Για ανάγκη επανεκκίνησης διαλόγου για Κυπριακό μίλησε ο Γεραπετρίτης σε Φιντάν

Για ανάγκη επανεκκίνησης διαλόγου για Κυπριακό μίλησε ο Γεραπετρίτης σε Φιντάν

Την ανάγκη επανεκκίνησης του διαλόγου για το Κυπριακό, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και αξιοποίησης της ευκαιρίας που δημιουργεί η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, υπογράμμισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, κατά τη συνάντηση του κ. Γεραπετρίτη με τον κ. Φιντάν, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των ΥΠΕΞ της ΕΕ, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών «τόνισε την ανάγκη επανεκκίνησης του διαλόγου στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αξιοποίησης της ευκαιρίας που θέτει η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που διήρκησε μία ώρα και πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, συζητήθηκαν επίσης οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Όπως αναφέρουν οι ελληνικές διπλωματικές πηγές, «ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, όμως θα πρέπει να γίνονται σεβαστά το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών και η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας της ΕΕ. Επί αυτού απαιτείται μεγαλύτερος συντονισμός μεταξύ της Τουρκίας με την ΕΕ».

«Στο σκέλος της συζήτησης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Γεραπετρίτης έθεσε όλα τα θέματα που κατά το προηγούμενο διάστημα δημιούργησαν εντάσεις εκ μέρους της Τουρκίας, επισημαίνοντας την ανάγκη ύπαρξης καλού κλίματος, αποφυγής εντάσεων και σεβασμού του διεθνούς δικαίου», σημειώνουν οι διπλωματικές πηγές.

Τέλος, συζητήθηκε η επικείμενη συνάντηση των ηγετών της Ελλάδας και της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη, όπου θα συζητηθούν το χρονοδιάγραμμα και τα επόμενα βήματα του διαλόγου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

VIDEO - ΠτΔ για Ανεξαρτησία: Μοναδικός στόχος και επιδίωξη η επανένωση - Ευθύνες στον Ερντογάν για ανυπαρξία προόδου

VIDEO - ΠτΔ για Ανεξαρτησία: Μοναδικός στόχος και επιδίωξη η επανένωση - Ευθύνες στον Ερντογάν για ανυπαρξία προόδου

Για εμάς μοναδικός στόχος και επιδίωξη είναι η επανένωση επανένωση μέσω μιας λύσης που θα μετεξελίξει την Κυπριακή Δημοκρατία σε ένα σύγχρονο κράτος, κυρίαρχο σε όλη του την επικράτεια, χωρίς κατοχικό στρατό και χωρίς εγγυητές με επεμβατικά δικαιώματα, στο οποίο όλοι οι νόμιμοι πολίτες του θα έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα όπως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε τηλεοπτικό του μήνυμα για την επέτειο της Ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.