ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Δίνουν και παίρνουν» τα εχθρικά μηνύματα στο διαδίκτυο – Δέκτες πολλοί Κύπριοι νέοι

«Δίνουν και παίρνουν» τα εχθρικά μηνύματα στο διαδίκτυο – Δέκτες πολλοί Κύπριοι νέοι

Συχνό φαινόμενο τείνει να γίνει νέοι ηλικίας 16 μέχρι 29 ετών, να λαμβάνουν εχθρικά μηνύματα, ή αλλιώς μηνύματα «μίσους» στο διαδίκτυο. Δυστυχώς, το να λάβει κάποιος ταπεινωτικά ή εχθρικά μηνύματα μέσω διαδικτύου, είναι κάτι που λίγο πολύ έχει συμβεί σε όλους μας, για διάφορους λόγους. Το να κρύβεται κάποιος πίσω από μια οθόνη, φαίνεται να του δίνει αυτομάτως την αυτοπεποίθηση, ή τη δύναμη, ή το θάρρος να μπορεί ξαφνικά να πει αυτά που δεν θα έλεγε, εάν βρισκόταν με το άλλο πρόσωπο τετ-α-τετ.

Δέκτες τέτοιου είδος μηνυμάτων φαίνεται να ήταν και Κύπριοι νέοι ηλικίας 16 με 29 ετών το 2023. Συγκεκριμένα, στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, αποκαλύπτουν ότι 45,09% των Κύπριων νέων ήταν δέκτες εχθρικών ή ταπεινωτικών μηνυμάτων μέσω διαδικτύου, το 2023.

Ταυτόχρονα, ανάμεσα στους λόγους για τους οποίους έλαβαν αυτού του είδους μηνυμάτων ήταν επί το πλείστον, για θέματα που αφορούσαν πολιτικές ή κοινωνικές απόψεις, θέματα που αφορούν το φύλο ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Τα στοιχεία αναφέρουν ότι, 36,16% των νέων έλαβαν εχθρικά μηνύματα που αφορούσαν πολιτικές ή κοινωνικές απόψεις, το 35,53% για θέματα που αφορούσαν το φύλο, το 28,97% για θέματα που αφορούσαν τη φυλετική ή εθνική καταγωγή, το 26,66% για σεξουαλικό προσανατολισμό 23,45% για θρησκευτικούς λόγους, το 14,78% για αναπηρίες και το 8,29% για προσωπικά χαρακτηριστικά.

Το 50% των νέων στην ΕΕ βρέθηκε αντιμέτωπο με εχθρικά μηνύματα στο διαδίκτυο

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το εν λόγο φαινόμενο συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ το 2023 σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ποσοστό 49%, ηλικίας 16 έως 29 ετών, που χρησιμοποίησε το διαδίκτυο τους τελευταίους 3 μήνες, ανέφερε ότι είχε συναντήσει διαδικτυακά μηνύματα, τα οποία ήταν εχθρικά ή ταπεινωτικά.

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, 12 από τις 23, με διαθέσιμα στοιχεία, κατέγραψαν ποσοστά άνω του 50%. Η Εσθονία ανέφερε το υψηλότερο μερίδιο με 69%, ακολουθούμενη από τη Δανία και τη Φινλανδία με 68%, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Κροατία με 24%, στη Ρουμανία με 27% και στη Βουλγαρία με 31%.

Παράλληλα, η κατηγορία «πολιτικές ή κοινωνικές απόψεις» κατέγραψε το υψηλότερο μερίδιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ των χρηστών του διαδικτύου ηλικίας 16-29 ετών, με 35%, ως προς το γιατί πίστευαν ότι ομάδες ανθρώπων ή ατόμων στοχοποιούνται από εχθρικά ή ταπεινωτικά μηνύματα στο διαδίκτυο. Αυτή η κατηγορία ήταν η μεγαλύτερη στην Εσθονία με 60%, ακολουθούμενη από τη Φινλανδία με 56% και τη Δανία με 49%.

Το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφηκε θέματα «σεξουαλικού προσανατολισμού» με 32%. Αυτή η ομάδα είχε το υψηλότερο μερίδιο στην Εσθονία με 46%, τη Σλοβακία και την Πορτογαλία με 44%.

Θέματα που αφορούσαν «φυλετική ή εθνική καταγωγή» είχε το τρίτο υψηλότερο ποσοστό με 30%. Τα υψηλότερα ποσοστά για αυτήν την κατηγορία καταγράφηκαν στην Ολλανδία και την Πορτογαλία με 45% και στην Εσθονία με 44%.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μονή Αββακούμ: Πλησιάζει η ώρα της εκκλησιαστικής δίκης - Τρεις από τους πέντε μοναχούς στο Συνοδικό - Όλες οι λεπτομέρειες

• Επίθεση σε 64χρονο: Πέρασαν χειροπέδες στην 15χρονη καταζητούμενη – Ανήλικοι και οι δράστες που τον έδειραν και έκλεψαν

• Υπόθεση 70 κιλών ναρκωτικών στη Λεμεσό: Στα χέρια της Αστυνομίας 21χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες

• Κάμαλα Χάρις και επίσημα υποψήφια των Δημοκρατικών: Υπόσχομαι να γίνω πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς

• Έρχονται βροχές μέσα στη ζέστη - Τι καιρό θα κάνει το Σαββατοκύριακο



Ζητά αναγνώριση ο Τατάρ για να πάει σε τριμερή - Γυρίζει την πλάτη στα ΗΕ

Ζητά αναγνώριση ο Τατάρ για να πάει σε τριμερή - Γυρίζει την πλάτη στα ΗΕ

Την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και της δήθεν κρατικής υπόστασης των κατεχομένων βάζει μπροστά ο Ερσίν Τατάρ ως προϋπόθεση για να πει <evet> στο κάλεσμα του ΓΓ των ΗΕ για τριμερή συνάντηση τον Σεπτέμβριο, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top