ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν στην επέτειο του 1922: Αδαής, όποιος νομίζει ότι θα περιοριστούμε στα σύνορά μας

Ερντογάν στην επέτειο του 1922: Αδαής, όποιος νομίζει ότι θα περιοριστούμε στα σύνορά μας

Με έναν φλογερό και γεμάτο εθνικιστικό πάθος λόγο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αξιοποίησε την εθνική επέτειο της 30ης Αυγούστου, που σηματοδοτεί τη νίκη της Τουρκίας κατά των Ελλήνων το 1922, για να προωθήσει το όραμά του για μια Τουρκία που υπερβαίνει τα γεωγραφικά της όρια (ξανά).

Μιλώντας στην τελετή παραλαβής των πτυχίων από τους αποφοίτους της Σχολής Χερσαίου Πολέμου του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας, ο Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι η χώρα του στοχεύει σε μια επιρροή που εκτείνεται πέρα από τα εθνικά σύνορα, αγκαλιάζοντας περιοχές και λαούς από τη Μέση Ανατολή έως την Αφρική. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την εθνική επέτειο φανέρωσε ξανά την επίμονη επιδίωξή του να καταστήσει την Τουρκία μία χώρα με παγκόσμια εμβέλεια.

«Από τη Συρία μέχρι το Βόρειο Ιράκ, από τη Λιβύη μέχρι τη Σομαλία, οι ένοπλες δυνάμεις μας εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους, όπου και αν αναλαμβάνουν αποστολές», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, προσπαθώντας να ενισχύσει την εικόνα μιας Τουρκίας που δεν διστάζει να επιδείξει τη στρατιωτική της ισχύ σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Ο τουρκικός στρατός, θεμέλιο της εθνικής ταυτότητας

Χρησιμοποιώντας το γνωστό ρητό, «Κάθε Τούρκος γεννιέται στρατιώτης», ο Τούρκος ηγέτης προσπάθησε να ενσταλάξει πάλι την αντίληψη στο λαό του ότι ο στρατός της Τουρκίας αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής ταυτότητας.

«Αυτή η αντίληψη ήταν πάντα κυρίαρχη στις ένοπλες δυνάμεις μας, οι οποίες έχουν μια βαθιά ριζωμένη ιστορία άνω των 2233 ετών», είπε κατατάσσοντας τον τουρκικό στρατό στους αρχαιότερους του κόσμου, ακόμη και πριν από εκείνον των Αρχαίων Σπαρτιατών.

Η στρατιωτική δύναμη της Τουρκίας παρουσιάζεται όχι μόνο ως ασπίδα της πατρίδας, αλλά και ως σύμβολο ελπίδας για τους απανταχού καταπιεσμένους.

«Ο στρατός μας αποτελεί την πηγή ελπίδας για τους καταπιεσμένους σε όλο τον κόσμο με τη σημαία και την ημισέληνο, που φέρει περήφανα ως σήμα τιμής», δήλωσε, τονίζοντας στη συνέχεια τη στρατηγική θέση της Τουρκίας ως κόμβου που ενώνει πολιτισμούς και οικονομίες.

«Η Τουρκία είναι μια γέφυρα που ενώνει γεωγραφίες, ένα πολιτιστικό κέντρο και μια ζώνη οικονομικής μετάβασης», ανέφερε.

Εντολή για επαγρύπνηση στη «Γεωγραφία της Καρδιάς»

Ο Τούρκος πρόεδρος προσπάθησε να καταδείξει τη σημασία της συνεχούς επαγρύπνησης και δύναμης. Η Τουρκία πρέπει να παραμείνει ενεργή στις περιοχές που θεωρεί ως «γεωγραφία της καρδιάς της», δηλαδή σε περιοχές με ιστορική και πολιτιστική σημασία για την Τουρκία.

«Ακόμη και το πιο απλό σημάδι αδυναμίας μπορεί να εκθέσει το έθνος μας σε μεγάλες απειλές», προειδοποίησε. «Αν κλείσουμε τα αυτιά μας στα γεγονότα στην περιοχή μας και στη γεωγραφία της καρδιάς μας, είναι σαν να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας», συμπλήρωσε.

Ο Ερντογάν εμφανίστηκε για άλλη μια φορά ως προστάτης των αδελφών λαών, αναφέροντας εμφαντικά ότι «από τον Καύκασο μέχρι την Αφρική, όπου υπάρχει αδελφός ή αδελφή, τα προβλήματά τους είναι και δικά μας προβλήματα».

«Ποιος μπορεί να χωρίσει την Κωνσταντινούπολη από την Ιερουσαλήμ»;

Ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε να συνδέσει ακόμη και την Κωνσταντινούπολη με την Ιερουσαλήμ, δύο πόλεις με τεράστια θρησκευτική και πολιτική σημασία, σύμφωνα με τον ίδιο, εδώ και εκατοντάδες χρόνια, όπως σημείωσε.

«Ποιος μπορεί να χωρίσει την Κωνσταντινούπολη από την Ιερουσαλήμ; Ποιος μπορεί να χωρίσει τη Γάζα από το Γκαζιαντέπ», ρώτησε.

«Εκτός ορίων» η Τουρκία του Ερντογάν

Κάθε προσπάθεια περιορισμού της τουρκικής επιρροής, είπε ο Ερντογάν, δεν πρόκειται να πετύχει, τονίζοντας για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία δεν περιορίζεται στα γεωγραφικά της σύνορα.

«Όποιος προσπαθεί να περιορίσει τον ορίζοντα της Τουρκίας σε 782.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι ξένος σε αυτόν τον τόπο, αν όχι αδαής».

Ο Ερντογάν, με αφορμή την εθνική επέτειο, επιχείρησε να ενισχύσει το πατριωτικό αίσθημα και να προσδώσει στην Τουρκία έναν παγκόσμιο ρόλο, αποκαλύπτοντας φιλοδοξίες που υπερβαίνουν τα τοπικά και περιφερειακά πλαίσια.

«Δεν δώσαμε και δεν θα δώσουμε καμία αξία σε όσους προσπαθήσουμε να μας περιορίσουν σε ρηχά νερά. Θα σκεφτόμαστε με επίκεντρο την Τουρκία, αλλά θα κρατήσουμε το όραμά μας αρκετά ευρύ, ώστε να συμπεριλάβουμε και ολόκληρο τον κόσμο», κατέληξε, δείχνοντας για μία ακόμη φορά ότι η Τουρκία δεν αρκείται στον ρόλο μιας περιφερειακής δύναμης, αλλά φιλοδοξεί να διαδραματίσει ρόλο στην παγκόσμια σκηνή.

ΠΗΓΗ: Έθνος

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μονή Αββακούμ: Ξεχωριστά κατηγορητήρια για τους τρεις μοναχούς - Πότε απαντούν στις κατηγορίες

• Ξεσπά η μητέρα του 16χρονου που δέχθηκε επίθεση από σκύλο: «Δεν κοιμάται, βλέπει τον μπροστά του» - Δείτε βίντεο

• 61χρονος ιδιοκτήτης pit bull: «Φτηνά τη γλύτωσα…» - Ο ίδιος ζήτησε από τον γείτονα να το σκοτώσει με το κυνηγετικό – Δείτε βίντεο

• Στέφανος Κασσελάκης - Τάιλερ Μακμπέθ: Παντρεύτηκαν στον Βοτανικό Κήπο των Χανίων - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

• Η 20χρονη περιγράφει τον εφιάλτη που έζησε από τον επίδοξο βιαστή της στη Σαλαμίνα: Ευτυχώς με έσωσε ο Αχιλλέας

• Πατέρας στη Χαλκίδα χτύπησε άγρια την ανήλικη κόρη του και την έστειλε στο νοσοκομείο



Μονή Αββακούμ: Τέσσερις εβδομάδες αναβολή ζήτησε ο δικηγόρος των μοναχών, του δόθηκε μία

Μονή Αββακούμ: Τέσσερις εβδομάδες αναβολή ζήτησε ο δικηγόρος των μοναχών, του δόθηκε μία

Αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης των μοναχών της Μονής Οσίου Αββακούμ για τέσσερις εβδομάδες ζήτησε σήμερα ο δικηγόρος Γιώργος Στυλιανού, ο οποίος αναγκάστηκε να αποδεχθεί την αναβολή μίας εβδομάδας που αντιπρότεινε το Συνοδικό Δικαστήριο, όπως ο ίδιος ανέφερε σήμερα σε δηλώσεις του, μετά το τέλος της διαδικασίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top