Η σημερινή ημέρα (15 Αυγούστου) είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της εκκλησίας μας και η μεγαλύτερη Θεομητορική γιορτή του ορθοδόξου εορτολογίου.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Δεκαπενταύγουστος: Αυτός είναι ο λόγος που ονομάζεται και «Πάσχα του καλοκαιριού»
Είναι μια μέρα αφιερωμένη στην Παναγία η οποία γιορτάζεται με λαμπρότητα σε πολλές περιοχές της Κύπρου, καθώς υπάρχουν πολλές εκκλησίες αφιερωμένες στην Παναγία, με σχεδόν άγνωστες ονομασίες.
Οι πιο γνωστές από αυτές, είναι οι εξής:
Παναγία Παλλουριώτισσα Πρόκειται για ένα μικρό αρχαίο ναό της Παναγίας στο ομώνυμο προάστιο της Λευκωσίας. Πήρε το όνομά της από την «παλλούρα» τον θάμνο στο οποίο φυλάχθηκε η εικόνα και δεν καταστράφηκε.
Παναγία Μακεδονίτισσα Ενοριακός ναός της Παναγίας στην ομώνυμη συνοικία της Λευκωσίας. Στους αγρούς της περιοχής αφθονούσε το φυτό μακεδονήσι δηλ. ο μαϊντανός εξ ου και η ονομασία αυτή.
Παναγία του Κύκκου Από τις σημαντικότερες μονές. Η εικόνα βρίσκεται τοποθετημένη στο καθολικό της μονής. Λέγεται και Παραμυθία, που σημαίνει παρηγοριά και φέρει αυτό το όνομα διότι είναι ζωγραφισμένη κατά τον ίδιο τρόπο σαν την Παραμυθία του Αγίου Όρους. Η Παναγία έχει το πρόσωπο της στραμμένο αριστερά, ενώ κρατεί το χέρι του Υιού της μπροστά στο στόμα της.
Παναγία Ελεούσα ή Χρυσελεούσα Σπουδαίο μεσαιωνικό οικοδόμημα και στολίδι του χωριού Χλώρακα της Πάφου. Οποιαδήποτε εικόνα είναι ζωγραφισμένη με την ίδια τεχνοτροπία που είναι ζωγραφισμένη η εικόνα της Παναγίας του Κύκκου ονομάζεται Ελεούσα. Πολλοί άλλοι ναοί της επαρχίας Πάφου φέρουν αυτό το όνομα, όπως της Ακουρδάλιας, Γιόλου, Έμπας, Ίνιας, Θελέτρας, Κοίλης, Κρήτου, Λάσας, Λυσού, Σίμου, Πολεμίου κ.ά.
Παναγία του Γλωσσά Γυναικείο μοναστήρι στην επαρχία Λεμεσού. Εδώ καταφεύγουν όσοι γονείς έχουν μικρά παιδιά με προβλήματα ομιλίας και ζητούν τη βοήθεια της Παναγίας.
Παναγία Αψινθιώτισσα Ξωκλήσι στο κατεχόμενο από τους Τούρκους Σιγχαρί της Κερύνειας. Η εικόνα της Αψινθιώτισσας βρέθηκε μέσα σε μιαν αψινθιά, φυτό ίσως παρόμοιο της ροδοδάφνης. Γιόρταζε την 21η Νοεμβρίου.
Παναγία Ιαματική του Αρακαπά Ξακουστή για την θεραπεία των ακατάσχετων αιμορραγιών.
Παναγία Αγγελόκτιστη Κιτίου Αρχαίο ξωκλήσι στο χωριό Κίτι της επαρχίας Λάρνακας, από τις σημαντικότερες που υπάρχουν στην Κύπρο.
Παναγία Γλυκιώτισσα Ξωκλήσι κτισμένο στην παραλία της κατεχόμενης Κερύνειας.
Παναγία Χρυσοτριμιθιώτισσα Τέσσερα χιλιόμετρα δυτικά της πόλης της Κερύνειας βρίσκεται το χωριό Τριμίθι. Εξαιτίας της τριμηθιάς πήρε τ' όνομα η Παναγία, Χρυσοτριμιθιώτισσα. Η Χρυσοτριμιθιώτισσα ήταν ξωκλήσι του Τριμιθιού, όχι ο κυρίως ναός.
Παναγία Αχειροποίητος Λαπήθου Κτισμένη στον τύπο των Βυζαντινών μοναστηριών, στην μέση το καθολικό και γύρω - γύρω τα κελιά των μοναχών.
Παναγία του Αγρού Βρίσκεται στο χωριό Αγρός στην επαρχία Λεμεσού πανηγυρίζει την 21 του Νοεμβρίου.
Παναγία του Άρακα Βρίσκεται στα Λαγουδερά, κοντά στον Αγρό.
Παναγία του Τοχνιού Είναι ένα ξεχασμένο ερημοκλησάκι στην περιοχή του χωριού Μάνδρες της επαρχίας Αμμοχώστου.
Παναγίας Παντανάσσης Ο Μητροπολιτικός Ναός της Λεμεσού, η γνωστή «Καθολική», μια από τις μεγάλες εκκλησίες της Λεμεσού. Είναι βυζαντινού ρυθμού με ωραίες εικόνες και πλούσιο διάκοσμο.
Παναγία Γαλακτοτροφούσα Παλαικύθρου Βρίσκεται στο κέντρο του κατεχόμενου χωριού. Η εικόνα αυτή της Παναγίας ήταν ιδιαίτερα θαυματουργή σε περιπτώσεις γυναικών που δεν είχαν γάλα να θηλάσουν τα παιδιά τους.
Παναγία Γαλόκτιστη ή Γαλοκτισμένη Το εκκλησάκι βρίσκεται στον Πύργο Τηλλυρίας, πολύ κοντά στη διαχωριστική γραμμή του Αττίλα. Λέγεται ότι κτίστηκε από βοσκούς της περιοχής οι οποίοι είχαν τόσο γάλα που τον πηλό τον ζύμωναν με γάλα αντί με νερό προκειμένου να ενώσουν τις πέτρες.
Παναγία Ποταμίτισσα Το εκκλησάκι βρίσκεται στο χωριό Καζάφανι της επαρχίας Κερύνειας.
Παναγία της Λύσης ή Λυσιώτισσα («Βοσκοπούλα» ή και «Βόσκαινα») Από τις πιο φημισμένες εκκλησίες στην κατεχόμενη Λύση, στον κάμπο της Μεσαορίας, της πιο ξακουστής πεδιάδας της Κύπρου. Οι βοσκοί του χωριού όταν αρρωστούσε κάποιο ζώο τους, έκοβαν λίγες τούφες απ' το τρίχωμα του και τις απέθεταν μπροστά στην εικόνα της Παναγίας.
Παναγία Χρυσαϊφυλιώτισσα Βρίσκεται στην Αγία Φύλα, βορείως της Λεμεσού. Ο αρχαίος ναός της Χρυσαϊφιλιώτισσας κατεδαφίστηκε και στη θέση του κτίστηκε νέος μεγαλόπρεπος και επιβλητικός στα 1968.
Παναγία Σταχυότισσα ή Ασταθκιότισσα Βυζαντινή εκκλησία που βρίσκεται στο χωριό Άγιος Θεόδωρος Λάρνακας.
Παναγία Τροοδίτισσα Επίσης από τις πιο φημισμένες μονές, κτισμένη ψηλότερα από όλες τις Μονές του Κύπρου, 1370 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ονομάστηκε επίσης και «Παναγία Ολυμπία» αφού γειτνιάζει με την ψηλότερη βουνοκορφή του νησιού, τον Όλυμπο.
Παναγία Χρυσοσπηλιώτισσα Το ιστορικό σπήλαιο της Παναγίας Χρυσοσπηλιώτισσας βρίσκεται σε μια όμορφη και κατάφυτη από ευκαλύπτους και αροδάφνες τοποθεσία στη Κάτω Δευτερά. Είναι λαξευμένο μέσα σε βράχο σε ύψος περίπου 50 μέτρων στις όχθες του Πεδιαίου ποταμού.
Παναγία της Ασίνου Η εκκλησία της Παναγίας της Φορβιώτισσας, περισσότερο γνωστή ως η Παναγία της Ασίνου, βρίσκεται στις βόρειες υπώρειες της οροσειράς του Τροόδους. Ε. Από το 1985 περιλαμβάνεται, μαζί με εννέα άλλες τοιχογραφημένες βυζαντινές εκκλησίες του Τροόδους, στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Παναγία Χρυσορρογιάτισσα Το μοναστήρι βρίσκεται σε μια όμορφη τοποθεσία κοντά στο χωριό Παναγιά και το δάσος δυτικά της Πάφου.
Παναγία Θεοσκέπαστη Ο Ναός είναι κτισμένος πάνω σε ένα βράχο στην Κάτω Πάφο και προσφέρει πανοραμική θέα της περιοχής. Κτίστηκε το 1926 στα κατάλοιπα μιας παλαιότερης εκκλησίας.
Παναγία της Τρικουκκιάς Βρίσκεται Κοντά στο χωριό Πρόδρομος και τις Πλάτρες σε ένα εκπληκτικό φυσικό περιβάλλον με εξαιρετική Θέα.
Παναγία Αμιρούς Η Ιερά Μονή Παναγίας Αμιρούς βρίσκεται ένα περίπου χιλιόμετρο ανατολικά του χωριού Αψιού και βόρεια του χωριού Μαθηκολώνη, της επαρχίας Λεμεσού.
Παναγία του Βαλανά Μία από τις τέσσερις εκκλησίες που υπάρχουν στο χωριό Λάνια της επαρχίας Λεμεσού, είναι αφιερωμένη στην Παναγία του Βαλανά.
Παναγία της Αμασγού Η μικρή βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Αμασγού βρίσκεται στην κοιλάδα του Κούρη, στο χωριό Μονάγρι και είναι αφιερωμένη στην Θεοτόκο.
Παναγίας της Αγάπης Η εκκλησία της Παναγίας της Αγάπης βρίσκεται κοντά στο χωριό Βάβλα της επαρχίας Λάρνακας .Είναι η μόνη εκκλησία που υπάρχει στην Κύπρο, αλλά και σε όλο τον κόσμο με αυτή την ονομασία. Πίσω από την Αγία Τράπεζα στην Παναγία της Αγάπης υπάρχει ένα μάρμαρο, κάτω από το οποίο βρίσκεται το ιερό χώμα της Παναγίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Δύσκολες στιγμές για Τόνι Κωνσταντινίδη - «Έφυγε» η σύζυγος του, Ρέα
• Ταξίδια στη Βρετανία: Τι πρέπει να προσέξουν οι επισκέπτες - Πόσο θα επηρεάσει τους Κύπριους
• «Πάμε εξπρές»: Επεκτείνεται το ωράριο αργά το βράδυ - Όλες οι λεπτομέρειες
• Καιρός: Πάρτε ομπρέλες γιατί έρχονται βροχές - Πού και πότε θα σημειωθούν
• Τζόκερ: Στην Κύπρο το τυχερό δελτίο - Πόσα κέρδισε και πού παίχτηκε
• Ντόναλντ Τραμπ: Έκανε τον Έλον Μασκ υπουργό Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας των ΗΠΑ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις