ΔΙΕΘΝΗ

Συγκλονιστική μαρτυρία: Η σύζυγος του Μάικ Λιντς δεν ήθελε να φύγει από το σημείο του ναυαγίου χωρίς τον σύζυγο και την κόρη της

Συγκλονιστική μαρτυρία: Η σύζυγος του Μάικ Λιντς δεν ήθελε να φύγει από το σημείο του ναυαγίου χωρίς τον σύζυγο και την κόρη της

Ο καπετάνιος ενός κοντινού σκάφους που είδε τη βύθιση του πολυτελούς γιοτ στις 19 Αυγούστου εν μέσω καταιγίδας στα ανοικτά των ακτών της Σικελίας λέει ότι η σύζυγος του βρετανού δισεκατομμυριούχου τεχνολογίας, Mike Lynch, δεν ήθελε να φύγει από το σημείο μέχρι να εντοπιστούν ο σύζυγος και η κόρη της.

«Όταν τα πράγματα ηρέμησαν και η καταιγίδα κόπασε κάπως και ο άνεμος έπεσε λίγο, κοιτούσαμε γύρω μας και δεν μπορούσαμε να δούμε πια το Bayesian», λέει ο Karsten Borner, ο καπετάνιος του σκάφους, «Sir Robert Baden Powell», στο PEOPLE. «Ελέγξαμε το AIS (σύστημα αυτόματης αναγνώρισης) και επίσης δεν μπορούσαμε να δούμε το Bayesian πλέον. Δύο επιβάτες και δύο μέλη του πληρώματος είδαν κάτι που έμοιαζε με φάλαινα στο νερό και μετά συνειδητοποίησαν ότι ήταν το γιοτ που ανατράπηκε».

«Μια στιγμή αργότερα», συνεχίζει ο Μπόρνερ, «είδα ένα τρίγωνο στη θάλασσα σε κλάσματα δευτερολέπτου την ώρα που ο ουρανός φωτίστηκε από κεραυνό, και αυτή πρέπει να ήταν η πλώρη του πλοίου ενώ βυθιζόταν».

Το Bayesian, ένα σκάφος μήκους 56 μέτρων που μετέφερε 22 άτομα, ναυάγησε στις ακτές του Porticello στη Σικελία, όταν χτυπήθηκε από μια «βίαιη καταιγίδα» και βυθίστηκε, σύμφωνα με την ιταλική ακτοφυλακή. Τα πτώματα επτά ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ο Lynch και η κόρη του Hannah, ανασύρθηκαν αργότερα από το βυθισμένο σκάφος.

Ο Borner, του οποίου το σκάφος ήταν κοντά, λέει στο PEOPLE ότι παρατήρησε πως ο καιρός επιδεινώθηκε πολύ γρήγορα γύρω στις 3 π.μ. τοπική ώρα στις 19 Αυγούστου.

«Ο καιρός άλλαξε πολύ γρήγορα και μας έφτασε ακόμα πιο γρήγορα», λέει. «Και το Bayesian ήταν εκεί εκείνη τη στιγμή. Ήταν αγκυροβολημένο όπως εμείς. Το παρακολουθούσαμε. Είχαμε ανάψει τη μηχανή για να διατηρήσουμε τη θέση μας, σε περίπτωση που η άγκυρα δεν κρατούσε και την παρακολουθούσαμε προσεκτικά για να κρατήσουμε απόσταση και από αυτήν. Ήμασταν τα μόνα δύο πλοία στον κόλπο».

Σύμφωνα με τον Borner, σύντομα εκδηλώθηκε δυνατή βροχή, ισχυρός άνεμος, ενώ έπεφταν και κεραυνοί. Τότε, ο καπετάνιος και το πλήρωμά του είδαν το Bayesian να βυθίζεται. Ο Borner και ένας επιβάτης είδαν μια κόκκινη φωτοβολίδα και μετά μια λευκή. Αυτό ώθησε τον Borner και τον πρώτο του αξιωματικό να επιβιβαστούν σε ένα μικρότερο σκάφος και να κατευθυνθούν προς το σημείο όπου βρισκόταν το Bayesian. «Πρώτα βρήκαμε πράγματα να επιπλέουν στο νερό, όπως μαξιλάρια, καρέκλες και άλλα πράγματα», συνεχίζει ο Borner. «Και μετά είδαμε ένα φως να τρεμοπαίζει. Αυτή ήταν μια σωσίβια σχεδία με ένα φως στην κορυφή. Και μας κουνούσαν έναν πυρσό».

 

«Έτσι πήγαμε εκεί και μετά βρήκαμε το πλήρωμα και μέρος των επιβατών – 15 άτομα σε μια σχεδία 12 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου ενός μικρού μωρού», προσθέτει.

Ο Borner παρατήρησε επίσης τέσσερις τραυματίες, συμπεριλαμβανομένης της γυναίκας του Lynch και μητέρας της Hannah, Angela Bacares. «Αυτό έγινε αφού πέρασε η καταιγίδα», λέει, «επειδή ο άνεμος εμφανίστηκε πολύ ξαφνικά και σταμάτησε επίσης πολύ, πολύ γρήγορα. Όταν πέρασε, επικράτησε πάλι ησυχία. Και τότε ήταν που μπορέσαμε να βγούμε για αναζήτηση».

