LIKE ONLINE

Σκέφτεστε συνέχεια τον πρώην; Δείτε μερικά tips για να νικηθούν τα δυνατά συναισθήματα

Σκέφτεστε συνέχεια τον πρώην; Δείτε μερικά tips για να νικηθούν τα δυνατά συναισθήματα

Ίσως να μην υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει βασανιστεί για καιρό με τις σκέψεις της πρώης σχέσης του. Είτε οι ερωτικές σχέσεις τερματίζονται ξαφνικά είτε το τέλος ήταν προδιαγεγραμμένο, αφήνουν σίγουρα το στίγμα τους, σε κάποιο από τα δύο μέρη, ή και στoυς δύο.

Πολύ συχνά μπορεί να αγαπάει ακόμα κάποιος τον/την πρώην του, ακόμα και αν γνωρίζει ότι του φέρθηκε άσχημα ή ότι η σχέση δεν ήταν υγιής. Έτσι, πολλοί πέφτουν σε κατάθλιψη, δεν μπορούν να αποδώσουν στην εργασία τους, απομακρύνονται από φίλους και αρνούνται να εξετάσουν πιο αποστασιοποιημένα το πρόβλημα. Αυτό μπορεί να κρατήσει για χρόνια.

Ενώ μερικές φορές μπορεί να θεωρείται αδύνατο να πάνε κόντρα σε συναισθηματικές παρορμήσεις, η Αμερικανίδα κλινική ψυχολόγος Κίκι Φέλινγκ, διαπίστωσε ότι ασθενείς της που έχουν καταφέρει να λειτουργούν αντίθετα στις παρορμήσεις τους, σημειώνουν σημαντικές προόδους.

«Για να ξεπεράσεις έναν πρώην, πρέπει να ενεργήσεις κόντρα στην αγάπη σε όλη τη διαδρομή, ενάντια σε κάθε έναν από τους τρόπους που εμφανίζεται η αγάπη» λέει η Φέλινγκ στο Psyche.

«Κάνετε οτιδήποτε για να διαταράξετε τον ανόητο μηρυκασμό για τον πρώην σας, όταν το παρατηρήσετε» λέει η Φέλινγκ.

«Για να καταλάβετε πώς να ενεργήσετε αντίθετα από την αγάπη σας για τον πρώην σας, θα θέλετε να σκεφτείτε πώς εκδηλώνεται το συναίσθημα για εσάς. Ρωτήστε τον εαυτό σας: πώς είναι η αγάπη μου; Πώς μοιάζει; Πώς ενεργώ όταν νιώθω πιο έντονα την αγάπη για τον πρώην μου; Τι σκέψεις κάνω; Τι αισθήσεις νιώθω; Ποιες εκφράσεις προσώπου ή γλώσσα σώματος δείχνω;» λέει Φέλινγκ.

Έτσι, όταν γνωρίζουμε πως συμπεριφερόμαστε, η Φέλινγκ προσφέρει επτά τεχνικές που προορίζονται να βοηθήσουν στη μείωση της ανεπιθύμητης αγάπης.

Καταγράψτε τους λόγους που ο πρώην σας δεν είναι καλός για εσάς

Είναι πολύ πιθανό να σκέφτεστε πολύ τον πρώην σας.Ίσως σκέφτεστε πώς ο πρώην σας ήταν ο μόνος που σας κατάλαβε ποτέ ή πώς ο πρώην σας είναι τόσο έξυπνος/ελκυστικός/ευγενικός/αστείος/ κ.λπ., λέει η ειδικός.

Έτσι, προτείνει πως για να ενεργήσετε αντίθετα από αυτό το γνωστικό μέρος της αγάπης, προσπαθήστε να εστιάσετε σκόπιμα στα αντίθετα. Για παράδειγμα, πώς δεν σε κατάλαβε ο πρώην σου; Ποια ήταν τα πράγματα που έκανε και σε πλήγωσαν; Τι έκανε που σε ενόχλησε;

Αυτό, μπορούμε να τα καταγράψουμε σε μια λίστα, η οποία δεν χρειάζεται να είναι επικριτική ή κακή. Το να μένει κανείς με τα γεγονότα είναι συχνά πιο χρήσιμο, στην πραγματικότητα.

Αποφύγετε την επαφή

Αυτό είναι σημαντικό. Για να μειώσετε την αγάπη για έναν πρώην, πρέπει να σταματήσετε να ενεργείτε με βάση τις παρορμήσεις της αγάπης για να είστε κοντά τους. Στην ιδανική περίπτωση, αυτό σημαίνει ότι σταματάτε να έχετε επαφή μαζί του/της, αν μπορείτε. Αποφύγετε να τους τηλεφωνήσετε ή διαγράψτε τον αριθμό τους από το τηλέφωνό σας. Μην τους παρακολουθείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποκλείοντάς τους.

