ΔΙΕΘΝΗ

Η Χεζμπολάχ χτύπησε με 320 πυραύλους το Ισραήλ - Αεροπορικοί βομβαρδισμοί στον Λίβανο

Η Χεζμπολάχ χτύπησε με 320 πυραύλους το Ισραήλ - Αεροπορικοί βομβαρδισμοί στον Λίβανο

Η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε μαζική επίθεση εναντίον του Ισραήλ, με την οργάνωση να μιλά για πάνω από 320 πυραύλους κατά 11 στρατιωτικών βάσεων σε ένα πρωτο κύμα, με τον ισραηλινό στρατό να απαντά με αεροπορικούς βομβαρδισμούς στα σύνορα του Λιβάνου.

Η επίθεση της Χεζμπολάχ έγινε σε αντίποινα για τη δολοφονία ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού του βραχίονα, του Φουάντ Σουκρ, σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό σε προάστιο της Βηρυτού τον Ιούλιο.

Οπως ανακοίνωσε η Χεζμπολάχ «εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση με μεγάλο αριθμό μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (drones) και πυραύλων σε αντίποινα για τον θάνατο του Σουκρ», διευκρινίζοντας ότι έβαλε στο στόχαστρο προσδιορισμένο «ειδικό στρατιωτικό στόχο, όπως και πλατφόρμες του Σιδηρού Θόλου του Ισραήλ και άλλες τοποθεσίες».

Το σιιτικό κίνημα του Λιβάνου Χεζμπολάχ ανακοίνωσε λίγο μετά τις 7 το πρωί ότι ολοκλήρωσε "την πρώτη φάση" αντιποίνων.

Το Ισραήλ κρίνει τις εξελίξεις ως πολύ σοβαρές. Ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη χώρα για τις επόμενες 48 ώρες, λόγω της κρίσιμης περίστασης.

Το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας συνεδριάζει αυτή την ώρα, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωνε αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στα σύνορα του Λιβάνου.

Ο ισραηλινός στρατός σημείωνε σε ανακοίνωσή του ότι εξαπέλυσε προληπτικά πλήγματα καθώς εντόπισε προετοιμασίες του σιιτικού κινήματος του Λιβάνου Χεζμπολάχ για να εξαπολύσει "επιθέσεις ευρείας κλίμακας" κατά του Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται σε πόλεμο για πάνω από 10 μήνες σε άλλο μέτωπο, αυτό της Λωρίδας της Γάζας που τελεί υπό τον έλεγχο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

Εν τω μεταξυ όλες οι πτήσεις που επρόκειτο να αναχωρήσουν από το Τελ Αβίβ θα καθυστερήσουν και αυτές που είχαν προορισμό την ισραηλινή μεγαλούπολη εξετράπησαν προς άλλους προορισμούς. Σε μήνυμά της μέσω Instagram, η διαχειρίστρια εταιρεία επικαλέστηκε την «κατάσταση ασφαλείας» και παρότρυνε τους ταξιδιώτες να συμβουλευθούν τις αεροπορικές εταιρείες τους για περισσότερες πληροφορίες.

Τις εξελίξεις παρακολουθεί στενά ο Λευκός Οίκος. Μετά τις ισραηλινές επιθέσεις ο υπουργός Άμυνας Γκάλαντ ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν. 

Οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται», δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε από Αμερικανούς αξιωματούχους να έχουν επικοινωνία επί μονίμου βάσεως με το Ισραήλ, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη Χεζμπολάχ είναι στην πράξη καθημερινές από το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την 8η Οκτωβρίου, έχουν σκοτωθεί πάνω από 600 άνθρωποι στην Λίβανο, κυρίως μαχητές της Χεζμπολάχ, αλλά και 131 άμαχοι, ανάμεσά τους και δημοσιογράφοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Στην άλλη πλευρά, στο Ισραήλ και στο κατεχόμενο και προσαρτημένο συριακό υψίπεδο του Γκολάν, έχουν σκοτωθεί 23 στρατιωτικοί και 26 άμαχοι, κατά επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τα νεότερα με την κατάσταση της υγείας της 10χρονης που εντοπίστηκε αναίσθητη σε πισίνα ξενοδοχείου

• Κλέλια Ανδριολάτου: Ο ορισμός του καλοκαιριού - Ποζάρει με τα μπικίνι της και λάμπει από χαρά

• Δεν διαβάζουν βιβλία οι Κύπριοι - Στην προτελευταία θέση η Κύπρος στην ΕΕ

• Έπιασαν τους σιηπέτους οι κυνηγοί - Άρχισε σήμερα το κυνήγι της φάσσας

• Τραγωδία στη Ζάκυνθο: Νεκρός εντοπίστηκε λουόμενος

• Διέρρηξε επανειλημμένα υποστατικό στη Λευκωσία - Φόρεσαν χειροπέδες σε 37χρονο



Το Gymnich - Οι αντιδράσεις των συγκυβερνώντων - Αιτίες ή διαφορετικές ατζέντες - Ο Σεπτέμβριος καθοριστικός για αποφάσεις

Το Gymnich - Οι αντιδράσεις των συγκυβερνώντων - Αιτίες ή διαφορετικές ατζέντες - Ο Σεπτέμβριος καθοριστικός για αποφάσεις

Οι τελευταίες εξελίξεις σε ότι αφορά κυρίως τη συναίνεση της κυβέρνησης για τη συμμετοχή του Τούρκου ΥΠΕΞ στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Gymnich) στις 29 Αυγούστου, ήταν η αφορμή και όχι η αιτία για τα όσα ακολούθησαν με τις αντιδράσεις των κομμάτων ΕΔΕΚ και βουλευτών του ΔΗΚΟ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top