφαση να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία συνήθως προκύπτει όταν αντιμετωπίζετε δυσκολίες που επηρεάζουν την καθημερινή σας ζωή. Σύμφωνα με τον Sherry, υπάρχουν διάφοροι λόγοι που δίνουν το «σήμα» ότι ήρθε ο καιρός να ξεκινήσετε θεραπεία:

Δυσκολία στην αντιμετώπιση ζωτικών αλλαγών: Αν δυσκολεύεστε να αντεπεξέλθετε σε σημαντικές αλλαγές ή προβλήματα στη ζωή σας, η θεραπεία μπορεί να είναι μια χρήσιμη επιλογή. Για παράδειγμα, αν βιώνετε ένα διαζύγιο, μια απώλεια ή μεγάλες αλλαγές στη ζωή σας, η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να προσαρμοστείτε και να βρείτε την ισορροπία σας.

Επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή: Αν η ψυχική σας κατάσταση επηρεάζει την καθημερινή σας λειτουργικότητα, όπως η εργασία ή οι σχέσεις σας, η θεραπεία μπορεί να σας υποστηρίξει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής σας.

Εμπόδια στην προσωπική εξέλιξη: Ακόμα και αν δεν έχετε σοβαρά προβλήματα, αλλά νιώθετε ότι κάτι σας λείπει ή ότι θέλετε να εξερευνήσετε πτυχές του εαυτού σας, η θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε και να βελτιώσετε τη ζωή σας.

Σύμφωνα με τον Sherry, η θεραπεία μπορεί να είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και προσπάθεια. Αν στο παρελθόν η θεραπεία δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα, δεν σημαίνει ότι δεν αξίζει να προσπαθήσετε ξανά. Η αποτελεσματικότητά της εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η αφοσίωση και η σχέση σας με τον θεραπευτή. Επίσης, η θεραπεία μπορεί να προσαρμοστεί στις νέες σας ανάγκες και συνθήκες.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Στο Νοσοκομείο ε/κ άνδρας που έκλεψε τροχόσπιτο στα κατεχόμενα - Η κατάσταση υγείας του

• Κρίσιμα 60χρονος στο ΓΝ Λευκωσίας - Επιχειρούσε να ανάψει κάρβουνα και υπέστη εγκαύματα

• Ευλογιά των πιθήκων: Πρέπει να ανησυχήσουμε στην Κύπρο; Ο Δρ. Καραγιάννης δίνει απαντήσεις

• Καλοκαιρινές εξορμήσεις: Αυτά είναι τα top 10 ιστορικά αξιοθέατα της Κύπρου που πρέπει να επισκεφθείς - Δείτε εικόνες

• Αγοράζουν τελικά ηλεκτρικά οχήματα οι Κύπριοι; - Η θέση μας σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ

• Θέλετε να κάνετε διακοπές στην εξοχή; Στο «Σταυρό της Ψώκας» μπορείτε να κατασκηνώσετε ή να κλείσετε δωμάτιο – Πληροφορίες

• Ταξιδεύεις με βρέφος; Τι ισχύει για εισιτήρια, αποσκευές και καροτσάκι - Οι χώροι θηλασμού και αλλαγής πάνας στα αεροδρόμια



Επιθέσεις κατά ντελιβεράδων: Χειροπέδες σε ένα πρόσωπο - Καταζητούνται ακόμα δύο - Δείτε βίντεο

Επιθέσεις κατά ντελιβεράδων: Χειροπέδες σε ένα πρόσωπο - Καταζητούνται ακόμα δύο - Δείτε βίντεο

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το μεσημέρι διανομείς φαγητού στη Λεμεσό. Διαμαρτυρήθηκαν για τα συχνά επεισόδια βίας εις βάρος τους ζητώντας προστασία στην εκτέλεση της εργασίας τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top