Πείτε στους φίλους σας ότι δεν θέλετε να κουβεντιάζεται γι΄ αυτούς. Μην πηγαίνετε σε ορισμένα μέρη μόνο και μόνο επειδή ελπίζετε ότι θα τα δείτε εκεί. Μπορείτε επίσης να σκεφτείτε να διαγράψετε παλιά κείμενα και φωτογραφίες ή να δωρίσετε τα δώρα τους ή άλλα πράγματα που σας τους θυμίζουν.

Αποφύγετε αλληλεπιδράσεις

Φυσικά, μερικές φορές δεν μπορείτε να αποφύγετε εντελώς τον πρώην σας, σημειώνει η Φέλινγκο, καθώς μπορεί να εργάζεστε στον ίδιο χώρο ή να μοιράζεστε την επιμέλεια των παιδιών ή ζείτε στην ίδια μικρή κοινότητα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ενεργήστε όσο μπορείτε αντίθετα από τις ερωτικές παρορμήσεις, απομακρυνόμενοι σκόπιμα από τα είδη των συμπεριφορών που τείνουν να ενισχύουν τα συναισθήματα αγάπης, τα οποία δεν βοηθάνε. Όταν είστε κοντά στον/στην πρώην σας, προσπαθήστε να μειώσετε τις αλληλεπιδράσεις ή την οπτική επαφή.

Όταν αλληλεπιδράτε μαζί τους, μην φλερτάρετε, μην δίνετε πληροφορίες για τη ζωή σας και προσπαθήστε να μην είστε οικείοι με άλλους τρόπους. Μπορείτε να δοκιμάσετε να αλλάξετε τη γλώσσα του σώματός σας για να είστε πιο «ψυχροί», ίσως να στρίψετε ελαφρώς το σώμα σας ή να σταυρώσετε τα χέρια σας. Να είστε εγκάρδιοι και ευγενικοί με τους τρόπους που απαιτεί η κατάσταση.

Αποσπάστε την προσοχή από εμμονικές σκέψεις

Όταν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να σταματήσετε να σκέφτεστε τον πρώην σας, ενεργήστε αντίθετα απασχολώντας το κεφάλι σας με άλλες σκέψεις. Η επανεξέταση αυτής της λίστας, από το πρώτο βήμα που προαναφέρθηκε είναι μια εξαιρετική επιλογή για να ενεργήσετε σε αντίθεση με τον τύπο σκέψης του «πρώην μου είναι υπέροχος».

Για παράδειγμα, μπορεί να σκέφτεται κάποιος συχνά τον πρώην του όταν παίρνει το λεωφορείο. Γι’ αυτό μπορεί να κρατηθείτε απασχολημένοι παίζοντας ένα παιχνίδι στο κινητό ή να μπείτε σε μια εφαρμογή γνωριμιών. «Κάνετε οτιδήποτε για να διαταράξετε τον ανόητο μηρυκασμό για τον πρώην σας, όταν το παρατηρήσετε» λέει η Φέλινγκ.

Ηρεμήστε το σώμα σας

Μπορεί να αισθάνεστε ταραγμένοι ή τεταμένοι όταν νομίζετε ότι θα συναντήσετε τον πρώην σας, όταν πραγματικά τον συναντήσετε ή όταν τον μηρυκάζεστε. Κάθε φορά που παρατηρείτε έντονες σωματικές αισθήσεις που σχετίζονται με την αγάπη, ενεργήστε αντίθετα κάνοντας κάτι για να γειωθείτε.

«Μία από τις πιο προσιτές από αυτές τις δεξιότητες είναι η αναπνοή με ρυθμό. Για να εξασκηθείτε, τοποθετήστε το χέρι σας στην κοιλιά σας και πάρτε μια βαθιά ανάσα από τη μύτη σας. Θέλετε η αναπνοή σας να είναι αρκετά βαθιά ώστε να αισθάνεστε το χέρι στην κοιλιά σας να κινείται καθώς οι πνεύμονές σας γεμίζουν με αέρα. Στη συνέχεια, εκπνεύστε αργά από το στόμα σας, βεβαιωθείτε ότι η εκπνοή σας είναι μεγαλύτερη από την εισπνοή σας. Αναπνεύστε με αυτόν τον τρόπο για όσο διάστημα θέλετε. Η μείωση της φυσιολογικής σας ενεργοποίησης με ρυθμό αναπνοής μπορεί να διευκολύνει λίγο την αποφυγή της ενίσχυσης των συναισθημάτων αγάπης σας» υποστηρίζει η Φέλινγκ.

Καταναλώστε περιεχόμενο που είναι «αντι-ρομαντικό»

Μερικές φορές, είναι χρήσιμο να ενεργείτε προληπτικά αντίθετα με τα συναισθήματα, κάνοντας τα πάντα αντίθετα από το συναίσθημα που θέλετε να μειώσετε. Όταν προσπαθείς να ξεπεράσεις έναν πρώην, μια τεχνική είναι να διαβάζεις, να παρακολουθείς ή να ακούς περιεχόμενο που είναι κατά κάποιο τρόπο «αντι-ρομαντικό» λέει η Φέλινγκ.

Για παράδειγμα, διαβάστε απομνημονεύματα ανθρώπων που χτίζουν πιο ουσιαστική και ευχάριστη ζωή μετά το διαζύγιο. Παρακολουθήστε τηλεοπτικές εκπομπές σχετικά με τους ανθρώπους που απολαμβάνουν να είναι ελεύθεροι ή ακούστε έντονα ξεσηκωτικά τραγούδια για χωρισμούς (π.χ. «Flowers» της Miley Cyrus, «Forget You» της CeeLo Green, «Sue Me» της Sabrina Carpenter κτλ.)

Επιδιώξτε άλλα είδη αγάπης

Ένας άλλος τρόπος είναι να δώσετε προτεραιότητα σε άλλα είδη αγάπης.

Προσπαθήστε να αυξήσετε τις εμπειρίες σας από πλατωνική και οικογενειακή αγάπη βλέποντας φίλους και οικογένεια, κάνοντας χάρες σε αγαπημένα πρόσωπα ή κάνοντας εθελοντισμό στην κοινότητά σας. Κάτι τέτοιο πιθανότατα θα σας βοηθήσει να αμφισβητήσετε τυχόν σκέψεις εμπνευσμένες από ρομαντική αγάπη, όπως «Χρειάζομαι τον πρώην μου για να είμαι ευτυχισμένος». Η αύξηση των εμπειριών χρήσιμης αγάπης θα μειώσει το χώρο για εμπειρίες άχρηστης ρομαντικής αγάπης για τον πρώην σας.

Συνέχισε να ενεργείς αντίθετα, ξανά και ξανά

Οι αντίθετες πράξεις μερικές φορές να απαιτούν πολλές επαναλαμβανόμενες πρακτικές για να λειτουργήσουν. Ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε πολλούς διαφορετικούς τρόπους για να πράξετε αντίθετε, λέει η Αμερικανίδα ψυχολόγος.

«Η αγάπη για έναν πρώην, όπως κάθε έντονο συναίσθημα, μπορεί να πάρει χρόνο για να μειωθεί. Μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος αν ο χωρισμός σας ήταν ξαφνικός ή αν η σχέση σας ήταν χρόνια. Να είστε συμπονετικοί με τον εαυτό σας. Εάν συνεχίσετε να εξασκείτε και σταματήσετε να βάζετε “ξύλα στη φωτιά”, η αγάπη σας για τον πρώην σας θα εξασθενίσει με τον καιρό».

Πηγή: in.gr

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μήπως εθελοτυφλείτε; Δέκα σημάδια που βλέπουν όλοι στην τοξική σχέση σας και εσείς αγνοείτε

• Χαλκιδική: Έψαχναν την 8χρονη 3 ώρες πριν την βρουν στην πινίνα - Άφαντος ο εκπρόσωπος της κατασκήνωσης

• Άγνωστοι έβαλαν φωτιά στο οίκημα του Συνδέσμου Φιλάθλων της ΑΕΚ στη Λάρνακα - Μεγάλες ζημιές

• Νέα κίτρινη προειδοποίηση: Σε καζάνι που βράζει η Κύπρος – Πού θα φτάσει η θερμοκρασία

• Power of Love – Προσπάθησε να ξεκαθαρίσει για τη δουλειά του αλλά μάταια: «Φαίνεται σαν είσαι… ζιγκολό»

• Τα «διαμάντια» της Κύπρου: Αυτές είναι οι πιο όμορφες παραλίες του νησιού - Δείτε φωτογραφίες



Ρωσία: Σεισμός 7,2 βαθμών στα ανοιχτά της Καμτσάτκα – Προειδοποίηση για τσουνάμι εξέδωσαν οι ΗΠΑ

Ρωσία: Σεισμός 7,2 βαθμών στα ανοιχτά της Καμτσάτκα – Προειδοποίηση για τσουνάμι εξέδωσαν οι ΗΠΑ

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,2 βαθμών σημειώθηκε στα ανοιχτά των ανατολικών ακτών της Καμτσάτκα, στη ρωσική Άπω Ανατολή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top