«Μόλις κατέπεσε ένα κυπριακό αεροπλάνο με πολλούς νεκρούς και γίνεται χαμός». Kάπως έτσι ενημέρωσαν τον κορυφαίο Έλληνα αστυνομικό συντάκτη για την τραγωδία της HELIOS. O Πάνος Σόμπολος βρισκόταν για διακοπές, ωστόσο δεν μπορούσε να μην τρέξει στο Γραμματικό και να αποτυπώσει αργότερα στο βιβλίο του «Τα τραγικά γεγονότα της τελευταίας τριακονταπενταετίας. Όπως τα έζησα» συγκλονιστικές στιγμές που τον σημάδεψαν.'
Αναφέρει λάθη και παραλήψεις που οδήγησαν στην τραγωδία της «HELIOS», όχι μέσα από τα δικά του μάτια, αλλά στοιχεία από τις έρευνες των Αρχών αλλά και το πόρισμα του Ακριβού Τσολάκη. Στοιχεία που δεν αμφισβητούνται και που έχουν εξαχθεί μετά από μήνες προεργασίας.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Δεκαεννέα χρόνια από την τραγωδία «Ήλιος» - Η μοιραία πτήση που στοίχισε τη ζωή 121 ανθρώπων
Ένα λάθος, ίσως το σοβαρότερο που οδήγησε στην τραγωδία της HELIOS, το οποίο χαρακτηρίστηκε «ως εγκληματική παράλειψη» είναι ένας διακόπτης. Ένας διακόπτης που δεν μετακινήθηκε ποτέ στη σωστή θέση και έτσι μοιραία οι επιβαίνοντες της HELIOS ( ακόμα και οι κυβερνήτες του αεροσκάφους) να χάσουν τις αισθήσεις τους.
Γράφει στη σελίδα 403 του βιβλίου του ο Πάνος Σόμπολος:
Το αεροσκάφος είχε προηγουμένως εκτελέσει πτήση από Λονδίνο προς Κύπρο. Κατά την διάρκεια της πτήσης προς την Λάρνακα το πλήρωμα θαλάμου επιβατών άκουσε δυνατούς χτύπους στην πίσω δεξιά πόρτα του αεροσκάφους και παρατήρησε τον σχηματισμό πάγου στο στεγανωτικό παρέμβρυσμα της πόρτας. Η προϊσταμένη Φανούλα Σαββίδου κατέγραψε αυτά που άκουσαν και είδαν στο ημερολόγιο θαλάμου επιβατών και παράλληλα ενημέρωσε και τον κυβερνήτη Paul Simcoe. Αυτός με τη σειρά του έγραψε στο τεχνικό ημερολόγιο του αεροσκάφους: “Η πίσω θύρα εξυπηρέτησης χρήζει πλήρους επιθεώρησης”.
Φθάνοντας το αεροσκάφος στη Λάρνακα, ο αρμόδιος μηχανικός που εξέτασε το τεχνικό ημερολόγιο, είδε τη σχετική εγγραφή και προέβη σε οπτικό έλεγχο της πόρτας και σε έλεγχο διαρροής πίεσης θαλάμου. Κατά τον οπτικό δεν παρατήρησε καμία βλάβη ή ανωμαλία στην εν λόγω πόρτα. Είχε φωνάξει για βοήθεια και δύο άλλους μηχανικούς της εταιρείας. Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου έγραψε στο τεχνικό ημερολόγιο: “Θύρα και περιβάλλων χώρος ελέγχθησαν. Καμία παρατήρηση. . Ο έλεγχος συμπίεσης έγινε ως τη μέγιστη διαφορική πίεση. Η βαλβίδα ασφαλείας λειτουργεί στα 8.25 Δpsi. Καμία διαρροή ούτε αφύσικοι ήχοι σύμφωνα με την εργασία”.
Ο έλεγχος αυτός χαρακτηρίστηκε από τους ειδικούς ως ανορθόδοξος και η καταγραφή στο ημερολόγιο ως αόριστη, ελλιπής και αντιφατική. Όμως η εγκληματική παράλειψη ήταν ότι μετά το τέλος των εργασιών που έγιναν ο αρμόδιος μηχανικός δεν επανέφερε τον διακόπτη του επιλογέα του συστήματος συμπίεσης στην θέση “αυτόματο” (ΑΥΤΟ) από τη θέση “χειροκίνητο” (MAN). Αυτό το λάθος δεν μπόρεσαν να το ανακαλύψουν ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης και να φέρουν τον διακόπτη του επιλογέα στην σωστή θέση, με αποτέλεσμα να προκληθεί το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης συμπίεσης του αεροσκάφους.
Δηλαδή σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς ανέβαινε σε ύψος το αεροσκάφος, άρχισε να δημιουργείται σταδιακά υποξυγονικό περιβάλλον, με συνέπεια τη σταδιακή απώλεια των αισθήσεων των επιβαινόντων.
Σημειώνεται ότι το αεροσκάφος τύπου Boeing 737-300, σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα στοιχειά είχε και στο παρελθόν γίνει έκτακτη συντήρηση μετά από συμβάν ταχείας αποσυμπίεσης (σε πτήση από Βαρσοβία προς Λάρνακα) στις 16 Δεκεμβρίου 2004 και προβλημάτων στη λειτουργία του συστήματος ψύξης ηλεκτρονικού εξοπλισμού τα οποία είχαν παρουσιαστεί κατά την περίοδο 9 Ιουνίου 2015 έως 14 Αυγούστου 2015.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τραμπ: Γιατί η δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο δεν θα μοιάζει με την πρώτη
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις