ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θέλεις να αρχίσεις σπουδές εντός 2024; Αυτές είναι οι επιλογές σου – Τα deadlines και οι προτιμήσεις σε χώρες και σχολές

Θέλεις να αρχίσεις σπουδές εντός 2024; Αυτές είναι οι επιλογές σου – Τα deadlines και οι προτιμήσεις σε χώρες και σχολές

Δεν είναι λίγοι οι μαθητές που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν μία θέση στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου μέσω των παγκυπρίων εξετάσεων.

Κάποιοι αναμένουν ακόμη τα αποτελέσματα στην Ελλάδα για να αποφασίσουν το μέλλον τους. Και φυσικά, αρκετοί είναι και εκείνοι οι οποίοι από δική τους επιλογή δεν παρακάθισαν στις παγκύπριες για εξασφάλιση βαθμού πρόσβασης καθώς έχουν ήδη αποφασίσει από προηγουμένως ότι θα σπουδάσουν στο εξωτερικό.

Καθώς η νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινάει σύντομα, οι επιλογές που έχουν μπροστά τους όλοι όσοι θέλουν να σπουδάσουν εντός 2024 είναι σαφώς περιορισμένες.

Τις επιλογές των νεαρών ανέλυσε στο ΤhemaOnline ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Εκπαιδευτικών Συμβούλων (ΚΣΕΣ), Δρ. Άδωνης Αμερικάνος.

Οι πιο οικονομικά συμφέρουσες επιλογές

«Η πιο οικονομική επιλογή είναι ένα ιδιωτικό κολλέγιο στην πόλη που διαμένει ο φοιτητής καθώς δεν θα επωμιστεί έξοδα διαμονής και ακολούθως ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο στην πόλη του», σημειώνει ο Άδωνης Αμερικάνος.

Μετά, υπάρχουν ιδιωτικά κολλέγια και πανεπιστήμια σε Ελλάδα και υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση όπου δεν θα χρειάζεται και φοιτητική βίζα - που είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και έχει και κόστος - σε αντίθεση με τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ όπου είναι αναγκαία.

Τα «ασφυκτικά» deadlines

Για τα βρετανικά πανεπιστήμια, η περίοδος αιτήσεων αρχίζει τον Σεπτέμβριο της τρέχουσας ακαδημαϊκής χρονιάς με την πρώτη καταληκτική ημερομηνία τον προσεχή Ιανουάριο για τον Σεπτέμβριο της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς. Δηλαδή, τον Σεπτέμβριο του 2024 θα ανοίξουν οι αιτήσεις και τον Ιανουάριο του 2025 θα κλείσει η πρώτη περίοδος αιτήσεων, για σπουδές που θα αρχίσουν τον Σεπτέμβριο του 2025.

«Κάποιος ο οποίος θέλει να πάει τώρα το 2024, έχουν μείνει πολύ λίγα πανεπιστήμια που δέχονται αιτήσεις, και κάποιος θα πρέπει να πάρει τη θέση άμεσα, και ακολούθως να τρέξει θέματα διαμονής και βίζας. Είναι δύσκολο γιατί δεν έχει μείνει πολύς χρόνος, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο ιδιαίτερα αν το πρόγραμμα σπουδών ξεκινά τον Οκτώβριο», τονίζει ο Πρόεδρος του ΚΣΕΣ.

Υπάρχουν φυσικά και κάποιες θέσεις για να ξεκινήσει κανείς στο ακαδημαϊκό εξάμηνο (semester) του Ιανουαρίου που για αυτές υπάρχει σίγουρα χρόνος.
Για τα ευρωπαϊκά δημόσια πανεπιστήμια, ξεκινούν και πάλι οι αιτήσεις Σεπτέμβριο-Οκτώβριο με καταληκτικές ημερομηνίες από Γενάρη μέχρι και Μάρτη και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και πιο μετά. Άρα για τα δημόσια πανεπιστήμια οι θέσεις φέτος έχουν κλείσει.