Έμαθε ότι το πλήρωμα του Bayesian έδωσε τις πρώτες βοήθειες σε όσους βρίσκονταν στη σχεδία. Οι επιζώντες του γιοτ επιβιβάστηκαν αργότερα στο πλοίο του και το πλήρωμά του τους φρόντισε. «Τους βοηθήσαμε με επιδέσμους και στεγνές πετσέτες, ενώ δώσαμε και μια κουβέρτα για το μωρό», λέει ο Borner. «Μοιράσαμε επίσης κουβέρτες σε όλους και στεγνά ρούχα και ούτω καθεξής».

Ο καπετάνιος λέει στο PEOPLE ότι ήταν απασχολημένος για να επικοινωνήσει με το λιμενικό και να ζητήσει ιατρική βοήθεια. «Η ακτοφυλακή δεν είχε φτάσει ακόμη σε εκείνο το σημείο», λέει ο Borner, «αλλά όταν επιστρέψαμε με τους επιζώντες, ζητούσαν μέσω VHF νέα για το Bayesian, καθώς παρατήρησαν ότι είχε εξαφανιστεί. Χρειάστηκε λίγος χρόνος για να φτάσουν, καθώς έχουν ένα μικρό σκάφος στο Porticello, ενώ τα υπόλοιπα ήρθαν από το Παλέρμο και αλλού».

Οι επιζώντες είπαν στον Borner ότι υπήρχαν ακόμα άνθρωποι μέσα στο αναποδογυρισμένο γιοτ.

«Κοίταξαν γύρω στη θάλασσα και προφανώς δεν βρήκαν τίποτα», λέει ο Borner.

Ο Borner λέει ότι οι τραυματίες που επέζησαν μεταφέρθηκαν από την ιταλική ακτοφυλακή και παρελήφθησαν από ασθενοφόρα που περίμεναν.

«Η Bacares δεν ήθελε να φύγει επειδή ο σύζυγός της και η κόρη της ήταν ακόμη αγνοούμενοι», προσθέτει. «Την παρέλαβαν λίγο αργότερα γιατί ζήτησα από το λιμενικό να την πάρει, καθώς νόμιζα ότι χρειαζόταν ιατρική βοήθεια. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο, τριών ωρών -[δεν ξέρω] πόσο ακριβώς αργότερα- ήρθαν οι λιμενικοί και οι υπόλοιποι επιβαίνοντες του Bayesian έφυγαν μαζί τους».

Η ακριβής αιτία της βύθισης του γιοτ παραμένει άγνωστη και υπάρχουν αρκετές θεωρίες για το τι συνέβαλε στην καταστροφή.

Ο Ambrogio Cartosio, ο γενικός εισαγγελέας του Termini Imerese, ανακοίνωσε στις 24 Αυγούστου ότι οι Αρχές ξεκίνησαν έρευνες για ανθρωποκτονία και ναυάγιο από αμέλεια.

Πηγή: newsit.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μονή Αββακούμ: Ξεχωριστά κατηγορητήρια για τους τρεις μοναχούς - Πότε απαντούν στις κατηγορίες

• Ξεσπά η μητέρα του 16χρονου που δέχθηκε επίθεση από σκύλο: «Δεν κοιμάται, βλέπει τον μπροστά του» - Δείτε βίντεο

• 61χρονος ιδιοκτήτης pit bull: «Φτηνά τη γλύτωσα…» - Ο ίδιος ζήτησε από τον γείτονα να το σκοτώσει με το κυνηγετικό – Δείτε βίντεο

• Καταγγελία Χριστοφίδη για διαβατήρια και δικηγορικό Αναστασιάδη – Τι γίνεται με την έρευνα της Αρχής κατά της Διαφθοράς

• Κλιματιστικά στα σχολεία: Ολοκληρώνεται η εγκατάσταση στα πρώτα 10 - Αρχίζει επιθεώρηση η ΑΗΚ

• Νίκος Πελετιέ: Φίλησε τη Σωτηρία και εκείνη έβγαλε έρπη - Δείτε βίντεο



Μονή Αββακούμ: Τέσσερις εβδομάδες αναβολή ζήτησε ο δικηγόρος των μοναχών, του δόθηκε μία

Μονή Αββακούμ: Τέσσερις εβδομάδες αναβολή ζήτησε ο δικηγόρος των μοναχών, του δόθηκε μία

Αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης των μοναχών της Μονής Οσίου Αββακούμ για τέσσερις εβδομάδες ζήτησε σήμερα ο δικηγόρος Γιώργος Στυλιανού, ο οποίος αναγκάστηκε να αποδεχθεί την αναβολή μίας εβδομάδας που αντιπρότεινε το Συνοδικό Δικαστήριο, όπως ο ίδιος ανέφερε σήμερα σε δηλώσεις του, μετά το τέλος της διαδικασίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top