ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηλεκτρική διασύνδεση: Η Nexans προειδοποιεί με αναστολή εργασιών με επιστολή στον ΑΔΜΗΕ

Ηλεκτρική διασύνδεση: Η Nexans προειδοποιεί με αναστολή εργασιών με επιστολή στον ΑΔΜΗΕ

Επιστολή στον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργο Παπαναστασίου και στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), απέστειλε στις 28 Αυγούστου ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), με την οποία ενημερώνει ότι η εταιρεία Nexans σε επιστολή της αναφέρει ότι θα προχωρήσει στις 2 Σεπτεμβρίου, σε πλήρη αναστολή εργασιών για την κατασκευή του καλωδίου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου (Great Sea Interconnector).

Στην επιστολή του, την οποία εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, ο ΑΔΜΗΕ αναφέρεται στις «τεράστιες προσπάθειες» που κατέβαλε όλο το προηγούμενο διάστημα και στην προσπάθεια του «να πείσει την NEXANS να μην προχωρήσει σε αναστολή εργασιών, εξαιτίας τόσο της ανατροπής του ρυθμιστικού πλαισίου με την απόφαση υπ’ αριθμ. 215/02.07.2024 της ΡΑΕΚ, που καθιστά το Έργο οικονομικά μη βιώσιμο για τον Φορέα Υλοποίησης και οποιονδήποτε υποψήφιο επενδυτή, όσο και της συνεχιζόμενης μη ολοκλήρωσης του ρυθμιστικού πλαισίου» (αναγνώριση του εσόδου και καθορισμός της εύλογης απόδοσης (Wacc) του έργου που να μην ορίζεται αυθαίρετα αλλά να βασίζεται στη μεθοδολογία εσόδου και να λαμβάνει υπόψη τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα π.χ. κόστος δανεισμού για την 1η ρυθμιστική περίοδο και αναθεώρηση της κοινής απόφασης επιμερισμού κόστους (CBCA) για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των 100 εκ. ευρώ και κάλυψη του γεωπολιτικού ρίσκου κατά τρόπο ανάλογο με αυτόν της Ελληνικής Ρυθμιστικής Αρχής).

Την επιστολή του ο ΑΔΜΗΕ την κοινοποιεί στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Θ. Σκυλακάκη, στην Ελληνίδα Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Α. Σδούκου, στην Γενική Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ditte Juul Jørgensen, στην Διευθύντρια, στην Διευθύντρια για την Πράσινη Μετάβαση και την Ενσωμάτωση Ενεργειακών Συστημάτων Catharina Sikow‑Magny και στον Αντιπρόεδρο ΡΑΑΕΥ και Επικεφαλή Κλάδου Ενέργειας, Δ. Φούρλαρη.

Σε επιστολή της, την οποία εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, η εταιρεία Nexans Norway AS προειδοποιεί για την αναστολή εργασιών στο έργο του Great Sea Interconnector, που αφορά την καλωδιακή σύνδεση Euroasia Link 2, εξαιτίας καθυστερήσεων που αποδίδονται σε εκκρεμή ρυθμιστικά ζητήματα.

Η ειδοποίηση, η οποία εστάλη στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), επισημαίνει ότι η εταιρεία θα σταματήσει τις εργασίες από τις 2 Σεπτεμβρίου 2024, εάν δεν εκδοθεί η απαιτούμενη Πλήρης Ειδοποίηση Έναρξης Εργασιών (Full Notice to Proceed) μέχρι τις 31 Αυγούστου 2024.

Σύμφωνα με την επιστολή που υπογράφει ο Διευθυντής Έργου και Εκπρόσωπος της Nexans, Rune-Andre Stoten, η Πλήρης Ειδοποίηση Έναρξης δεν έχει ακόμη εκδοθεί λόγω των εκκρεμών ρυθμιστικών ζητημάτων από την κυπριακή ρυθμιστική Αρχή, παρά τις προσπάθειες του ανάδοχου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Κυβερνήσεων και των Ρυθμιστικών Αρχών. Η Nexans επισημαίνει ότι, αν και κατανοεί την κατάσταση, το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο.

Επιπλέον, η εταιρεία δηλώνει ότι προτίθεται να διεκδικήσει κάθε δικαίωμα που της αναλογεί για καθυστερήσεις ή πρόσθετα κόστη σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης. Σημειώνεται επίσης ότι όλα τα επιπλέον κόστη που θα προκύψουν από την αναστολή και επανέναρξη των εργασιών και επιμήκυνση των χρονοδιαγραμμάτων του έργου, θα επιβαρύνουν αποκλειστικά τον ΑΔΜΗΕ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μονή Αββακούμ: Στην αντεπίθεση η αδελφότητα - Ξεκαθαρίζει ότι η καταγγελία για κακοποίηση ανήλικης δεν αφορά μέλος της

• Συμπλοκή στη Λάρνακα: Μαρτυρία «έκαψε» 25χρονο για την υπόθεση

• Συγκλονιστικό βίντεο: Εγχειρισμένη 34χρονη με ανεύρυσμα εγκεφάλου ζει σε άθλιες συνθήκες χωρίς φαγητό στη Λεμεσό

• Αεροπορικά ταξίδια: Όσα αλλάζουν από την 1η Σεπτεμβρίου - Επηρεάζονται οι Κύπριοι επιβάτες;

• Δημόσια Νηπιαγωγεία: Με ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή παιδιών για φοίτηση - Όλες οι λεπτομέρειες

• Φειδίας Παναγιώτου: Η πρώτη δημόσια αναφορά στην σύντροφο του - «Είμαι έτοιμος και εγώ να κάνω οικογένεια»

• Κύπριος τραγουδιστής έκανε πρόταση γάμου στην αγαπημένη του - «Με εσένα πλάι μου…»



Υπόθεση 64χρονου: Πέρασαν χειροπέδες σε ακόμα δύο πρόσωπα - Καταζητείται 18χρονη

Υπόθεση 64χρονου: Πέρασαν χειροπέδες σε ακόμα δύο πρόσωπα - Καταζητείται 18χρονη

Σε ακόμα δυο συλλήψεις προχώρησε η Αστυνομία σχετικά με την υπόθεση του 64χρονου, ο οποίος κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα ληστείας από ανήλικους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top