ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζητά αναγνώριση ο Τατάρ για να πάει σε τριμερή - Γυρίζει την πλάτη στα ΗΕ

Ζητά αναγνώριση ο Τατάρ για να πάει σε τριμερή - Γυρίζει την πλάτη στα ΗΕ

Την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και της δήθεν κρατικής υπόστασης των κατεχομένων βάζει μπροστά ο Ερσίν Τατάρ ως προϋπόθεση για να πει <evet> στο κάλεσμα του ΓΓ των ΗΕ για τριμερή συνάντηση τον Σεπτέμβριο, στη Νέα Υόρκη.

Όπως ισχυρίστηκε ο κατοχικός ηγέτης, έλαβε ένα τηλεφώνημα από τα ΗΕ, λέγοντας πως «είχαν μεγάλη προσδοκία, να μας φέρουν στο τραπέζι τον Σεπτέμβριο. Εμείς είμαστε σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, τον Υπουργό Εξωτερικών και τους πολύτιμους γραφειοκράτες του. Τους απάντησα πως θα καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μόνο με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και της κρατικής μας υπόστασης».

Ο Σεπτέμβριος είναι καθοριστικός μήνας για το κυπριακό, όπου θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση των ΗΕ και εκεί θα διαφανούν οι πραγματικές προθέσεις της τουρκικής πλευράς, αν δηλαδή ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων θα δεχθεί να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, στην παρουσία του Αντόνιο Γκουτέρες. Μέχρι στιγμής, ο Ερσίν Τατάρ διαμηνύει πως μόνο εάν γίνουν αποδεκτά το απευθείας εμπόριο, οι απευθείας πτήσεις , οι απευθείας επαφές, θα επιστρέψει σε συζητήσεις.

Άμεση απάντηση της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση απαντώντας στις τοποθετήσεις του κατοχικού ηγέτη αναφέρει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται σε διαρκή επαφή και επικοινωνία με τη Γενική Γραμματεία των ΗΕ. Μοναδικός στόχος παραμένει η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ, του μέχρι σήμερα κεκτημένου των συνομιλιών και των αρχών και αξιών της ΕΕ. Σε γραπτή δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης επισημαίνει πως οτιδήποτε εκφεύγει αυτού του πλαισίου δεν μπορεί να γίνει ούτε από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ούτε από τη διεθνή κοινότητα.

Η παρουσία Φιντάν στις Βρυξέλλες

Ενώπιον των 27 θα βρεθεί ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν ο οποίος θα συμμετάσχει στο άτυπο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη εβδομάδα, ύστερα από τη συγκατάθεση που έδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία. Παρά το γεγονός ότι οι αντιδράσεις στο εσωτερικό μέτωπο αυξάνονται για τη στάση της κυβέρνησης, στο άτυπο συμβούλιο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το σκηνικό σε ότι αφορά τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας και τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία.

«Εάν η Τουρκία επιθυμεί επανεκκίνηση των ευρωτουρκικών σχέσεων και διεύρυνσή τους, τα Συμπεράσματα του Απριλίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι σαφέστατα και διασυνδέουν κατά τρόπο σαφή τα ευρωτουρκικά με την πρόοδο στο κυπριακό»,δήλωσε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Στα συμπεράσματα του Απριλίου καταγράφεται ότι η όποια πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων πρέπει να είναι σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• «Δίνουν και παίρνουν» τα εχθρικά μηνύματα στο διαδίκτυο – Δέκτες πολλοί Κύπριοι νέοι

• Μονή Αββακούμ: Πλησιάζει η ώρα της εκκλησιαστικής δίκης - Τρεις από τους πέντε μοναχούς στο Συνοδικό - Όλες οι λεπτομέρειες

• Επίθεση σε 64χρονο: Πέρασαν χειροπέδες στην 15χρονη καταζητούμενη – Ανήλικοι και οι δράστες που τον έδειραν και έκλεψαν

• Υπόθεση 70 κιλών ναρκωτικών στη Λεμεσό: Στα χέρια της Αστυνομίας 21χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες

• Κάμαλα Χάρις και επίσημα υποψήφια των Δημοκρατικών: Υπόσχομαι να γίνω πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς

• Έρχονται βροχές μέσα στη ζέστη - Τι καιρό θα κάνει το Σαββατοκύριακο



Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top