ΥΓΕΙΑ

Αυγά: Τελικά για πόσα λεπτά πρέπει να τα βράζουμε – Πώς επηρεάζει ο βρασμός τη θρεπτική τους αξία

Αυγά: Τελικά για πόσα λεπτά πρέπει να τα βράζουμε – Πώς επηρεάζει ο βρασμός τη θρεπτική τους αξία

Εσείς για πόσα λεπτά βράζετε τα αυγά σας;

Σύμφωνα με τον κλινικό διαιτολόγο – διατροφολόγο, Ευμένη Καραφυλλίδη, ο χρόνος μαγειρέματος των αυγών εξαρτάται από διάφορους παράγοντες: Την προσωπική προτίμηση, εάν τα αυγά βρίσκονται στο ψυγείο, το μέγεθός τους, ακόμη και τον τύπο του τηγανιού που χρησιμοποιείται.

Γενικά, όμως, στα 3 λεπτά βρασμού το ασπράδι είναι μαλακό, ο κρόκος είναι ακόμα ρευστός και έχει έντονο πορτοκαλί χρώμα. Στα 5 λεπτά έχει σφίξει το ασπράδι, ο κρόκος είναι λιγότερο ρευστός από τα 3 λεπτά και έχει έντονο πορτοκαλί χρώμα. Μετά τα 7 λεπτά (περίπου 10 λεπτά), είναι σφιχτός ο κρόκος και έχει ένα έντονο κίτρινο χρώμα.

Πώς ο βρασμός επηρεάζει τα θρεπτικά συστατικά του αυγού

Ο βρασμός αυγών είναι μια μέθοδος μαγειρέματος που δεν προσθέτει επιπλέον θερμίδες ή λίπη, καθώς δεν χρησιμοποιείται λάδι ή βούτυρο. Παρ’ όλο που, κατά το βρασμό, υπάρχει μια μικρή απώλεια θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες και μέταλλα, αυτή η απώλεια είναι σχετικά μικρή, σύμφωνα με την ιατρική συγγραφέα, Shaziya Allarakha, επιτρέποντας στα αυγά να διατηρήσουν την υψηλή διατροφική τους αξία.

Τα αυγά περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο αντιοξειδωτικά που ωφελούν την υγεία των ματιών. Αν και μπορεί να υπάρξει μείωση αυτών των συστατικών κατά τον βρασμό, τα επίπεδά τους παραμένουν σημαντικά.

Από την άλλη, ο βρασμός των αυγών αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα της πρωτεΐνης τους, καθιστώντας την πιο εύκολα απορροφήσιμη από το σώμα. Η αυξημένη βιοδιαθεσιμότητα σημαίνει ότι το σώμα μπορεί να αξιοποιήσει καλύτερα την πρωτεΐνη, για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των ιστών.

Τα ωμά αυγά περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται αβιδίνη, η οποία δεσμεύει τη βιταμίνη Β7 (βιοτίνη) και εμποδίζει την απορρόφησή της από το σώμα. Ο βρασμός καταστρέφει την αβιδίνη, επιτρέποντας έτσι την καλύτερη απορρόφηση της βιοτίνης, που είναι σημαντική για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των αμινοξέων και των λιπών.

Ο βρασμός εξασφαλίζει, επιπλέον, ότι τα αυγά μαγειρεύονται σε θερμοκρασίες άνω των 70°C, κάτι που είναι απαραίτητο για την καταστροφή βακτηρίων, όπως η σαλμονέλα. Τα σφιχτά βρασμένα αυγά είναι ιδιαίτερα ασφαλή, καθώς ο βρασμός εξασφαλίζει ότι τόσο το ασπράδι, όσο και ο κρόκος είναι πλήρως μαγειρεμένα, μειώνοντας τον κίνδυνο τροφικών δηλητηριάσεων.

Σφιχτά ή μελάτα βραστά αυγά;

Όπως σημειώνει η ειδικός, τα σφιχτά αυγά είναι καλύτερα σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια της κατανάλωσης και την πρόληψη βακτηριακών λοιμώξεων λόγω του πλήρους μαγειρέματος. Επιπλέον, η πρωτεΐνη είναι πιο εύκολα αφομοιώσιμη και απορροφήσιμη όταν ένα αυγό έχει βραστεί μέχρι να γίνει σφιχτό. Παρά την ελαφρά απώλεια θρεπτικών ουσιών, τα σφιχτά αυγά παραμένουν μια εξαιρετική πηγή βιταμινών και μετάλλων.

Από την άλλη, πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν τα μελάτα αυγά, λόγω της κρεμώδους υφής τους. Τα μελάτα αυγά διατηρούν επίσης περισσότερα ευαίσθητα στη θερμότητα θρεπτικά συστατικά, όπως κάποιες βιταμίνες. Ενδέχεται, όμως, να περιέχουν βακτήρια αν δεν μαγειρευτούν επαρκώς.

Πώς θα καθαρίσετε εύκολα ένα βραστό αυγό

Μετά το βράσιμο, βυθίστε τα αυγά σε κρύο νερό, έτσι θα συσπαστούν ελαφρά, καθιστώντας λιγότερο πιθανό το αυγό να κολλήσει στο κέλυφος.

Όλα τα παραπάνω καθιστούν τα αυγά μια εξαιρετική μέθοδο μαγειρέματος, που συνδυάζει την ασφάλεια, την υψηλή διατροφική αξία και τη διατήρηση σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Τα σφιχτά βρασμένα αυγά προσφέρουν ένα πιο ασφαλές προϊόν, με εύκολη απορρόφηση των θρεπτικών τους στοιχείων, ενώ τα μελάτα αυγά προσφέρουν μια πιο πλούσια γευστική εμπειρία, με μικρότερο όμως βαθμό ασφάλειας.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μονή Αββακούμ: Πόσες υποθέσεις εξετάζει η Αστυνομία - Τι γίνεται μετά την κατάθεση της 14χρονης

• Άγρια συμπλοκή στη Λάρνακα - Στο Νοσοκομείο τρία πρόσωπα διασωληνωμένος ο ένας

• Συγκλονιστικό βίντεο: Εγχειρισμένη 34χρονη με ανεύρυσμα εγκεφάλου ζει σε άθλιες συνθήκες χωρίς φαγητό στη Λεμεσό

• Αεροπορικά ταξίδια: Όσα αλλάζουν από την 1η Σεπτεμβρίου - Επηρεάζονται οι Κύπριοι επιβάτες;

• Δημόσια Νηπιαγωγεία: Με ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή παιδιών για φοίτηση - Όλες οι λεπτομέρειες

• Φειδίας Παναγιώτου: Η πρώτη δημόσια αναφορά στην σύντροφο του - «Είμαι έτοιμος και εγώ να κάνω οικογένεια»



Υπόθεση 64χρονου: Για 8 μέρες στο κελί - Αντιμετωπίζει συνολικά 6 κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση

Υπόθεση 64χρονου: Για 8 μέρες στο κελί - Αντιμετωπίζει συνολικά 6 κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση

Εναντίον του 64χρονου, που συνελήφθη χθες, σύμφωνα με ενημέρωση από την Αστυνομία, εκδόθηκε σήμερα Τετάρτη 28/8 διάταγμα οκταήμερης κράτησης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top