ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Gymnich - Οι αντιδράσεις των συγκυβερνώντων - Αιτίες ή διαφορετικές ατζέντες - Ο Σεπτέμβριος καθοριστικός για αποφάσεις

Το Gymnich - Οι αντιδράσεις των συγκυβερνώντων - Αιτίες ή διαφορετικές ατζέντες - Ο Σεπτέμβριος καθοριστικός για αποφάσεις

Οι τελευταίες εξελίξεις σε ότι αφορά κυρίως τη συναίνεση της κυβέρνησης για τη συμμετοχή του Τούρκου ΥΠΕΞ στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Gymnich) στις 29 Αυγούστου, ήταν η αφορμή και όχι η αιτία για τα όσα ακολούθησαν με τις αντιδράσεις των κομμάτων ΕΔΕΚ και βουλευτών του ΔΗΚΟ.

Αναφερόμαστε σε αφορμή γιατί η απόφαση για τον Φιντάν ήταν απλά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Εδώ και αρκετό καιρό, στους διαδρόμους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, υπάρχει μια μουρμούρα για τις αποστάσεις που διατηρεί ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, από την ημέρα της εκλογής του. Πηγή από συγκυβερνών κόμμα, είχε αναφέρει στο « αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές και τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πως «δεν έχουμε κανένα λόγο στα όσα αποφασίσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης και διερωτόμαστε για ποια συγκυβέρνηση μιλάμε».

Το κλίμα «στράβωσε» από τις αρχές του χρόνου, όταν γινόταν η συζήτηση για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και τα όσα δήλωνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και οι επιλογές του, στη συνέχεια. Τα όσα ακολούθησαν και οι δυσαρέσκεια που προκλήθηκε κυρίως στα κόμματα ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ και λιγότερο στην ΕΔΕΚ, ήταν εμφανής. Τότε, για πρώτη φορά βγήκε στην επιφάνεια το πρόβλημα της απόστασης που χώρισε τις δύο πλευρές και τα πρώτα σημάδια ενός «γάμου» που δεν είχε γερές βάσεις, ήταν εξόφθαλμο.

Το αποτέλεσμα των διπλών εκλογών του Ιουνίου και το «χαστούκι» που δέχθηκαν τα κόμματα ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, έδωσε την αφορμή σε στελέχη των τριών κομμάτων να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για το κυβερνητικό έργο και για τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την απογοήτευση που εκφράζουν οι πολίτες στο πρόσωπό του -μέσα από διάφορες δημοσκοπήσεις- και το γεγονός ότι όλη αυτή η απογοήτευση είχε και έχει αντίκτυπο στα κόμματα που τον στηρίζουν. Κάποιες κινήσεις του Προεδρικού σε ότι αφορά συγκεκριμένους Δήμους, όπως τον Δήμο Στροβόλου και τις κατηγορίες από πλευράς στελεχών της ΔΗΠΑ για το γεγονός ότι το Προεδρικό είχε ρόλο και μάλιστα ότι στήριζε την υποψηφιότητα  του Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, έβγαλαν στην επιφάνεια αρκετές αντιδράσεις και φωνές οι οποίες έκαναν λόγο για αποχώρηση από την συγκυβέρνηση, κάτι το οποίο έμεινε ανοιχτό, λόγω των διακοπών του καλοκαιριού.

