ΥΓΕΙΑ

Μακροζωία: Γιατί δεν πρέπει να βασιζόμαστε στα μυστικά των αιωνόβιων

Μακροζωία: Γιατί δεν πρέπει να βασιζόμαστε στα μυστικά των αιωνόβιων

O θάνατος της Marie Branyas Morera, της μέχρι πρότινος γηραιότερης γυναίκας στον κόσμο, σε ηλικία 117 ετών, άνοιξε ξανά τη δημόσια συζήτηση σχετικά με το πώς ένας άνθρωπος μπορεί να φτάσει σε τέτοιες ηλικίες, ακολουθώντας συγκεκριμένες συμβουλές διατροφής και lifestyle.

Σύμφωνα με το website των Guinness World Records, η Branyas είχε αποδώσει τη μακροζωία της στην «τάξη, την ηρεμία, τις καλές σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους, την επαφή με τη φύση, τη συναισθηματική σταθερότητα και τη θετική στάση ζωής». Όλα αυτά ακούγονται πολύ λογικά, ωστόσο ένας βιολόγος με ειδίκευση στην γηριατρική υποστηρίζει πως είναι καλύτερο να μην ακούμε τις συμβουλές των αιωνόβιων.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Brighton Richard Faragher, που ερευνά τους λόγους για τους οποίους κάποιοι άνθρωποι καταφέρουν να ξεπεράσουν τα 100 χρόνια ζωής, τονίζει ότι η επιστημονική κοινότητα μελετάει εδώ και δεκαετίες πολύ προσεκτικά τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτό, λέγοντας πως η απάντηση δεν είναι τόσο απλή.

Σύμφωνα με τον Dr. Faragher, που μίλησε στην εφημερίδα The Guardian, κάποιοι άνθρωποι είναι απλώς τυχεροί και έχουν καταφέρει να σβήσουν 100 και πάνω κεράκια στη διάρκεια της ζωής τους: «Απλώς επειδή κάποιοι έζησαν παρότι κάπνιζαν 60 τσιγάρα την ημέρα δεν σημαίνει πως το να κάνεις το ίδιο είναι καλό για τον οργανισμό σου», τονίζει ο βιολόγος.

Ο ίδιος επισημαίνει πως εκτός από το κάπνισμα οι αιωνόβιοι μπορεί να μην ακολουθούν συνολικά έναν υγιενό τρόπο ζωής, αποφεύγοντας π.χ. την άσκηση ή το ποτό. Ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να προστατεύονται από τα ίδια τους τα γονίδια, κάτι που η επιστήμη δεν έχει καταφέρει να ξεκλειδώσει σε βαθμό που να μπορούμε να προσδιορίσουμε ποιος «έχει περιθώριο» να υποκύπτει σε πειρασμούς όπως το junk food, στοχεύοντας ταυτόχρονα στο να ξεπεράσει τον αιώνα ζωής.

Η τύχη, λοιπόν, μαζί με την γενετική παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιβίωση των αιωνόβιων ανθρώπων κι έτσι, ενώ είναι ενδιαφέρον να μαθαίνουμε για τις συνήθειές τους, επουδενί δεν πρέπει να τις υιοθετούμε, πιστεύοντας πως, επειδή εκείνοι πέτυχαν κάτι που μοιάζει ακατόρθωτο, θα το πραγματοποιήσουμε κι εμείς.

 ΠΗΓΗ: marieclaire

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Πτήσεις: Τι ισχύει για τα ασυνόδευτα παιδιά που ταξιδεύουν – Αυτές είναι οι χρεώσεις σε κάθε αεροπορική

• Αυτά είναι τα vegan friendly ξενοδοχεία της Κύπρου – Δείτε πόσα υπάρχουν σε κάθε επαρχία

• Δημόσιο: Συνεχώς αυξάνονται οι Κυβερνητικοί - Πόσοι είναι μόνιμοι και πόσοι ωρομίσθιοι

• Επίθεση σε 64χρονο: Υπό πενθήμερη κράτηση η 16χρονη - Αναζητούνται άλλα τρία πρόσωπα

• Θλίψη στον ΑΠΟΕΛ - Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο προπονητής Γιώργος Πλατής

• Χάρης Ρώμας: Αποδέχομαι τον όρο «γκέι» αλλά δεν με χαρακτηρίζει, δεν θέλω να μπω σε ένα καλούπι



Λετυμπιώτης: «Παραμένουμε εποικοδομητικοί για θετική κατάληξη στην προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ»

Λετυμπιώτης: «Παραμένουμε εποικοδομητικοί για θετική κατάληξη στην προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ»

Η ε/κ πλευρά παραμένει εποικοδομητική με στόχο η προσπάθεια του ΓΓ να έχει θετικό αποτέλεσμα, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, επαναλαμβάνοντας πως οι βολιδοσκοπήσεις συνεχίζονται για ενδεχόμενη τριμερή στη Νέα Υόρκη, όπως άλλωστε ανέφερε εδώ και καιρό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top