ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του πνεύμονα: Τι είναι και πώς λειτουργεί το εμβόλιο - Είναι πειραματικό, πότε θα επεκταθεί η χρήση του

Καρκίνος του πνεύμονα: Τι είναι και πώς λειτουργεί το εμβόλιο - Είναι πειραματικό, πότε θα επεκταθεί η χρήση του

Ο 67χρονος Γιανούζ Ραζ έγινε ο πρώτος ασθενής που έλαβε το νέο εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα. Ο ίδιος πήρε μέρος στο πείραμα με αισιοδοξία – αν όλα πάνε καλά μπορεί να γίνει η αρχή μιας νέας και επαναστατικής θεραπείας.

Πώς, όμως, θα βοηθήσει ένα εμβόλιο, στην καταπολέμηση ενός από τις πιο συχνούς, σε άνδρες και γυναίκες, τύπους καρκίνου; Αντίθετα από τα εμβόλια που κάνουμε για να μην νοσήσουμε, τα εμβόλια για τον καρκίνο είναι φτιαγμένα για όσους ήδη πάσχουν.

Το εμβόλιο με το κωδικό όνομα BNT116 αναπτύσσεται από την BioNTech με τεχνολογία mRNA, την ίδια πάνω στην οποία βασίστηκε το εμβόλιο για την COVID-19.

Ο 67χρονος Ραζ έκανε έξι ενέσεις μέσα σε μισή ώρα, από τις οποίες κάθε μία περιείχε διαφορετικό γενετικό υλικό. Θα κάνει το εμβόλιο κάθε εβδομάδα για άλλες έξι εβδομάδες και στη συνέχεια κάθε τρεις εβδομάδες για άλλες 54 εβδομάδες (δηλαδή, ένα χρόνο).

Στόχος των επιστημόνων είναι να «εκπαιδεύσουν» πέντε δισεκατομμύρια κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα. Αυτό μπορεί να είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από τη χημειοθεραπεία γιατί οι παράπλευρες συνέπειες στα υγιή σωματικά κύτταρα θα είναι σαφώς λιγότερες.

Ο καρκίνος, αναφέρει το Sky News, έχει ένα τρόπο να κρύβεται από το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό το εμβόλιο «διδάσκει» στο ανοσοποιητικό σύστημα ότι ο όγκος είναι απειλή με στόχο να το βάλει να καταπολεμήσει τον καρκίνο. Περιέχει πληροφορίες για «δείκτες» πάνω στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων τους οποίους «μαθαίνουν» να αναγνωρίζουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού.

Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο της BioNTech είναι, κατά κάποιο τρόπο, «γενικό», για όλους τους ασθενείς με συγκεκριμένο είδος καρκίνου. Άλλα εμβόλια, για άλλους τύπους καρκίνου είναι φτιαγμένα ειδικά για κάθε ένα ασθενή. Σε προχωρημένο στάδιο δοκιμών είναι για παράδειγμα ένα προσωποποιημέμνο εμβόλιο mRNA για το μελάνωμα, ενώ άλλο ένα αναπτύσσεται για τον καρκίνο του παχέως εντέρου.

Ο μη μικροκυτταρικός, από τον οποίο πάσχει και ο Ραζ, είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου του πνεύμονα. Στις περισσότερες, αν όχι σε όλες τις περιπτώσεις, οφείλεται στο κάπνισμα. Κάθε χρόνο οι θάνατοι σε όλο τον κόσμο φτάνουν τα 1,8 εκατομμύρια.

Για πολλούς ασθενείς η διάγνωση έρχεται αργά, γιατί αυτός ο καρκίνος δεν έχει συμπτώματα στα αρχικά στάδια. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι αρκετά αποτελεσματική - μόλις ένας στους τέσσερις επιβιώνει πέντε χρόνια από την πρώτη διάγνωση.

Είναι η πρώτη φορά που το εμβόλιο δοκιμάζεται σε ανθρώπους. Η δοκιμή θα επιβεβαιώσει εάν υπάρχουν παρενέργειες προτού οι γιατροί προχωρήσουν σε μελέτες σε μεγαλύτερο δείγμα.

Σταδιακά η έρευνα θα επεκταθεί σε έξι νοσοκομεία και 130 ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο. Θα περιλαμβάνει και ασθενείς σε σχετικά πρώιμο στάδιο, που δεν έχουν κάνει επέμβαση ή χημειοθεραπείες, και ασθενείς που έχουν εμφανίσει μεταστάσεις ή επανεμφάνιση του καρκίνου.

Ο Ραζ, επιστήμονας και ο ίδιος στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης, δηλώνει εξαιρετικά αισιόδοξος. Θέλει μάλιστα να επιστρέψει στους μαραθωνίου που κάποτε έτρεχε – το 2016 είχε τρέξει και στην Αθήνα. Στόχος του, μέσα σε τρία χρόνια να τρέξει στο Λονδίνο.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Επίθεση σε 64χρονο: Eξετάζεται το ενδεχόμενο σεξουαλικής εκμετάλλευσης των ανήλικων κοριτσιών

• Παράταση 3 μηνών στους ποινικούς ανακριτές στην υπόθεση Θ. Νικολάου

• Διπλό φονικό στη Λεμεσό: Συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται οι δυο - Πότε παραπέμπονται σε απευθείας δίκη

• «Είμαστε σε σοκ» – Συντετριμμένη η οικογένεια του Μάικ Λιντς μετά τον εντοπισμό της σορού της 18χρονης κόρης

• Χαλκιδική: Παμπάλαια και κλεμμένα από την Βουλγαρία πολλά μηχανήματα του λούνα παρκ - Τι αποκαλύπτει πρώην εργαζόμενος

• Χριστιάνα Αριστοτέλους: Ποζάρει με φόντο το ηλιοβασίλεμα και αποκαλύπτει τι κάνει τη ζωή της μεγάλη



ΓΓ ΟΗΕ για Κυπριακό: Εξετάζει το ενδεχόμενο πρόσκλησης των ηγετών σε κοινή συνάντηση

ΓΓ ΟΗΕ για Κυπριακό: Εξετάζει το ενδεχόμενο πρόσκλησης των ηγετών σε κοινή συνάντηση

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να προσκαλέσει τους ηγέτες των δύο πλευρών σε κοινή συνάντηση τον Σεπτέμβριο στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ, είπε ο Εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της Ενημέρωσης Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top