ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζητούν παρέμβαση του Γενικού Ελεγκτή για την οικοδομή στις Πάνω Πλάτρες και το φράγμα στο Πέρα Πεδί οι Οικολόγοι

Ζητούν παρέμβαση του Γενικού Ελεγκτή για την οικοδομή στις Πάνω Πλάτρες και το φράγμα στο Πέρα Πεδί οι Οικολόγοι

Οι Οικολόγοι ζητούν την παρέμβαση του Γενικού Ελεγκτή για την οικοδομή στις Πάνω Πλάτρες και το φράγμα στο Πέρα Πεδί.

Αυτούσια η ανακοίνωση: 

Ως Οικολόγοι χαιρετίζουμε την διαδικτυακή αντίδραση του κοινού αλλά και την συμμετοχή του στην χθεσινή εκδήλωση στις Πάνω Πλάτρες, ενάντια στην συνεχιζόμενη τα τελευταία χρόνια παρέμβαση στη φύση από την αλόγιστη οικοδομική ανάπτυξη.

Χαιρετίζουμε επίσης τις τοποθετήσεις του Προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λεμεσού και περιμένουμε την άμεση αναστολή των εργασιών (που γίνονται παράνομα αφού δεν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια).

Θετικά αποτιμούνται οι τοποθετήσεις των Τμημάτων Περιβάλλοντος και Δασών.

Ελπίζουμε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που προέκυψε από τη απρονοησία των αρχών να πρωτεύσουν το περιβάλλον της όχθης του ποταμού Κρυού αλλά και από το γεγονός ότι δεν υπάρχει σεβασμός, όχι μόνο στη φύση, αλλά και στις νόμιμες διαδικασίες.

Σε κάθε περίπτωση, το Κίνημα Οικολόγων αποφάσισε να προσφύγει στην Ελεγκτική Υπηρεσία και στον Γενικό Ελεγκτή, δεδομένου ότι υπήρξε ήδη για παρόμοιο θέμα παρέμβαση του Γενικού Ελεγκτή, το 2022.

Με επιστολή του ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, κ. Γιώργος Περδίκης, ζητά από τον Γενικό Ελεγκτή να εξετάσει την περίπτωση της ανέγερσης ιδιωτικής κατοικίας μέσα ή παρά την κοίτη του ποταμού Κρυού στις Π. Πλάτρες κατά τρόπο που επηρεάζει ανεπανόρθωτα το φυσικό περιβάλλον και το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στην δημόσια περιουσία που συνιστά η κοίτη του ποταμού.

Συγκεκριμένα, αναμένεται από την Ελεγκτική Υπηρεσία να εξετάσει κατά πόσον έγινε νόμιμα η έκδοση της πολεοδομικής άδειας για την ανέγερση της κατοικίας, με δεδομένο ότι τόσο το Τμήμα Περιβάλλοντος, όσο και το Τμήμα Δασών - εξ όσων προκύπτει από σχετικά δημοσιεύματα - φαίνεται να διαφωνούν και να θεωρούν ότι έπρεπε να τύχει εξέτασης η σχετική άδεια και από τα εν λόγω Τμήματα.

Επίσης, πρέπει να μελετηθεί και αξιολογηθεί από την Ελεγκτική Υπηρεσία κατά ποσό έχουν τεθεί ικανοποιητικοί όροι προστασίας του ποταμού από το Τμήμα Υδάτων και το Τμήμα Πολεοδομίας. Η απόσταση των 5 μέτρων, όπως έχει δημοσιευτεί, είναι η ενδεικνυόμενη, δεδομένου του εξαιρετικού φυσικού κάλλους της περιοχής και δεδομένου ότι σε άλλες περιοχές το Τμήμα Υδάτων επιβάλει ζώνη προστασίας πέραν των πέντε μέτρων;

Πρέπει επίσης να ελεγχθεί γιατί δεν εντοπίστηκε έγκαιρα η παράνομη έναρξη εργασιών από τις αρμόδιες αρχές π.χ. Επαρχιακή Διοίκηση, Τμήμα Πολεοδομίας, Χωρητική Αρχή, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν προειδοποιήσεις και δημοσιεύματα.

Τέλος, εξίσου σημαντικό είναι η Ελεγκτική Υπηρεσία να επανέλθει στο θέμα των επιπτώσεων στο περιβάλλον, αλλά και σε δημόσιες υποδομές π.χ. φράγμα και αρδευτικό σύστημα Πέρα Πεδί, από τα έργα που γίνονται στην περιοχή των Π. Πλατρών.

Το θέμα αυτό ανέδειξε η ίδια η Ελεγκτική Υπηρεσία με την Ειδική Έκθεση αρ. ΠΕ/01/2022. Το γεγονός ότι μεγάλοι όγκοι από άχρηστα υλικά και μπάζα, που κακώς απορρίπτονται στον ποταμό λόγω των οικοδομικών εργασιών που γίνονται στην όχθη του, οδηγούνται μέσω της ροής στο φράγμα στο Πέρα Πεδί και υπολογίζεται ότι επηρεάζει εντέλει την χωρητικότητα του μικρού αρδευτικού φράγματος και την ικανότητα του αρδευτικού συστήματος να παρέχει επαρκείς ποσότητες για άρδευση των καλλιεργειών στην περιοχή Πέρα Πεδί - Κοιλάνι.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τα νεότερα με την κατάσταση της υγείας της 10χρονης που εντοπίστηκε αναίσθητη σε πισίνα ξενοδοχείου

• Κλέλια Ανδριολάτου: Ο ορισμός του καλοκαιριού - Ποζάρει με τα μπικίνι της και λάμπει από χαρά

• Δεν διαβάζουν βιβλία οι Κύπριοι - Στην προτελευταία θέση η Κύπρος στην ΕΕ

• Έπιασαν τους σιηπέτους οι κυνηγοί - Άρχισε σήμερα το κυνήγι της φάσσας

• Τραγωδία στη Ζάκυνθο: Νεκρός εντοπίστηκε λουόμενος

• Διέρρηξε επανειλημμένα υποστατικό στη Λευκωσία - Φόρεσαν χειροπέδες σε 37χρονο



ΥΠΕΞ: «Σημείο αναφοράς πλέον για το Κυπριακό η ΓΣ ΟΗΕ»

ΥΠΕΞ: «Σημείο αναφοράς πλέον για το Κυπριακό η ΓΣ ΟΗΕ»

Το σημείο αναφοράς πλέον για το Κυπριακό είναι η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) αναφέρει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Κυριακή στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κόμπος, σημειώνοντας ότι «η προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα δεν έχει τερματιστεί και η δική μας πλευρά παραμένει θετική».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top