Το να μπορεί κάποιος να επισκεφθεί ένα ξενοδοχείο, οποιαδήποτε περίοδο του χρόνου, αλλά κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορεί να φαίνεται σαν κάτι το δεδομένο. Παρ’ όλα αυτά, δυστυχώς, εν έτη 2024 συμπολίτες μας με κινητικές δυσκολίες, ταλαιπωρούνται τόσο στο κομμάτι της προσβασιμότητας, όσο και στο θέμα διαθεσιμότητας δωματίων σε ξενοδοχεία της Κύπρου.
Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε ότι, μόνο 55 ξενοδοχεία σε ολόκληρη την Κύπρο θεωρούνται ότι πληρούν τις προδιαγραφές για να είναι προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρίες. Η λίστα με τα ξενοδοχεία της Κύπρου τα οποία πληρούν τις προδιαγραφές για να είναι προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρίες, έχει ανανεωθεί πρόσφατα μετά από αξιολογήσεις που έγιναν στους χώρους.
Συγκεκριμένα, από το σύνολο των 55 ξενοδοχείων που προσφέρουν προσβασιμότητα σε άτομα με αναπηρίες στην Κύπρο, 20 βρίσκονται στην Πάφο, 15 στην Αμμόχωστο, 9 στη Λεμεσό, 6 στη Λευκωσία, 4 στη Λάρνακα και 1 στον Αγρό.
Αναλυτικότερα, τα πιο πάνω ξενοδοχεία είναι:
Αμμόχωστος
> ADAMS BEACH
> AKTEA BEACH
> ATLANTICA AENEAS
> CALLISTO
> CAPO BAY
> CAVO MARIS BEACH
> EURONAPA
> LOUIS ALTHEA BEACH
> NISSIANA
> PANTHEA
> STAMATIA
> SUNPRIME
> SUNWING SANDY BAY VILLAGE
> TETYK
> VASSOS NISSI PLAGE
Λάρνακα
> ACHILLEOS
> ALDIANA
> LIVADHIOTIS
> THE LIBRARY WELLNESS RETREAT
Λεμεσός
> AMBELIKOS
> ATLANTICA MIRAMARE BEACH
> COLUMBIA
> COLUMBIA BEACH
> CROWNE PLAZA LIMASSOL
> FOUR SEASONS
> H.H. GRANDRESORT LIMASSOL
> LIVADHIA
> ST. RAPHAEL
Λευκωσία
> CASTELLI
> CROWN INN
> EUROPA PLAZA
> HILTON NICOSIA
> LANDMARK
> SEMELI
Πάφος
> AKTI BEACH
> ALIATHON
> APHRODITE HILLS
> ATHENA BEACH
> ATHENA ROYAL BEACH
> AVANTI
> AVANTI HOLIDAY VILLAGE
> AYII ANARGYRI
> C & A
> CAPITAL COAST
> CYPRIA MARIS
> ELYSIUM BEACH RESORT
> HORIZON
> KEFALOS BEACH
> LEPTOS CORAL BEACH
> OLYMPIC LAGOON PAPHOS
> SENTIDO CYPRIA BAY
> ST. GEORGE
> THALASSA
> THEO SUNSET BAY HOLIDAY VILLAGE
Ορεινά Θέρετρα - Αγρός
> RODON HILL RESORTS
Περισσότερες πληροφορίες για τα ποιο πάνω ξενοδοχεία υπάρχουν εδώ.
Σε δηλώσεις του στο ThemaOnline ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ), Δημήτρης Λαμπριανίδης, μίλησε τόσο για το θέμα τις προσβασιμότητας, όσο και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άτομα με αναπηρίες κατά την επίσκεψή τους σε ξενοδοχεία.
Όπως ανέφερε ο κ. Λαμπριανίδης, «έγινε αξιολόγηση από επιθεωρητές με φόρμα την οποία αξιολογήσαμε, με κριτήρια και προδιαγραφές. Ως εκ τούτου, αυτά τα ξενοδοχεία με αυτά τα δεδομένα, ξέρουμε ότι είναι πραγματικά όμως, δεν ξέρουμε από τότε τι έχει αλλάξει σε αυτά τα ξενοδοχεία. Επίσης, δεν έγινε η ίδια αξιολόγηση στα ξενοδοχεία που δηλώνουν προσβάσιμα. Αυτό, έγινε πριν τουλάχιστον 5 με 6 χρόνια. Ακόμη, εμάς ως ΟΠΑΚ μας ξενίζει το γεγονός ότι, ψάχνουμε να βρούμε ποια ξενοδοχεία είναι προσβάσιμα».
Η νομοθεσία για την προσβασιμότητα, συνέχισε, «υπάρχει στο νόμο του ΚΟΤ από το 1986. Βέβαια, γνωρίζουμε ότι πολλά ξενοδοχεία δυστυχώς, δεν έχουν τις τελικές άδειες ούτως ώστε, ως κτήρια να μπορούν να γίνουν προσβάσιμα».
Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο έπρεπε όλα τα ξενοδοχεία της Κύπρου να είναι ήδη προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρίες, ο κ. Λαμπριανίδης είπε πως, «έπρεπε να ήταν προσβάσιμα σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία της Κύπρου. Μετά το 1999 είχε εφαρμοστεί η γενική νομοθεσία για την προσβασιμότητα στην Κύπρο. Είναι ξεκάθαρα ότι, οι έλεγχοι που γίνονται στα ξενοδοχεία είναι ελλιπές, με ό,τι κινδύνους προκαλεί και δημιουργεί για τη χρήση των κτηρίων αυτών από τουρίστες, με κινητικές δυσκολίες. Αυτό που περιμέναμε να γίνει και δεν έχει γίνει, είναι η ανανέωση αυτής της επί τόπου αξιολόγησης από επιθεωρητές, για να έχουμε νέα και ανανεωμένα στοιχεία για τα ξενοδοχεία που δηλώνουν προσβάσιμα. Σε ποια κατάσταση βρίσκονται, πόση προσβασιμότητα έχουν και να περιλαμβάνουν και φωτογραφίες. Να τονίσω ότι, οι φωτογραφίες σε αυτή τη περίπτωση είναι πολύ σημαντικές ιδίως σε ότι αφορά τα θέματα υγιεινής».
Σύμφωνα με τον κ. Λαμπριανίδη, τέλος του Αυγούστου αναμένεται να γίνει μια συνάντηση με τον Υφυπουργό Τουρισμού, με σκοπό να ξανασυζητηθεί το θέμα της προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία στα ξενοδοχεία της Κύπρου. Παράλληλα, σε προηγούμενη συνάντηση με το κ. Κουμή είχε εγερθεί ξανά το θέμα της προσβασιμότητας, με τον ίδιο να συμφωνεί στο ότι πρέπει να γίνει σωστή αξιολόγηση.
Σημειώνεται ότι, όσον αφορά τις αδειδοτήσεις των ξενοδοχείων, το θέμα είχε συζητηθεί στη Βουλή και είχε δοθεί παράταση για να νομιμοποιηθούν τα κτήρια και να λάβουν τις τελικές άδειες.
«Κάτι άλλο που παρατηρούμε είναι ότι, υπάρχει ανοχή από την πολιτεία σε αυτό το ζήτημα. Πως γίνεται κτήρια που εξυπηρετούν χιλιάδες ανθρώπους να μην είναι αδειδοτημένα για να ξέρουμε ότι είναι ασφαλή στη χρήση τους για όλους τους επισκέπτες. Η ανοχή στις παρανομίες, είναι κάτι που διαχρονικά μας ταλαιπωρεί σε θέματα προσβασιμότητας, αφού το συναντάμε συχνά όχι μόνο σε ξενοδοχεία, αλλά και σε χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας, παραλίες κλπ», είπε χαρακτηριστικά.
«Επίσης, θα ήθελα να επισημάνω και το εξής, λόγω του ότι τα ξενοδοχεία που προσφέρουν προσβασιμότητα σε άτομα με αναπηρίες είναι τόσο λίγα σε αριθμό, είναι πάρα πολύ δύσκολο για τα μέλη μας να βρουν διαθέσιμα δωμάτια και ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο που υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση. Ακόμη, τα ξενοδοχεία που είναι προσβάσιμα είναι τις περισσότερες φορές και τα πιο ακριβά. Πλέον έχει ακριβύνει πάρα πολύ η διαμονή στην Κύπρο. Χρειαζόμαστε ξενοδοχεία που να είναι προσιτά σε θέμα τιμής. Είναι ο λόγος για τον οποίο, πολλά άτομα με αναπηρίες πλέον, που ψάχνουν να βρουν υποστατικά τύπου airbnb, παρά ξενοδοχεία», σημείωσε.
Ερωτηθείς κατά πόσο έχουν γίνει παράπονα από μέλη της ΟΠΑΚ για την προσβασιμότητα στα ξενοδοχεία για φέτος, ο κ. Λαμπριανίδης απάντησε πως, τα παράπονα έχουν ξεκινήσει από την αρχή της καλοκαιρινής σεζόν. «το πιο συχνό παράπονο που λαμβάνουμε είναι ότι ενώ τηλεφωνικά τα ξενοδοχεία δηλώνουν προσβάσιμα, όταν πάει ο πελάτης δεν συναντά υποδομές με ασφαλή χρήση», τόνισε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Όχημα «τυλίχθηκε» στις φλόγες στη Λεμεσό – Βλέπουν εμπρησμό οι Αρχές
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις