ΔΙΕΘΝΗ

Αίγυπτο και Ντόχα επισκέπτεται ο Μπλίνκεν, μετά τη συνάντηση με Νετανιάχου

Αίγυπτο και Ντόχα επισκέπτεται ο Μπλίνκεν, μετά τη συνάντηση με Νετανιάχου

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, πρόκειται να βρεθεί στην Αίγυπτο σήμερα για συνομιλίες σχετικά με την κατάπαυση πυρός στη Γάζα, αφού είπε ότι το Ισραήλ είχε αποδεχθεί μια «γεφυρωτική πρόταση» των ΗΠΑ για συμφωνία, προτρέποντας τη Χαμάς να κάνει το ίδιο.

Ο Μπλίνκεν, ο οποίος επισκέπτεται για ένατη φορά τη Μέση Ανατολή από τις 7 Οκτωβρίου του 2023, αναμένεται να έχει συνάντηση στο Ελ Αλαμέιν, με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Στη συνέχεια, θα μεταβεί στην Ντόχα, όπου θα έχει συνάντηση με τον εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι.

Τόσο η Αίγυπτος όσο και το Κατάρ εργάζονται μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να μεσολαβήσουν για μια εκεχειρία στη 10μηνη σύγκρουση στη Γάζα.

Πριν από αυτές τις συνομιλίες που έλαβαν χώρα στην Ντόχα την προηγούμενη εβδομάδα, η Χαμάς κάλεσε τους μεσολαβητές να εφαρμόσουν το πλαίσιο, που έθεσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στα τέλη Μαΐου, αντί να διεξαγάγουν περισσότερες διαπραγματεύσεις. Την Κυριακή η Χαμάς δήλωσε ότι η πρόταση των ΗΠΑ «ανταποκρίνεται στους όρους του Νετανιάχου» και τον αφήνει «πλήρη υπεύθυνο για την ματαίωση των προσπαθειών των μεσολαβητών».

Ο Μπλίνκεν είπε τη Δευτέρα ότι είχε «μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση» με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος «επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ αποδέχεται την πρόταση γεφύρωσης».

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε πει ότι «αυτή είναι μια αποφασιστική στιγμή, ίσως η καλύτερη, ίσως η τελευταία, ευκαιρία για να πάρουμε τους ομήρους στο σπίτι, να επιτύχουμε εκεχειρία και να βάλουμε τους πάντες σε έναν καλύτερο δρόμο για διαρκή ειρήνη και ασφάλεια».

Το Ισραήλ και η Χαμάς έχουν ανταλλάξει ευθύνες για καθυστερήσεις στην επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας. Η Χαμάς επιμένει σε «μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός και μια συνολική απόσυρση των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας», λέγοντας ότι ο Νετανιάχου ήθελε να κρατήσει τις ισραηλινές δυνάμεις σε πολλές στρατηγικές τοποθεσίες εντός της περιοχής.

Τα ακροδεξιά στελέχη της κυβέρνησης Νετανιάχου, που είναι κρίσιμα για τον κυβερνητικό συνασπισμό του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, αντιτίθενται σε οποιαδήποτε εκεχειρία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καταγγελία: «Το Ευημερίας πέταξε εγχειρισμένη καρκινοπαθή σε σπίτι αχούρι με κατσαρίδες στη Λάρνακα» - Σκληρό βίντεο

• Επτά οι τραυματίες από το τροχαίο στη Λεμεσό – Ποια η κατάσταση της υγείας τους

• Δραματική έκκληση για αιμοδότες από το Κέντρο Αίματος – Διακοπές και κορωνοϊός τους κράτησαν μακριά

• Κέντρα αναψυχής: «Πλήγμα» η επιστροφή των all inclusive πακέτων - Οι απώλειες, η ακρίβεια και τα προβλήματα

• Online shopping: Συμβουλές για σωστές και ασφαλείς αγορές – Το δικαίωμα υπαναχώρησης και η παράδοση αγαθών

• Φουσκωτές πισίνες και παιχνίδια νερού: Πως να χρησιμοποιούνται με ασφάλεια από τα παιδιά – Χρήσιμες συμβουλές

• Πανσέληνος Αυγούστου 2024: Μάγεψε το φεγγάρι του Οξύρρυγχου – Εκπληκτικά κλικ από την Κύπρο



ΥΠΕΞ: Απαντά για τη συμμετοχή Φιντάν στην άτυπη συνάντηση ΥΠΕΞ - «Δεν συνιστά υποχώρηση»

ΥΠΕΞ: Απαντά για τη συμμετοχή Φιντάν στην άτυπη συνάντηση ΥΠΕΞ - «Δεν συνιστά υποχώρηση»

Στο σκεπτικό της απόφασης της κυβέρνησης να συναινέσει στη συμμετοχή του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών εξωτερικων της Ευρωπαικής Ενωσης στις 19 Αυγούστου, αναφέρθηκε ο υπουργός εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top