Την πεποίθησή της πως η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει χωρίς προβλήματα εξέφρασε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Παιδείας η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έλαβε χώρα την Τετάρτη ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής περιόδου.
Στην παρουσίασή της, η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε πως όλες οι δράσεις και το όραμα του Υπουργείου σχετίζεται με το τι μαθητές θέλουμε και περιλαμβάνουν συζήτηση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Χαρακτήρισε ως βασικούς στόχους του Υπουργείου τη μετάβαση σε ένα σύγχρονο, ανθρωποκεντρικό συμπεριληπτικό σχολείο και την καλλιέργεια ικανοτήτων, δεξιοτήτων και γνώσεων ώστε το εκπαιδευτικό σύστημα να είναι πιο αποτελεσματικό.
Σχετικά με θέματα στελέχωσης των σχολείων, είπε ότι έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας και πως δεν αναμένονται προβλήματα, ενώ βιβλία και εκπαιδευτικό υλικό είναι ήδη διαθέσιμα.
Αναφορικά με θέματα υποδομών, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι το Υπουργείο έχει προβεί στην καταγραφή των αναγκών παγκύπρια, με την επένδυση το 2024-2025 για θέματα υποδομών να φτάνει τα €140 εκ., ενώ θα γίνει χρήση ειδικού λογισμικού για πρόβλεψη ανεγέρσεων και ανάρτηση καταλόγου έργων.
Σχετικά με τις ολοκληρωθείσες δράσεις της περιόδου 2023-2024, σύμφωνα με την παρουσίαση της Υπουργού αυτές περιλαμβάνουν την αλλαγή της διαδικασίας αξιολόγησης μαθητών, την επικαιροποίηση και δημοσίευση αναλυτικών προγραμμάτων, την επέκταση του προαιρετικού ολοήμερου σχολείου, την αναβάθμιση της Μέσης και Μεταλυκειακής Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και την έναρξη μετάβασης από την Ειδική στην Ενιαία Εκπαίδευση (επιμόρφωση συνοδών)
Είπε επίσης ότι υλοποιήθηκαν δράσεις για το ψηφιακό σχολείο, ελήφθησαν μέτρα για θέματα βίας και παραβατικότητας (αύξηση φρούρησης, πιλοτική εφαρμογή έξυπνων καμερών), ενώ ενισχύθηκαν τα προγράμματα αγωγής ζωής και ενδυνάμωσης των εκπαιδευτικών.
Αναφορικά με τις δράσεις για το 2024-2025, είπε πως αυτές προβλέπουν την αύξηση των ολοήμερων σχολείων σε βάθος πενταετίας, την αύξηση των σχολικών συνοδών, την πρόληψη και αντιμετώπιση την βίας, την έμφαση στην προσχολική εκπαίδευση, την αξιολόγηση των μαθητών στις δεξιότητες/ικανότητες με περιορισμό περιττής ύλης, τη θεσμοθέτηση σχεδίου βελτίωσης σχολείων, πιλοτικό πρόγραμμα εναλλακτικής φοίτησης και επανένταξης μαθητών με ακραία παραβατική συμπεριφορά, την έμφαση στην καλλιέργεια και προώθηση της ελληνικής γλώσσας, τη συνέχιση ψηφιοποίησης της εκπαίδευσης και τη δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου μαθητή, την αλλαγή της νομοθεσίας Ειδικής/Ενιαίας Εκπαίδευσης και την επίσπευση διαδικασιών, όπως και την επέκταση του Θερινού Σχολείου στα Ειδικά Σχολεία.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της εγκατάστασης κλιματιστικών σε επιλεγμένα σχολεία, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι η διαδικασία προχωρά παρά τα προβλήματα, με τη συνεργασία των σχολικών εφορειών, προσθέτοντας ότι πολύ σύντομα θα έχουν τοποθετηθεί και τα 50 κλιματιστικά που είχαν προβλεφθεί για την πρώτη φάση, ενώ σύντομα θα ανακοινωθούν και τα επόμενα 50 σχολεία, με στόχο την κάλυψη όλων των σχολείων εντός τριετίας.
Σε σύντομη σχετική παρέμβασή του, ο πρόεδρος της σχολικής εφορείας Λευκωσίας Νικόλαος Μεγάλεμος είπε ότι η τοποθέτηση κλιματιστικών στα 9 σχολεία της Λευκωσίας θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Σαββατοκύριακο, ενώ απομένει ένα σχολείο, για το οποίο δόθηκε παράταση έως τις 10 Σεπτεμβρίου.
Στη συζήτηση που ακολούθησε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Λοΐζος Κωνσταντίνου χαρακτήρισε ως σοβαρό το θέμα της καθυστέρησης της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εισδοχής στα ελληνικά πανεπιστήμια και ζήτησε επανεξέταση του θέματος μέσω συνεννόησης μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων των δύο χωρών.
