ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπ.Παιδείας: Εγκρίθηκε από Υπουργικό πρόγραμμα χρηματοοικονομικής παιδείας για Γ΄Γυμνασίου

Υπ.Παιδείας: Εγκρίθηκε από Υπουργικό πρόγραμμα χρηματοοικονομικής παιδείας για Γ΄Γυμνασίου

Την εισαγωγή παρεμβατικού προγράμματος χρηματοοικονομικής παιδείας και αλφαβητισμού στην Γ΄τάξη Γυμνασίου ενέκρινε την Παρασκευή το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως δήλωσε η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου. «Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο» είπε, εξάλλου, η Υπουργός αναφερόμενη στις προετοιμασίες για τη νέα σχολική χρονιά, ενώ για την εγκατάσταση κλιματιστικών σε σχολικές μονάδες ανέφερε ότι όλες οι Επαρχίες προχωρούν με την υλοποίηση της απόφασης

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου και αναφερόμενη στην εισαγωγή του παρεμβατικού προγράμματος χρηματοοικονομικής παιδείας και αλφαβητισμού, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι «θεσμοθετείται το νέο θέμα που εντάσσουμε στα σχολεία μας, στη βάση και του Προγράμματος Χρηματοοικονομικής Παιδείας και Αλφαβητισμού, που στηρίζεται και στην Εθνική Στρατηγική για το θέμα».

Το μάθημα αφορά την Γ΄τάξη Γυμνασίου και έχει διάρκεια στο σύνολο 6 διδακτικών περιόδων για κάθε Τμήμα ετησίως, σε παγκύπρια κλίμακα, όπως είπε η Υπουργός.

Ανέφερε ακόμη ότι εφαρμόζεται σε όλα τα Γυμνάσια στην Μέση Εκπαίδευση. «Το σημαντικό για μας είναι ότι είμαστε έτοιμοι και αρχίζουμε από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, με επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών, τους οποίους αφορά το θέμα, με συγκεκριμένο υλικό, το οποίο είναι έτοιμο», συμπλήρωσε.

Η κα. Μιχαηλίδου ευχαρίστησε τους πανεπιστημιακούς που έχουν συνεργαστεί μαζί τους για το θέμα, και πρόσθεσε ότι είναι έτοιμο και το περιεχόμενο και το πρόγραμμα για τις επιμορφώσεις, οι οποίες ολοκληρώνονται στα μέσα Σεπτεμβρίου, για να μπορέσει το όλο θέμα να τρέξει, να υλοποιηθεί εντός της σχολικής χρονιάς.

«Να πούμε επίσης ότι το πρόγραμμα το συγκεκριμένο αξιολογείται, έτσι ώστε με την λήξη της συγκεκριμένης σχολικής χρονιάς, της τρέχουσας, να μπορούμε να εισηγηθούμε τη διεύρυνση του», σημείωσε.

Σε ερώτηση που θα διδάσκεται το πρόγραμμα αυτό, η κα. Μιχαηλίδου είπε στο Εμπορικό Οικονομικό, το οποίο είναι και πιο κοντά στο θέμα. «Στη συνέχεια και με βάση την αξιολόγηση θα δούμε πως αυτό μπορεί να μπει και πιο οριζόντια και ειδικά από τη Δημοτική Εκπαίδευση, γιατί είναι μια βασική δεξιότητα που θέλουμε να έχουν τα παιδιά μας και θα τους βοηθήσει στην ενεργό πολιτότητα», πρόσθεσε.

Η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, είπε, επίσης, ότι σήμερα εγκρίθηκε η προώθηση της τροποποίησης και της επικαιροποίησης της διαδικασίας διορισμού και μεταθέσεων εκπαιδευτικών σε σχολεία στα κατεχόμενα χωριά του Ριζοκαρπάσου, της Αγίας Τριάδας και για πρώτη φορά προωθείται η θεσμοθέτηση νέας διαδικασίας διορισμού και μεταθέσεως στον Κορμακίτη.

«Προτεραιότητα μέσα από αυτούς τους κανονισμούς έχουν οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν στην κατηγορία εγκλωβισμένων και επανεγκατασθέντων, αλλά και συγγενείς τους και όλο αυτό γίνεται σε συνεργασία με το Γραφείο της Επιτρόπου Ανθρωπιστικών Θεμάτων και θα λάβει χώρα από την συγκεκριμένη, την τρέχουσα σχολική χρονιά», πρόσθεσε.

