ΔΙΕΘΝΗ

Aρχαιολόγοι ανακάλυψαν μωσαϊκό 2.000 ετών στην Μεγάλη Βρετανία

Aρχαιολόγοι ανακάλυψαν μωσαϊκό 2.000 ετών στην Μεγάλη Βρετανία

Η ανασκαφή έλαβε χώρα τον Αύγουστο στο Wroxeter, ένα μικρό χωριό λίγο έξω από την πόλη Shrewsbury.

Το Wroxeter ήταν κάποτε μέρος της τέταρτης μεγαλύτερης πόλης της ρωμαϊκής Βρετανίας, του Viroconium Cornoviorum. Τώρα, νέα κομμάτια ιστορίας από εκείνη την εποχή έχουν ανακαλυφθεί, συμπεριλαμβανομένου ενός όμορφου μωσαϊκού.

Το τεχνούργημα φαίνεται να απεικονίζει τη θαλάσσια ζωή, με πολλά πορτοκαλί και γκρίζα πλάσματα που μοιάζουν με ψάρια να εμφανίζονται στο μωσαϊκό. «Το μωσαϊκό είναι ένα πραγματικά υπέροχο πράγμα και ήταν χαρά μας να το βλέπουμε να αποκαλύπτεται και να καθαρίζεται», σχολίασε ο αρχαιολόγος Δρ. Peter Guest, «σαν να κοιτάζω ένα ενυδρείο 2.000 ετών που έχει παγώσει στο χρόνο».

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by English Heritage (@englishheritage)

Το μωσαϊκό πιστεύεται ότι προήλθε από ένα αρχοντικό μιας πλούσιας οικογένειας, που πιθανότατα χρονολογείται από τον δεύτερο αιώνα. Σε ένα δελτίο τύπου από μια από τις εμπλεκόμενες εταιρείες αρχαιολογίας, τη Vianova Archaeology, προτάθηκε ότι το μωσαϊκό μπορεί να παρέμεινε λόγω ανακατασκευής στους επόμενους αιώνες.

Η ανασκαφική ομάδα, αποτελούμενη από 30 αρχαιολόγους, αποκάλυψε επίσης μέρος ενός ιερού ή μαυσωλείου και ενός δημόσιου κτιρίου. Ο Guest, ο υπεύθυνος του έργου της ανασκαφής, είπε πως είναι «προνόμιο» να προσκληθεί και να λάβει μέρος στην ανασκαφή από την English Heritage.

«Αυτό που βρήκαμε αυτή τη σεζόν ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες μας – κανείς δεν θα πίστευε ότι τα ρωμαϊκά λείψανα του Wroxeter διατηρούνται σε τόσο καλή κατάσταση», σχολίασε. Σημείωσε επίσης πόσα μέλη του κοινού ήρθαν να επισκεφθούν τον ιστότοπο.

Ο Δρ. Ρότζερ Γουάιτ από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, ο οποίος επίσης ήταν επικεφαλής στην ανασκαφή, δήλωσε ότι ήταν «εξαιρετικά συναρπαστικό» η συμμετοχή στην επιχείρηση. «Είναι εξαιρετικά σπάνιο να βρει κανείς τόσο καλα΄διατηρημένο ένα τόσο παλιό μωσαϊκό όσο και τον σχετικό σοβά του τοίχου», μοιράστηκε, «Και τίποτα παρόμοιο δεν έχει βρεθεί ποτέ στο Wroxeter στο παρελθόν».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νεκρός άνδρας σε ξενοδοχείο: Τι διερευνά η Αστυνομία - Ρίχνει φως στα αίτια η νεκροτομή

• Μπούκαρε ημίγυμνος σε περίπτερο - Έβαζε προϊόντα στο παντελόνι του - Επιτέθηκε σε υπάλληλο και έγινε καπνός

• Έστειλαν στο νοσοκομείο 64χρονο: Προσπάθησαν να τον ξεγελάσουν και τον έκλεψαν με την βοήθεια 15χρονης

• Έσφαζαν ζώα παράνομα - Έφοδος Αστυνομίας και Κτηνιατρικών Υπηρεσιών σε υποστατικό - Σοκ από τι εντόπισαν

• Είστε vegan ή vegetarian; Αυτά τα εστιατόρια πρέπει να τα επισκεφτείτε – Πίνακες

• Τρέξτε να προλάβετε εκπτώσεις – Λίγες μέρες έμειναν – Αντίθετη εικόνα μεταξύ mall και κέντρου πόλεων



Ο Φιντάν, η αφορμή για το ξέσπασμα κομμάτων της συγκυβέρνησης - Καμία συνεννόηση με την Κυβέρνηση

Ο Φιντάν, η αφορμή για το ξέσπασμα κομμάτων της συγκυβέρνησης - Καμία συνεννόηση με την Κυβέρνηση

Δεν λέει να κοπάσει η αντίδραση από πλευράς μερίδας βουλευτών του ΔΗΚΟ και της ηγεσίας της ΕΔΕΚ για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης σε σχέση στο Κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top