Η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Μύρια Βασιλείου χαρακτήρισε σημαντική την εγκατάσταση των κλιματιστικών, όπως και θετική τη μείωση της διδακτέας ύλης. Ανέφερε στη συνέχεια πως στόχος της ΠΟΕΔ είναι η στελέχωση σε ποσοστό 7% με συμβασιούχους και εξέφρασε ετοιμότητα διαλόγου με Υπουργείο για διάφορα θέματα (π.χ. αξιολόγηση, στελέχωση).
Ο εκπρόσωπος της ΟΛΤΕΚ είπε ότι η διαδικασία στελέχωσης των τεχνικών σχολών είναι σε σωστό δρόμο, εκφράζοντας παράλληλα τη θέση ότι οι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου θα πρέπει να μετατραπούν σε μόνιμοι. Είπε ακόμη ότι αναμένεται ενίσχυση με παραλαβή βιβλίων από Ελλάδα και την παραχώρηση των πνευματικών δικαιωμάτων, ενώ ανέδειξε τα ζητήματα της διασύνδεσης με την αγορά εργασίας και της βελτίωσης των κτιριακών υποδομών.
Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Δημήτρης Ταλιαδώρος επεσήμανε πως υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες και καθυστερήσεις στη στελέχωση και ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ενόψει έναρξης της χρονιάς, σημειώνοντας πως το 18% του προσωπικού είναι συμβασιούχοι.
Χαρακτήρισε επίσης ως απαράδεκτη την απόσπαση εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις εντός και εκτός ΥΠΑΝ, τονίζοντας πως η ΟΕΛΜΕΚ δεν θα δεχτεί την απόσπαση άλλου διευθυντή, ενώ ζήτησε επιπλέον κονδύλια για κλιματιστικά.
Απαντώντας στα παραπάνω σημεία, η Υπουργός Παιδείας επανέλαβε τη θέση ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν σοβαρά θέματα ενόψει της έναρξης της χρονιάς, προσθέτοντας πως όλα θα είναι έτοιμα από πλευράς στελέχωσης μόλις οι μαθητές μπουν στις τάξεις.
Συμφώνησε επίσης με τις θέσεις που ακούστηκαν σχετικά με θέματα απόσπασης στελεχών, προσθέτοντας πως θα υπάρξει μειωμένος αριθμός αποσπάσεων φέτος, δεν θα εκλείψει όμως η ανάγκη αποσπάσεων εν γένει καθώς απαιτούνται άτομα συγκεκριμένου προφίλ για υπηρεσίες του Υπουργείου.
Είπε ακόμη ότι το Υπουργείο έχει ζητήσει προβλέψεις στον προϋπολογισμό για κλιματιστικά την επόμενη τριετία αλλά δεν υπάρχει ακόμα ακριβές ποσό, ενώ στάθηκε και στις ιδιωτικές δωρεές προς τις σχολικές εφορείες.
Για το ζήτημα των θέσεων στα ελληνικά πανεπιστήμια, είπε ότι η ελληνική νομοθεσία κατατάσσει την Κύπρο στις ευρωπαϊκές χώρες και δεν επιτρέπει δεύτερη κατανομή, χαρακτηρίζοντας ως πιθανότερη εξέλιξη την έκδοση των αποτελεσμάτων πιο νωρίς τον Αύγουστο.
Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας είπε ότι το όραμα του Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να αξιολογείται μέσα από τις δράσεις και τα αποτελέσματα, τονίζοντας ότι επίκεντρο για όλα τα ζητήματα πρέπει να είναι η ανάπτυξη των παιδιών μέσα από τον συνεχή εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης εξέφρασε τη συμφωνία του με το όραμα του Υπουργείου Παιδείας αφού, όπως σημείωσε, συμπίπτει με τα όσα έλεγε το ΑΚΕΛ τα τελευταία χρόνια σχετικά με σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην παιδεία.
Σημασία από εδώ και πέρα έχουν τα συγκεκριμένα βήματα ώστε να ξεκινήσει η χρονιά με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα, συνέχισε, επισημαίνοντας ως το σοβαρότερο επί του παρόντος πρόβλημα αυτό της καθυστέρησης της στελέχωσης, αφού, όπως ανέφερε, στη διάρκεια του Αυγούστου έγιναν εκατοντάδες μετακινήσεις εκπαιδευτικών και θα ακολουθήσουν και άλλες, δημιουργώντας ερωτηματικά για την ετοιμότητα λειτουργίας των ολοήμερων σχολείων από 23 Σεπτεμβρίου, ενώ παρόμοια καθυστέρηση, όπως είπε, παρατηρείται και στις αποσπάσεις.
Άλλα σοβαρά ζητήματα σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη είναι η κατάθεση του ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την τοποθέτηση κλιματιστικών το 2025 και το 2026, την οποία, όπως ανέφερε, υποσχέθηκε η Υπουργός, προσθέτοντας πως οι αριθμοί που ακούστηκαν αφορούν ένα μικρό ποσοστό σχολείων.
