ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεκαεννέα χρόνια από την τραγωδία «Ήλιος» - Η μοιραία πτήση που στοίχισε τη ζωή 121 ανθρώπων

Δεκαεννέα χρόνια από την τραγωδία «Ήλιος» - Η μοιραία πτήση που στοίχισε τη ζωή 121 ανθρώπων

Ήταν Κυριακή, 14 Αυγούστου του 2005, πέντε λεπτά μετά τις 12 το μεσημέρι, όταν η Πτήση 522 της Helios Airways συντρίβεται στο Μαύρο Βουνό του Γραμματικού Αττικής, με αποτέλεσμα να χαθούν 121 ζωές - 115 επιβάτες και έξι μέλη του πληρώματός. 

Με το που γίνεται γνωστή η είδηση, πάγωσε η Κυπριακή - και όχι μόνο - κοινωνία, καθώς  έμελλε να σημαδέψει με τον πιο καθοριστικό τρόπο, τις ζωές εκατοντάδων οικογενειών

Σήμερα Τετάρτη (14/08/2024), συμπληρώνονται 19 χρόνια από την πτώση του αεροσκάφους της «Ήλιος», με τις μνήμες να ξυπνούν για όλους και κυρίως για τους συγγενείς και φίλους των ανθρώπων που «έσβησαν», ο πόνος των οποίων παραμένει αμετακίνητος, παρά τις καταδικαστικές αποφάσεις. 

Το χρονικό της αεροπορικής τραγωδίας

Το αεροπλάνο αναχώρησε από τη Λάρνακα της Κύπρου με προορισμό την Πράγα (Τσεχία), με ενδιάμεση στάση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα και στις 10:37 χάθηκε κάθε επαφή με το αεροσκάφος, που βρισκόταν στον εναέριο χώρο των Αθηνών.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν και απογειώθηκαν δύο μαχητικά F-16, τα οποία πλησιάζοντας το αεροσκάφος ήρθαν σε οπτική επαφή με το εσωτερικό του αεροπλάνου, όπου και διαπίστωσαν ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους ήταν αναίσθητος ενώ ο κυβερνήτης δεν βρισκόταν στη θέση του. Επίσης, διαπιστώθηκε ενεργοποίηση του συστήματος παροχής οξυγόνου με μάσκες. Το αεροσκάφος μέχρι εκείνη την στιγμή πετούσε με τον αυτόματο πιλότο.

Κατευθυνόμενο προς Εύβοια σε κάποια στιγμή έστριψε νότια και στις 11:41 οι πιλότοι των μαχητικών είδαν τον αεροσυνοδό Ανδρέα Προδρόμου, που είχε πτυχίο πιλότου, να προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο του αεροπλάνου.

Μετά από λίγο τα καύσιμα του αεροπλάνου τελείωσαν, σταμάτησε αρχικά ο αριστερός κινητήρας (11:50) και στη συνέχεια ο δεξιός (12:00) και στις 12:05 το αεροσκάφος συνετρίβη στην ορεινή περιοχή του Γραμματικού στη βόρεια Αττική.

Το αεροσκάφος μετέφερε 121 άτομα, εκ των οποίων 6 άτομα ανήκαν στο πλήρωμα. Οι 93 ήταν ενήλικες, οι 22 ήταν κάτω των 18, ενώ 103 ήταν κυπριακής καταγωγής και 12 Ελλαδίτες.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία Helios: Ένα «προβληματικό» αεροσκάφος και ένα σοβαρό λάθος

• Θα ψήσετε στην εξοχή τον Δεκαπενταύγουστο; Αυτοί είναι οι εκδρομικοί χώροι που μπορείτε να πάτε – Όλες οι πληροφορίες

• Σας έστειλε μήνυμα «γνωστός» στο facebook; Τι να προσέξετε για να μην χάσετε τον λογαριασμό σας

• Εφραίμ Χρήστου: To τσιαττιστό του για την Β’ φάση της Εισβολής - «Ήντα πόνος, έντα κλάμα…» - Δείτε βίντεο

• Σε φάση… «υποψηφίου» βρίσκεται ακόμη ο Φειδίας Παναγιώτου - Ποιος Κύπριος ευρωβουλευτής τον ξεπερνάει σε ακόλουθους στο «Χ» – Φωτογραφία

• Μαρία Κορτζιά: Φόρεσε matching ρούχα στους γιους της - Δείτε τις γλυκές φωτογραφίες



ΥΠΕΞ:  «Ας τερματίσουμε την κατοχή και ας ζήσουμε μαζί ειρηνικά»

ΥΠΕΞ: «Ας τερματίσουμε την κατοχή και ας ζήσουμε μαζί ειρηνικά»

Ας τερματίσουμε την κατοχή, ας γιατρέψουμε τις πληγές και ας ζήσουμε μαζί ειρηνικά, τονίζει ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος με αφορμή την 50ή επέτειο από τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top