ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολγκούν: Προϋπόθεση η κατοχύρωση της κυριαρχικής ισότητας για τις συνομιλίες

Ολγκούν: Προϋπόθεση η κατοχύρωση της κυριαρχικής ισότητας για τις συνομιλίες

Ο πρώην Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Εργκούν Ολγκούν δήλωσε ότι η κατοχύρωση της κυριαρχικής ισότητας πριν από την έναρξη των επίσημων ουσιαστικών διαπραγματεύσεων αποτελεί προϋπόθεση για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε δηλώσεις του στο «πρακτορείο ειδήσεων» ο κ. Ολγκούν ισχυρίστηκε ότι στόχος της τουρκικής πλευράς είναι «η εξάλειψη της ασάφειας ως προς τον καθορισμό των δικαιωμάτων και του καθεστώτος της τουρκοκυπριακής πλευράς» με βάση τα διδάγματα της προηγούμενης περιόδου.

Με αναφορά στη θέση που τήρησε η τ/κ πλευρά στη Γενεύη το 2021, ο κ. Ολγκούν αναφέρθηκε σε «προ-διαπραγματευτική» φάση που βρίσκεται σε εξέλιξη και πρόσθεσε ότι «η προ-διαπραγμάτευση είναι η φάση κατά την οποία καθορίζονται και επιβεβαιώνονται τα δικαιώματα και το καθεστώς των πλευρών πριν προχωρήσουμε σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις».

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά, λόγω των αλυτρωτικών της εμμονών, αρνείται να αναγνωρίσει ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέχει και ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα και καθεστώς. Επιπλέον, η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε την πρόταση για απευθείας εμπόριο, πτήσεις και επαφές», υποστήριξε ο κ. Ολγκούν, ο οποίος πρόσθεσε «η επιμονή της τουρκοκυπριακής πλευράς να διασφαλίσει την επιβεβαίωση της πολιτικής ισότητας με την ελληνοκυπριακή πλευρά, πριν από την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων για το περιεχόμενο, αποτελεί απαίτηση με βάση την εγγενή ισότητα».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Στο Νοσοκομείο ε/κ άνδρας που έκλεψε τροχόσπιτο στα κατεχόμενα - Η κατάσταση υγείας του

• Κρίσιμα 60χρονος στο ΓΝ Λευκωσίας - Επιχειρούσε να ανάψει κάρβουνα και υπέστη εγκαύματα

• Ευλογιά των πιθήκων: Πρέπει να ανησυχήσουμε στην Κύπρο; Ο Δρ. Καραγιάννης δίνει απαντήσεις

• Καλοκαιρινές εξορμήσεις: Αυτά είναι τα top 10 ιστορικά αξιοθέατα της Κύπρου που πρέπει να επισκεφθείς - Δείτε εικόνες

• Αγοράζουν τελικά ηλεκτρικά οχήματα οι Κύπριοι; - Η θέση μας σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ

• Θέλετε να κάνετε διακοπές στην εξοχή; Στο «Σταυρό της Ψώκας» μπορείτε να κατασκηνώσετε ή να κλείσετε δωμάτιο – Πληροφορίες

• Ταξιδεύεις με βρέφος; Τι ισχύει για εισιτήρια, αποσκευές και καροτσάκι - Οι χώροι θηλασμού και αλλαγής πάνας στα αεροδρόμια



Επιθέσεις κατά ντελιβεράδων: Χειροπέδες σε ένα πρόσωπο - Καταζητούνται ακόμα δύο - Δείτε βίντεο

Επιθέσεις κατά ντελιβεράδων: Χειροπέδες σε ένα πρόσωπο - Καταζητούνται ακόμα δύο - Δείτε βίντεο

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το μεσημέρι διανομείς φαγητού στη Λεμεσό. Διαμαρτυρήθηκαν για τα συχνά επεισόδια βίας εις βάρος τους ζητώντας προστασία στην εκτέλεση της εργασίας τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top