Ανέδειξε επίσης και το ζήτημα του τρόπου κατανομής των θέσεων εισακτέων στα πανεπιστήμια της Ελλάδας, εξαιτίας της οποίας, όπως είπε, χάνονται εκατοντάδες θέσεις για Κύπριους φοιτητές. Οι ελληνικές αρχές ανακοινώνουν τις θέσεις στα τέλη Αυγούστου και δεν προχωρούν σε δεύτερη κατανομή, αλλά και όταν δοθούν οι θέσεις δεν υπάρχει χρόνος στα κυπριακά πανεπιστήμια για τρίτη κατανομή, είπε.
Σημείωσε σχετικά ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος η ελληνική πλευρά μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο η κατανομή των θέσεων να γίνεται αρχές Αυγούστου, κάτι που ανοίγει, όπως είπε, την πόρτα στα κυπριακά πανεπιστήμια για τρίτη κατανομή. «Εμείς θα επιμείνουμε έντονα στο πλαίσιο μιας διακρατικής συμφωνίας να πειστεί η Ελλάδα να κάνει και δεύτερη κατανομή. Θα υπάρχει πλέον και ο χρόνος ούτως ώστε να διατίθενται όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις στα δημόσια πανεπιστήμια», κατέληξε.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης ανέφερε ότι κόμμα συμφωνεί απόλυτα με το όραμα της διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη για την παιδεία.
Ανέδειξε εκ νέου την έλλειψη υποδομών στα αθλητικά σχολεία της χώρας πλην της Λεμεσού, ζητήματα υπερπληθυσμού σε συγκεκριμένες περιφέρειες αλλά και απόρριψης μαθητών από τεχνικές σχολές, ενώ έχουν εκφραστεί και παράπονα για προβλήματα που προέκυψαν από την εφαρμογή της νέας μορφής της τοπικής αυτοδιοίκησης με την κατάργηση σχολικών εφορειών.
Σχετικά με τις ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τα ελληνικά πανεπιστήμια, ο κ. Σαββίδης είπε ότι κατά την περσινή επίσκεψη της επιτροπής στην Ελλάδα είχαν λάβει υποσχέσεις ότι φέτος τα προβλήματα θα λύνονταν πολύ πιο γρήγορα, ωστόσο δεν έγινε τίποτα.
«Σήμερα με δική μας πρωτοβουλία μαζί με τον Παύλο Μυλωνά θα αποστείλουμε επιστολή προς την αντίστοιχη κοινοβουλευτική επιτροπή Παιδείας της Ελλάδας για να δώσουν προτεραιότητα στο να δοθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα, το οποίο αφενός προκαλεί αγωνία σε γονείς και μαθητές, αφετέρου δημιουργεί προβλήματα τόσο στα παιδιά που θα πάνε στην Ελλάδα όσο και στα παιδιά που αναγκαστούν να αναζητήσουν φοιτητική κατοικία τελευταία στιγμή», τόνισε σχετικά.
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεθοδική, όπως τη χαρακτήρισε, εφαρμογή του προγράμματος διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη.
Συμπλήρωσε πως συμμετείχε ο ίδιος προσωπικά σε τέσσερα θέματα του προγράμματος, με πρώτο την επέκταση της δωρεάν προδημοτικής εκπαίδευσης, η οποία ξεκινά φέτος και θα στηρίξει παιδαγωγικά τα παιδιά και τις οικογένειές τους.
Ένα δεύτερο θέμα, συνέχισε, αφορά στην επέκταση και αναβάθμιση των ολοήμερων σχολείων, τα οποία θα ξεκινήσουν για πρώτη χρονιά φέτος τον Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθούν με το τέλος της σχολικής περιόδου, θα αναβαθμιστεί η ποιότητά τους και η διασύνδεσή τους με τον πρωινό χρόνο, με επιπλέον 30 νέα σχολεία να εντάσσονται στο πρόγραμμα προαιρετικού ολοήμερου σχολείου.
«Στόχος μας, που είναι και στόχος της διακυβέρνησης, είναι μέχρι το τέλος της πενταετίας όποιο σχολείο αιτείται να ενταχθεί στο προαιρετικό ολοήμερο σχολείο αυτό να γίνεται», σημείωσε σχετικά.
Το τρίτο θέμα σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, αφορά στην εφαρμογή της ενιαίας εκπαίδευσης και κυρίως η συμπερίληψη όλων των παιδιών με αναπηρίες στο εκπαιδευτικό σύστημα. «Κανένας αποκλεισμός δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός και είναι ξεκάθαρο τόσο στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του ΠτΔ, όσο και στις θέσεις της Υπουργού ότι το σύστημα που υπήρχε και η νομοθεσία του 1999 έχουν κλείσει τον κύκλο τους», προσθέτοντας πως έχει εξαγγελθεί για φέτος η αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να εφαρμοστεί τη νέα σχολική χρονιά ένα νέο σύστημα, ενώ ζήτησε οι όποιες τέτοιες περιπτώσεις προκύψουν φέτος να αξιολογηθούν με ευαισθησία.
Τέλος, ως προς τα θέματα σχολικού εκφοβισμού και ενδοσχολικής βίας, είπε ότι η ενίσχυση των μεθόδων καταστολής αλλά κυρίως αυτή των προγραμμάτων πρόληψης δημιουργεί αισιοδοξία για μείωση του φαινομένου.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις