Έξαρση παρουσιάζεται στα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων (mpox) στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τις γειτονικές χώρες.
Την ίδια ώρα ένα κρούσμα ανακοίνωσε η Σουηδία και τρία στο Πακιστάν.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Εξάπλωση Mpox: Γιατί ο ΠΟΥ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Τρόποι μετάδοσης και αντιμετώπιση
«Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας στο παρόν στάδιο για την Κύπρο» σύμφωνα με τον καθηγητή μοριακής ιολογίας Δρ Πέτρο Καραγιάννη.
Μιλώντας στο ThemaOnline, τόνισε ότι «χρειάζεται όμως ευαισθητοποίηση από τους ταξιδιώτες από αυτές τις περιοχές και ενδεχομένως καταφθάνουν στο νησί μας μέσω τρίτων χωρών, να τηρούν τα μέτρα προσωπικής υγιεινής και να περιορίζονται».
«Είμαστε προετοιμασμένοι γιατί πριν δύο χρόνια είχαμε και στην Κύπρο έξι περιστατικά. Βέβαια τότε ο ιός μεταδιδόταν κυρίως από σεξουαλική επαφή και το 95% των περιπτώσεων ήταν άντρες. Τώρα ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα. Πέραν από τη σεξουαλική επαφή, μεταδίδεται από δέρμα σε δέρμα, από τα σταγονίδια και τα υγρά από τα φουσκάλες που σπάζουν ή μολυσμένα αντικείμενα όπως κλινοσκεπάσματα», υπέδειξε.
Σύμφωνα με τον Δρ Καραγιάννη, αυτή τη στιγμή στην Αφρική επηρεάζεται ο γενικός πληθυσμός και μάλιστα τα παιδιά αντιμετωπίζουν πιο έντονα συμπτώματα. Και αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι ανοσοκατασταλμένοι. «Μεγάλο μέρος του γενικού πληθυσμού είναι θετικοί με HIV οπότε το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι εξασθενημένο σε περίπτωση που δεν παίρνουν την κατάλληλα φαρμακευτική αγωγή για αυτό και ο αριθμός των θανάτων είναι μεγαλύτερος», σημείωσε.
Από τον Ιανουάριο του 2024 υπάρχουν 38 χιλιάδες κρούσματα, αυτά τουλάχιστον που έχουν ανακοινωθεί επίσημα, και 1500 περίπου θάνατοι, που θεωρείται αρκετά υψηλό ποσοστό.
«Φαίνεται ότι ο ιός στην Αφρική μεταλλάχθηκε και αντί να εξασθενίσει έγινε περισσότερο παθογόνος», πρόσθεσε ο μοριακός ιολόγος.
Πώς να προστατευτούμε
Αν κάποιος έχει συμπτώματα, πρέπει να μπει σε απομόνωση μέχρι να του φύγουν οι φουσκάλες.
Τα πρώτα συμπτώματα είναι τα γενικά όπως σε κάθε ίωση, πονοκέφαλος, πονόλαιμος, μυαλγίες, πόνος στις κλειδώσεις και στη συνέχεια γύρω στα 4 μέρες μετά τα πρώτα συμπτώματα του ιού εμφανίζονται τα χαρακτηριστικά σημάδια-φουσκάλες.
*Πηγή φωτογραφίας: reuters
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έσπασαν παράθυρα και έβαλαν φωτιά σε αίθουσα - Νέοι βανδαλισμοί σε Γυμνάσιο στη Λευκωσία
• Αναβλητικότητα: Τι σημαίνει και με ποιους τρόπους μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις