ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παρένθετη μητέρα στην Κύπρο: Τι ισχύει με την άδεια και επίδομα μητρότητας - Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται

Παρένθετη μητέρα στην Κύπρο: Τι ισχύει με την άδεια και επίδομα μητρότητας - Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται

Παρένθετη μητέρα, ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα. Πρόσφατα μέσω του περί Εφαρμογής της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής νόμου, διασφαλίστηκε το δικαίωμα απόκτησης τέκνου μέσω της διαδικασίας παρένθετης και σε μονήρη γυναίκα, με συγκεκριμένους περιορισμούς.

Ο εκσυγχρονισμός στις διατάξεις το νόμου ήταν απαραίτητος, διασφαλίζοντας το δικαίωμα απόκτησης παιδιού σε μονήρη γυναίκα μέσω της διαδικασίας παρένθετης, κατόπιν άδειας του Συμβουλίου Ιατρικών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΣΙΥΑ), νοουμένου ότι δεν μπορεί να κυοφορήσει λόγω σοβαρών και ειδικών ιατρικών προβλημάτων.

Βέβαια μέσα από τη νομοθεσία γίνεται μια προσπάθεια να περιοριστεί το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης χρήσης του προτερήματος της παρένθετης μητέρας, καθορίζοντας κάποιες γενικές αρχές που διέπουν την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Ανάμεσα στους περιορισμούς αναφέρεται στο νόμο ότι «γυναίκα δύναται να κυοφορήσει ως παρένθετη μητέρα έως και δύο φορές, δεδομένου ότι έκαστος κύκλος κύησης οδηγεί στη γέννα, ανεξαρτήτως του αριθμού κυήσεων που πραγματοποιεί για απόκτηση δικού της τέκνου. Επιπρόσθετα γυναίκα δύναται να κυοφορήσει ως παρένθετη μητέρα, υπό την προϋπόθεση ότι έχει προηγουμένως αποκτήσει τουλάχιστον ένα δικό της τέκνο».

Σημειώνεται ότι παρένθετη μητρότητα, είναι η διαδικασία στην οποία μια γυναίκα κυοφορεί και γεννά το παιδί ενός ζευγαριού ή μονήρης γυναίκας που θέλουν να αποκτήσουν το δικό τους βιολογικό παιδί.

Παρένθετη μητέρα και Επίδομα Μητρότητας

Το επίδομα και άδεια μητρότητας , προστατεύεται από το νόμο και είναι ένα από τα δικαιώματα της μητέρας η οποία αναμένει να γεννήσει η υιοθετήσει ( παιδί έως 12 ετών) και πληροί συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις.

Άραγε το επίδομα μητρότητας εφαρμόζεται στη μητέρα η οποία έχει αποκτήσει παιδί μέσω παρένθετης μητέρας ή ακόμα και στην ίδια την παρένθετη μητέρα;

Τι ισχυεί για τη γυναίκα η οποία απόκτησε παιδί μέσω παρένθετης μητέρας

Εάν μια μητέρα αποκτήσει παιδί μέσω παρένθετης μητέρας δικαιούται 22 συνεχόμενες εβδομάδες άδειας μητρότητας για πρώτο και δεύτερο τοκετό, η οποία μπορεί να αρχίζει δύο εβδομάδες πριν από την εβδομάδα του αναμενόμενου τοκετού ή από την εβδομάδα του πραγματικού τοκετού, κατ΄ επιλογή της.

Επιπρόσθετα επεκτείνεται για ακόμα τέσσερις 4 εβδομάδες εάν πρόκειται για απόκτηση τρίτου παιδιού.

Βέβαια για να διεκδικήσει την άδεια μητρότητας θα πρέπει εκτός από το ιατρικό πιστοποιητικό με την ημερομηνία αναμενόμενου τοκετού από την παρένθετη μητέρα, να προσκομίσει και το διάταγμα δικαστηρίου που αφορά στην απόκτηση παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας δυνάμει των διατάξεων του περί της Εφαρμογής της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Νόμου.

Τι ισχύει για την παρένθετη μητέρα

Η παρένθετη μητέρα, δικαιούται εξίσου άδεια μητρότητας για χρονικό διάστημα 14 συνεχόμενων εβδομάδων που μπορεί να αρχίζουν από τη δεύτερη εβδομάδα πριν από τον αναμενόμενο τοκετό.

Για να διεκδικήσει το δικαίωμα της σε επίδομα μητρότητας θα πρέπει να προσκομίσει το συμφωνητικό έγγραφο που έχει συνάψει με τους γονείς του παιδιού.

Στο ερώτημα εαν μια παρένθετη μητέρα η οποία έχει ήδη δύο δικά της παιδιά, δικαιούται επέκταση άδειας μητρότητας για τρίτο τοκετό η νομοθεσία ξεκαθαρίζει ότι δεν δικαιούται επέκταση περιόδου άδειας μητρότητας υπό την ιδιότητά της ως παρένθετη μητέρα. Η επέκταση δίδεται για σκοπούς φροντίδας του τέκνου.

Σε όλες τις πιο πάνω περιπτώσεις (παρένθετης ή απόκτηση παιδιού μέσω παρένθετης) θα πρέπει να πληρούνται βασικές προϋποθέσεις για την πληρωμή του επιδόματος μητρότητας είναι:

• η ασφαλισμένη να είναι με άδεια μητρότητας και να μην λαμβάνει ολόκληρο τον μισθό ή το ημερομίσθιό της από τον εργοδότη της, και

• να έχει πραγματική βασική ασφάλιση, ίση τουλάχιστον με το 0,50 της ασφαλιστικής μονάδας και να έχουν παρέλθει τουλάχιστον 26 εβδομάδες από την εβδομάδα έναρξης της ασφάλισής της, και

• να έχει πραγματική ή εξομοιούμενη ασφάλιση, ίση τουλάχιστον με το 0,39 της ασφαλιστικής μονάδας μέσα στο σχετικό έτος εισφορών.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βραζιλία: Βρίσκεται «σε πόλεμο» με τις πυρκαγιές – Κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 45 πόλεις - Βίντεο που σοκάρουν

• Αδιανόητο περιστατικό στην Εύβοια: Παράτησαν για ώρες σκύλο μέσα σε αμάξι - Κάτοικοι έσπασαν το τζάμι για να τον σώσουν - Βίντεο

• Συμπλοκή στη Λεμεσό: Πέρασε χειροπέδες σε έξι πρόσωπα η Αστυνομία

• Θέλεις να αρχίσεις σπουδές εντός 2024; Αυτές είναι οι επιλογές σου – Τα deadlines και οι προτιμήσεις σε χώρες και σχολές



Το Κυπριακό και η απουσία συλλογικότητας στο εσωτερικό - Συνεχίζουν τις διακοπές τα δύο μεγάλα κόμματα

Το Κυπριακό και η απουσία συλλογικότητας στο εσωτερικό - Συνεχίζουν τις διακοπές τα δύο μεγάλα κόμματα

Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες, έτσι ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για το κυπριακό, κάνοντας αρχή με μία τριμερή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ερσίν Τατάρ, στην παρουσία του ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top