«Κάποιος μπορεί να κινηθεί φυσικά στα ιδιωτικά πανεπιστήμια της ΕΕ όπου υπάρχουν ακόμη κάποιες ανοιχτές θέσεις με δίδακτρα αναλόγως της χώρας και του προγράμματος. Πολλά ιδιωτικά πανεπιστήμια εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις και το εξάμηνο δεν άρχισε ακόμη, δέχονται αιτήσεις μέχρι και τελευταία στιγμή», υπέδειξε.

Προτιμήσεις Κυπρίων σε χώρες και σπουδές

Σύμφωνα με τον Άδωνη Αμερικάνο, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό εξακολουθεί να υπάρχει ενδιαφέρον για τα προγράμματα της λογιστικής και της νομικής. Καταγράφεται εντούτοις μια μείωση στο ενδιαφέρον για σπουδές σε αυτά τα επαγγέλματα εξαιτίας του BREXIT (η Βρετανία είναι η χώρα που υποστήριζε καλύτερα τις σπουδές σε αυτούς τους κλάδους λόγω των απαλλαγών στους επαγγελματικούς τίτλους ACCA και ACA και του Αγγλικού δικαίου των πτυχίων) και συνεπώς οι φοιτητές στρέφονται προς άλλες χώρες ή και προγράμματα σπουδών.

Παρατηρείται μεγάλη ζήτηση για ιατρικές σπουδές αλλά και παραϊατρικά προγράμματα όπως φυσιοθεραπεία, λογοθεραπεία αλλά και σε άλλους συναφείς κλάδους όπως η φαρμακευτική και η ψυχολογία η οποία παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια μια αυξητική τάση.

Ακόμη, υπάρχει ενδιαφέρον -μεταξύ άλλων- και για τους κλάδους των μαθηματικών, της πληροφορικής, της μηχανικής και της Διοίκησης Επιχειρήσεων.
«Μειωμένο είναι το ενδιαφέρον για Βρετανία και Ολλανδία αλλά εξακολουθούν να προσελκύουν το δικό τους κοινό είτε για την ποιότητα των σπουδών είτε για τα εξιδεικευμένα προγράμματα. Παράλληλα, αυξάνεται το ενδιαφέρον για ιατρικές σπουδές σε Βουλγαρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Ιταλία αλλά και άλλες χώρες της Ευρώπης σε διοίκηση επιχειρήσεων και μηχανική π.χ. σκανδιναβικές χώρες», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΚΣΕΣ.

Καταληκτικά ο Άδωνης Αμερικάνος συμβουλεύει όλους τους μαθητές που ενδιαφέρονται για σπουδές στο εξωτερικό να αρχίζουν από νωρίς την έρευνά τους για να μην βρεθούν προ εκπλήξεως με επιπρόσθετες εξετάσεις ή και καταληκτικές ημερομηνίες που έχουν περάσει. Επίσης η επιλογή του κλάδου σπουδών θα πρέπει κατά τον ίδιο «να γίνεται με βάση τα θέλω και τα μπορώ των μαθητών μετά από ώριμη σκέψη γιατί η επιλογή προγράμματος σπουδών είναι σε μεγάλο βαθμό καθοριστική για το επαγγελματικό τους μέλλον».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βραζιλία: Βρίσκεται «σε πόλεμο» με τις πυρκαγιές – Κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 45 πόλεις - Βίντεο που σοκάρουν

• Αδιανόητο περιστατικό στην Εύβοια: Παράτησαν για ώρες σκύλο μέσα σε αμάξι - Κάτοικοι έσπασαν το τζάμι για να τον σώσουν - Βίντεο

• Συμπλοκή στη Λεμεσό: Πέρασε χειροπέδες σε έξι πρόσωπα η Αστυνομία

• Παρένθετη μητέρα στην Κύπρο: Τι ισχύει με την άδεια και επίδομα μητρότητας - Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται



Το Κυπριακό και η απουσία συλλογικότητας στο εσωτερικό - Συνεχίζουν τις διακοπές τα δύο μεγάλα κόμματα

Το Κυπριακό και η απουσία συλλογικότητας στο εσωτερικό - Συνεχίζουν τις διακοπές τα δύο μεγάλα κόμματα

Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες, έτσι ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για το κυπριακό, κάνοντας αρχή με μία τριμερή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ερσίν Τατάρ, στην παρουσία του ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top