Το κυπριακό και οι κόκκινες γραμμές των κομμάτων

Τα όσα ακολούθησαν σε ότι αφορά στο κυπριακό και κυρίως τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για την «πρόσκληση» του ΓΓ των ΗΕ σε τριμερή συνάντηση και τα όσα δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης σε συνεντεύξεις,  ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να πάρει τολμηρές αποφάσεις, δημιούργησαν αμηχανία και ερωτηματικά στα κόμματα ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος μάλιστα, σε ομιλία του σε εκδήλωση του κόμματος  με αφορμή τα πενήντα χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, απάντησε με έμμεσο, αλλά αιχμηρό τρόπο στα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο, όπως και η δυσαρέσκεια που προκάλεσε στο κόμμα των Σοσιαλιστών, η ομιλία της Υπουργού Γεωργίας Μαρίας Παναγιώτου σε μνημόσυνο πεσόντων, η οποία έκανε λόγο για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Στο ΔΗΚΟ, παρά το γεγονός ότι το επίσημο κόμμα απουσιάζει το τελευταίο διάστημα από τοποθετήσεις για το κυπριακό, τρεις βουλευτές του κόμματος, οι Ζαχαρίας Κουλίας, Παύλος Μυλωνάς και Χρίστος Ορφανίδης, ζητούν με επιστολή τους προς τον Νικόλα Παπαδόπουλο, να συγκαλέσει την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος για συζήτηση των τελευταίων εξελίξεων. Οι τρεις βουλευτές οι οποίοι διατηρούν μία «σκληρή» γραμμή απέναντι στην κυβέρνηση, δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους, για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα σήμερα».

Η ΔΗΠΑ είναι το μοναδικό κόμμα της συγκυβέρνησης, το οποίο συμφωνεί με τις κινήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στο κυπριακό. Αυτό το οποίο ενοχλεί περισσότερο το κόμμα του Μάριου Καρογιάν, είναι η απόσταση που εξακολουθεί να διατηρεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης και η έλλειψη συνεργασίας και συντονισμού, κάτι το οποίο φαίνεται ότι θα αναδειχθεί μέσα από τη συνεδρίαση των συλλογικών οργάνων του κόμματος, αρχές Σεπτεμβρίου.

Προσπάθεια της κυβέρνησης κατευνασμού των αντιδράσεων

To Gymnich στο οποίο θα παρακαθίσει ο Χακάν Φιντάν με τις «ευλογίες» της Λευκωσίας, πρόσθεσε ακόμα ένα μελανό σημείο στις σχέσεις μεταξύ ΕΔΕΚ και μερίδας του ΔΗΚΟ με την κυβέρνηση. Ο Κωνσταντίνος Κόμπος αν και χαρακτήρισε σεβαστές τις απόψεις κομμάτων της συγκυβέρνησης, υπέδειξε πως οι διαφορές στο κυπριακό, ήταν γνωστές. Από την άλλη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις όποιες αντιδράσεις, ανέφερε πως η συμμετοχή του Τούρκου ΥΠΕΞ στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, αποτελεί μία ευκαιρία να διαπιστωθεί η πραγματική  στάση και προθέσεις της Τουρκίας, έναντι της ευρωπαϊκής  πορείας, αλλά και των κινήσεων που είναι διατεθειμένη να αναλάβει.

Αποφάσεις τον Σεπτέμβριο

Ο Σεπτέμβριος προδιαγράφεται δύσκολος τόσο για το κυπριακό, όσο και για τις αποφάσεις που αναμένεται να λάβουν τα συγκυβερνώντα κόμματα, σε ότι αφορά τη σχέση τους με την κυβέρνηση. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος είναι εκείνος που δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις εντός, έχοντας μάλιστα μπροστά του τις βουλευτικές εκλογές του 2026 και γνωρίζοντας πως, για το κόμμα του δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια μείωσης των ποσοστών του. Στην ΕΔΕΚ υπάρχει μία κοινή γραμμή ανάμεσα στα στελέχη και την ηγεσία του κόμματος, σε ότι αφορά στο κυπριακό. Παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν ακούστηκε δημόσια τουλάχιστον καμία επιθυμία για αποχώρηση από την κυβέρνηση, η σχέση μεταξύ του κόμματος και του Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία αναβλήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας. Η ΔΗΠΑ ή τουλάχιστον η ηγεσία του κόμματος, προσπαθεί να παραμείνει προσκολλημένη στην κυβέρνηση, βλέποντας κανείς και τις ανακοινώσεις, οι οποίες συμφωνούν με τις κινήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, ωστόσο εάν στην πορεία διαφανεί πως δεν υπάρχει πεδίο συνεργασίας, ή πολιτικού οφέλους, τότε η πορεία που θα πάρει ο Μάριος Καρογιάν -το κόμμα του οποίου είχε τις μεγαλύτερες απώλειες στις εκλογές του Ιουνίου- ίσως να είναι διαφορετική από τη σημερινή.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top