ΥΓΕΙΑ

Έτσι θα διώξουμε το λίπος από την κοιλιά - Ο καλύτερος συνδυασμός

Έτσι θα διώξουμε το λίπος από την κοιλιά - Ο καλύτερος συνδυασμός

Η «κοιλίτσα» είναι ένα συχνό φαινόμενο, σε άνδρες και γυναίκες, ιδίως μετά τη δεκαετία των 40. Πέρα από το αισθητικό αποτέλεσμα, η συγκέντρωση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς έχει συσχετιστεί με μια σειρά κινδύνων για την υγεία, όπως οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης τύπου 2.

Αν, λοιπόν, κι εσείς υποφέρετε από το… φαινόμενο της κοιλίτσας, είναι φυσικό να θέλετε να απαλλαγείτε από αυτό το «σωσίβιο» που μοιάζει να έχει τυλίξει τη μέση σας.

Σύμφωνα με την Laura Cartwright, ειδικό καρδιακής αποκατάστασης και φυσιολόγο άσκησης στο νοσοκομείο Wrexham Maelor, το κυριότερο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι στην προσπάθειά τους να χάσουν το περιττό λίπος από μια συγκεκριμένη περιοχή είναι ότι εστιάζουν τη σωματική τους άσκηση στη συγκεκριμένη περιοχή. Όπως εξηγεί, όμως, η ειδικός, το σώμα αποθηκεύει το λίπος με τη μορφή τριγλυκεριδίων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα οπουδήποτε στο σώμα σας και όχι μόνο στην περιοχή που γυμνάζεστε.

Η Cartwright υποστηρίζει ότι το κλειδί για την αποτελεσματική μείωση του λιπώδους ιστού από την περιοχή της κοιλιάς είναι ο συνδυασμός αερόβιας άσκησης και μιας υγιεινής διατροφής. Οι αερόβιες μορφές άσκησης, που προκαλούν την αύξηση του καρδιακού σας ρυθμού, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στη δημιουργία ενός θερμιδικού ελλείμματος, το οποίο σημαίνει ότι καίτε περισσότερες θερμίδες απ’ όσες καταναλώνετε. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό το θερμιδικό έλλειμμα προωθεί την απώλεια λίπους σε ολόκληρο το σώμα, συμπεριλαμβανομένης της κοιλιάς.

Η αερόβια άσκηση περιλαμβάνει οποιαδήποτε δραστηριότητα αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς, από το περπάτημα και το τρέξιμο, μέχρι τον χορό και το κολύμπι, αλλά και άλλες μορφές δραστηριότητας, όπως οι δουλειές του σπιτιού, η κηπουρική και το παιχνίδι με τα παιδιά. Αυτές οι δραστηριότητες όχι μόνο ενισχύουν την καρδιαγγειακή σας υγεία, αλλά σας βοηθούν επίσης να χάσετε τα περιττά κιλά.

Ενώ η αερόβια άσκηση είναι απαραίτητη, άλλες μορφές σωματικής δραστηριότητας παίζουν επίσης ρόλο στην απώλεια λίπους. Η προπόνηση ενδυνάμωσης, το pilates και η γιόγκα μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του λίπους της κοιλιάς χτίζοντας μυς, βελτιώνοντας την ευελιξία και ενισχύοντας τη συνολική σύνθεση του σώματος. Για όσους δυσκολεύονται με το περπάτημα ή την ορθοστασία, οι καθιστές ασκήσεις αποδεικνύονται επίσης αποτελεσματικές στην καύση θερμίδων και τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστούν να στοχεύετε σε τουλάχιστον 150 λεπτά δραστηριότητας μέτριας έντασης κάθε εβδομάδα. Η άσκηση που επιλέγετε θα πρέπει να σας κάνει να λαχανιάζετε ελαφρώς, αλλά να είστε ταυτόχρονα σε θέση να μιλήσετε. Μην παραλείπετε το ζέσταμα, αλλά και το απαραίτητο διάστημα ξεκούρασης μετά από κάθε προπόνηση για την αποφυγή τραυματισμών. Εάν διαπιστώσετε ότι λαχανιάζετε υπερβολικά, είναι σημαντικό να επιβραδύνετε και να κάνετε ένα διάλειμμα.

Εάν είστε αρχάριοι στη γυμναστική, το να ξεκινάτε αργά και να αυξάνετε σταδιακά την ένταση των προπονήσεών σας θεωρείται ζωτικής σημασίας. Δεν χρειάζεται να φτάσετε τον εαυτό σας στα όρια για να δείτε αποτελέσματα – η συνεπής, μέτρια άσκηση είναι το κλειδί για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία.

Η Cartwright τονίζει επίσης τη σημασία της διαχείρισης του στρες και τη διασφάλιση επαρκούς ύπνου, δύο παραγόντων που επηρεάζουν την ικανότητα του σώματος να απαλλαγεί από το περιττό λίπος. Τα υψηλά επίπεδα στρες και ο κακός ύπνος μπορούν να αυξήσουν την κορτιζόλη, μια ορμόνη που ενισχύει την όρεξη και συμβάλλει στην αποθήκευση του λίπους.

Τέλος, η ειδικός προτείνει να δοκιμάσετε τεχνικές ανακούφισης από το στρες, όπως ενσυνειδητότητα, ασκήσεις αναπνοής και ήπιες δραστηριότητες, όπως το τάι τσι και η γιόγκα, οι οποίες μπορούν να υποστηρίξουν την προσπάθειά σας για απώλεια βάρους.

ΠΗΓΗ: Ygeiamou.gr

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Στέγαση φοιτητών στη Λεμεσό: Πόσο μεγάλο είναι τελικά το πρόβλημα; Συμβουλές για πρωτοετείς και όσους ψάχνουν ακόμη

• Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Ιούλιο - Αυτές είναι οι χώρες που προτίμησαν την Κύπρο – Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Χαλκιδική: Τατουάζ την ημερομηνία που σκοτώθηκε ο 19χρονος στο λούνα παρκ έκανε ο αδερφός του

• Ανδρέας Γεωργίου: Σε αυτή την περιοχή της Κύπρου θα παντρευτεί την αγαπημένη του Σιμώνη - Ποιοι θα είναι οι κουμπάροι

• Μονή Αββακούμ: Εξετάζεται καταγγελία για εργασιακή εκμετάλλευση μοναχών από δύο Αρχιμανδρίτες

• Συνεδριάζει εκτάκτως η Επ. Ενέργειας - Στο «τραπέζι» GSI, τερματικό και οργάνωση ταξιδιών στα κατεχόμενα



Κυπριακό: Περιμένοντας τον…Τατάρ - Μέση Ανατολή και Ουκρανικό στις προτεραιότητες του ΟΗΕ

Κυπριακό: Περιμένοντας τον…Τατάρ - Μέση Ανατολή και Ουκρανικό στις προτεραιότητες του ΟΗΕ

Όλο και περισσότερο τεντώνει το σχοινί της αδιαλλαξίας ο κατοχικός ηγέτης, ο οποίος επανέλαβε για πολλοστή φορά, ότι δεν πρόκειται να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών, αν δεν αναγνωριστεί πρώτα ισότιμη κυριαρχία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top