Τρίτο θέμα, είπε η κα. Μιχαηλίδου, είναι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που αφορά και την προσφορά δωρεάν μαθημάτων γαλλικής γλώσσας σε αριθμό μαθητών με αρμενική καταγωγή μέσα από τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης, γιατί τα παιδιά αυτά στερούνται της διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσας, όπως τα υπόλοιπα παιδιά σε πρωινό χρόνο, αφού αυτά διδάσκονται την αρμενική γλώσσα.

«Άρα, είναι μια προσφορά του κράτους για τα παιδιά αυτά, έτσι ώστε να έχουν ίση ευκαιρία πρόσβασης στην πολυγλωσσία.

Τέλος, είπε η κα. Μιχαηλίδου, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την παραχώρηση του τεμαχίου, του παλιού Σχολείου στο Στρουμπί, στην Πάφο, ώστε εκεί να ανεγερθεί Περιφερειακός Πυροσβεστικός Σταθμός, κάτι που ήταν και αίτημα των κατοίκων του χωριού.

Ερωτηθείσα πως προχωρούν οι διαδικασίες ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς όσον αφορά στελέχωση, βιβλία, η κα. Μιχαηλίδου είπε ότι «είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, τα βιβλία είναι ήδη έτοιμα, όλο το εκπαιδευτικό υλικό και ηλεκτρονικά αλλά και σε έντυπη μορφή».

«Η στελέχωση έχει απομείνει το τελευταίο, όπως κάθε χρόνο, μέρος που αφορά την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας. Γνωρίζετε ότι με βάση την νομοθεσία κάποιοι εκπαιδευτικοί δικαιούνται να μην αποδεχτούν το διορισμό τους ή να κάνουν ένσταση, οπότε πρέπει να περάσει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να εξεταστούν αυτά, αλλά θεωρούμε ότι αυτό δεν θα παρεμποδίσει την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς», σημείωσε.

Αναφορικά με τα κλιματιστικά στα σχολεία, η Υπουργός είπε ότι η πολιτική απόφαση έχει ληφθεί, η διαδικασία είναι ήδη εγκεκριμένη, και από το Γενικό Λογιστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Οι Σχολικές Εφορείες έχουν πάρει πολύ σαφείς οδηγίες. Πρέπει να επισπεύσουν όλες τις διαδικασίες. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι όλες οι Επαρχίες προχωρούν, ακόμα και η Πάφος αναμένεται εντός της ερχόμενης εβδομάδας να επικυρώσει τις προσφορές». Επίσης, είπε «ξεκινά η νέα σχολική χρονιά με κάποια σχολεία που θα έχουν τα κλιματιστικά τους και αυτά θα λειτουργούν. Το πολύ σημαντικό που πρέπει να πούμε είναι ότι δεν γίνεται απλά εγκατάσταση κλιματιστικών συσκευών, γίνεται και η μελέτη, δηλαδή γίνεται σωστά η εγκατάσταση, έτσι ώστε να έχουμε ασφάλεια στο δίκτυο και ασφάλεια στο κτίριο για τα παιδιά μας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ληστεία 64χρονου: Χειροπέδες και στη 16χρονη καταζητούμενη – Στο κελί για 6 μέρες η 15χρονη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Αυτοί είναι οι νέοι διορισμοί που ανακοινώθηκαν - Δείτε όλα τα ονόματα

• Διπλό φονικό στη Λεμεσό: Συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται οι δυο - Πότε παραπέμπονται σε απευθείας δίκη

• Ναυάγιο στο Παλέρμο: Εντοπίστηκε η σορός της Χάνα Λιντς - Οι δύτες αναγνώρισαν το άψυχο σώμα της

• Χαλκιδική: Παμπάλαια και κλεμμένα από την Βουλγαρία πολλά μηχανήματα του λούνα παρκ - Τι αποκαλύπτει πρώην εργαζόμενος

• Χριστιάνα Αριστοτέλους: Ποζάρει με φόντο το ηλιοβασίλεμα και αποκαλύπτει τι κάνει τη ζωή της μεγάλη



Λετυμπιώτης: Η συμμετοχή Φιντάν αποτελεί ευκαιρία να διαπιστωθεί η στάση της Τουρκίας

Λετυμπιώτης: Η συμμετοχή Φιντάν αποτελεί ευκαιρία να διαπιστωθεί η στάση της Τουρκίας

Η συμμετοχή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αποτελεί μια ευκαιρία να διαπιστωθεί η πραγματική στάση και οι προθέσεις της Τουρκίας έναντι της ευρωπαϊκής της πορείας, αλλά και των κινήσεων που είναι διατεθειμένη να αναλάβει, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top