ΥΓΕΙΑ

Τα τρόφιμα που θεωρούνται υγιεινά αλλά είναι γεμάτα λιπαρά και σάκχαρα – Μειώστε τα

Τα τρόφιμα που θεωρούνται υγιεινά αλλά είναι γεμάτα λιπαρά και σάκχαρα – Μειώστε τα

Στην εποχή της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη διατροφή, οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι τροφές όπως το παγωτό, η πίτσα και τα αναψυκτικά δεν είναι οι καλύτερες επιλογές για την υγεία μας. Ωστόσο, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ακόμα και τρόφιμα που θεωρούνται υγιεινά μπορούν να συμβάλλουν στην αυξημένη πρόσληψη λιπαρών και ζάχαρης, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε.

Ο «κρυφός» κίνδυνος των υγιεινών τροφίμων

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, εξέτασε τη διατροφή περισσότερων από 35.000 Αμερικανών και κατέληξε σε ορισμένα ανησυχητικά συμπεράσματα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τρόφιμα όπως το στήθος κοτόπουλου, η κέτσαπ και άλλα καρυκεύματα που χρησιμοποιούνται καθημερινά μπορεί να φαίνονται αθώα, αλλά στην πραγματικότητα προσθέτουν κορεσμένα λιπαρά και επιπλέον σάκχαρα στη διατροφή μας με έναν «κρυφό» τρόπο.

Ο καθηγητής Δρ Christopher Taylor, διευθυντής της Ιατρικής Διαιτολογίας στη Σχολή Υγείας και Αποκατάστασης στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, ο οποίος ήταν και ο επικεφαλής της έρευνας, εξηγεί ότι «το στήθος κοτόπουλου προωθείται ως μια επιλογή με χαμηλά κορεσμένα λιπαρά, αλλά εξακολουθεί να περιέχει κάποια ποσότητα λιπαρών. Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε πώς τρόφιμα με μικρές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών μπορούν να προσθέτουν σταδιακά αυτά τα λιπαρά στη διατροφή μας με έναν ύπουλο τρόπο».

Σύμφωνα με τις διατροφικές οδηγίες, οι άνθρωποι θα πρέπει να περιορίζουν την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και προστιθέμενων σακχάρων σε λιγότερο από το 10% των ημερήσιων θερμίδων τους. Ωστόσο, η έρευνα διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι ενήλικες ξεπερνούν αυτά τα όρια, με τα κορεσμένα λιπαρά να αποτελούν το 12% και τα προστιθέμενα σάκχαρα το 14-16% των ημερήσιων θερμίδων. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της κατανάλωσης τροφών όπως το τυρί και τα αναψυκτικά, αλλά ακόμα και οι φαινομενικά υγιεινές επιλογές μπορούν να παίξουν ρόλο.

Οι κυριότερες πηγές λιπαρών και σακχάρων

Η μελέτη κατέταξε τρόφιμα όπως το τυρί, η πίτσα, το παγωτό και τα αυγά στην κορυφή της λίστας για υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Άλλες συνηθισμένες πηγές περιλαμβάνουν τα αλλαντικά, τα υποκατάστατα κρέμας, τις τηγανητές πατάτες και το πλήρες γάλα.

Όσον αφορά τις πηγές προστιθέμενων σακχάρων, τα αναψυκτικά, το τσάι, οι χυμοί φρούτων, τα κέικ και οι πίτες ήταν οι συνηθέστερες επιλογές. Ωστόσο, και άλλα τρόφιμα όπως οι μπάρες δημητριακών, τα ενεργειακά ποτά, το ψωμί και τα καρυκεύματα με βάση την ντομάτα συμβάλλουν επίσης στην καθημερινή κατανάλωση ζάχαρης.

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι οι καταναλωτές πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί στην ανάγνωση των ετικετών τροφίμων και να γνωρίζουν ότι ακόμα και τα τρόφιμα που θεωρούνται υγιεινά μπορεί να περιέχουν μικρές ποσότητες λιπαρών και ζάχαρης που συσσωρεύονται μέσα στη διάρκεια της ημέρας. Ο καθηγητής Δρ Taylor τονίζει ότι «καταναλώνοντας λιγότερο από 10% σημαίνει να αναγνωρίζουμε τις κύριες πηγές, αλλά έχοντας επίσης τη γνώση ότι τα κορεσμένα λιπαρά και τα προστιθέμενα σάκχαρα μπορεί να υπάρχουν και σε άλλες επιλογές τροφίμων. Δε σημαίνει ότι είναι κακές επιλογές – πρόκειται για την ευαισθητοποίηση στο πώς μπορεί να συμβάλλουν στη συνολική κατανάλωση».

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή στη σορό του 31χρονου που εντοπίστηκε νεκρός σε ξενοδοχείο

• Συνελήφθη ο 27χρονος που μπούκαρε ημίγυμνος σε περίπτερο στη Λεμεσό - Καταζητείτο για ληστεία

• Έστειλαν στο νοσοκομείο 64χρονο: Προσπάθησαν να τον ξεγελάσουν και τον έκλεψαν με την βοήθεια 15χρονης

• Θάνατος ποδοσφαιριστή: Έριξε φως η νεκροτομή για τα αίτια θανάτου του 20χρονου Πολ Τζούλιους

• Είστε vegan ή vegetarian; Αυτά τα εστιατόρια πρέπει να τα επισκεφτείτε – Πίνακες

• Τρέξτε να προλάβετε εκπτώσεις – Λίγες μέρες έμειναν – Αντίθετη εικόνα μεταξύ mall και κέντρου πόλεων



Ο Φιντάν, η αφορμή για το ξέσπασμα κομμάτων της συγκυβέρνησης - Καμία συνεννόηση με την Κυβέρνηση

Ο Φιντάν, η αφορμή για το ξέσπασμα κομμάτων της συγκυβέρνησης - Καμία συνεννόηση με την Κυβέρνηση

Δεν λέει να κοπάσει η αντίδραση από πλευράς μερίδας βουλευτών του ΔΗΚΟ και της ηγεσίας της ΕΔΕΚ για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης σε σχέση στο Κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top