ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβέρωφ: «Ο τόπος πρέπει να κυβερνηθεί»- Τα λάθη της Κυβέρνησης, η πολιτική ζημιά και όσα συζήτησε με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Αβέρωφ: «Ο τόπος πρέπει να κυβερνηθεί»- Τα λάθη της Κυβέρνησης, η πολιτική ζημιά και όσα συζήτησε με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Καλεσμένος στο Sigma, στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο», βρέθηκε ο βουλευτής και τέως πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο κ Νεοφύτου μίλησε για το Κυπριακό, τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τις εκδρομές τουριστών στα κατεχόμενα από την TUI.

«Αυτό που λέμε εμείς, ότι η μη λύση του Κυπριακού είναι γιατί δε θέλει η Τουρκία, είναι πειστικό επιχείρημα στο εσωτερικό. Και να είναι αδιάλλακτοι οι άλλοι η μαγκιά ενός ηγέτη είναι να κάμψει την αδιαλλαξία», ανέφερε χαρακτηριστικά. ‘

«Ο Πρόεδρος πρέπει να πείσει- Δεν είμαστε υπερδύναμη»

«Πρέπει να πείσει για τις πραγματικές του προθέσεις, γιατί δεν είμαστε υπερδύναμη. Δεν είμαστε μια αμυντικά ισχυρή χώρα που μπορούμε δια της δύναμης να πάρουμε αυτά που θέλουμε. Μια δύναμη έχουμε, και αυτή είναι η δύναμη να πείσουμε ότι πραγματικά θέλουμε λύση. Είναι μια τελευταία ευκαιρία γιατί στην περιοχή μας παρακολουθούμε τι γίνεται», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας το πώς θα έπρεπε να ξεκινήσει ο διάλογος, ανέφερε ότι «ίσως θα έπρεπε να ξεκινήσει παντρεύοντας τα πιο σημαντικά θέματα, τη διακυβέρνηση και την ασφάλεια. Έτσι θα δουν εάν υπάρχει έδαφος να γίνει αυτή η τριμερής αλλά θα υπάρχει και συγκεκριμένος δρόμος. Αν θα ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις, δεν είναι για να ικανοποιηθεί μια ομάδα πολιτικών στην Κύπρο.  Αν θα μπούμε σε αυτό το τούνελ του διαλόγου δεν πρέπει να παίζουμε με τον χρόνο, πρέπει να είναι σύντομης διάρκειας με συγκεκριμένο αποτέλεσμα», εξήγησε.

Ερωτηθείς εάν κατά την άποψη του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θέλει λύση στο Κυπριακό, απάντησε πώς «δεν μπορώ να αμφισβητήσω ότι ο ηγέτης της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν θέλει λύση, αυτό θα ήταν τραγικό. Όμως πρέπει να επικεντρωθούμε στο αποτέλεσμα και να αφήσουμε σε δεύτερη μοίρα την επικοινωνία. Όταν θα έχουμε αποτέλεσμα, να το επικοινωνήσουμε»

Εκδρομές τουριστών στα κατεχόμενα από την TUI

Μεταξύ άλλων, ο τέως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, αναφέρθηκε στις εκδρομές τουριστών στα κατεχόμενα από την TUI.

«Είναι πολιτικά άστοχο να έχεις την άλλη πλευρά που έχει ένα επιχείρημα, αποτέλεσμα του ότι δεν βρίσκουμε λύση, και να έρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να λένε ότι είναι οικονομικά απομονωμένοι, δεν έχουν απευθείας πτήσεις ή εμπόριο. Όταν έχεις αυτή τη ρητορική εκ μέρους της Τουρκοκυπριακής πλευράς πας μετά από δεκαετίες που γίνονται εκδρομές λόγω του κανονισμού της πράσινης γραμμής στα κατεχόμενα να τις διακόψεις; Είναι η κατάλληλη περίοδος να κάνεις τον παλλικαρά και να κόψεις τις εκδρομές; Οι εκδρομές γίνονται από το 2004. Τώρα που διακηρύττεις και θέλεις να πείσεις τους ξένους ότι θέλεις λύση του Κυπριακού, τώρα θυμήθηκες να υπερηφανεύεσαι και να το κάνεις επικοινωνιακή επιτυχία ότι έκοψες τις εκδρομές; Στο τέλος δεν θα κοπούν οι εκδρομές αλλά η πολιτική ζημιά έγινε», είπε χαρακτηριστικά.

«Να αφήσουν την επικοινωνία και να πάρουν αποφάσεις»

«Μακάρι για το καλό του τόπου και της Κυβέρνησης να αφήσουν την επικοινωνία και να γνωρίζουν ότι όταν είσαι σε θέση εξουσίας πρέπει να παίρνεις αποφάσεις. Και όλες οι αποφάσεις που παίρνει κάποιος να είναι σωστές, θα κάνει και εχθρούς. Πρέπει να παίρνεις αποφάσεις έστω κι αν κάποιες από αυτές είναι λανθασμένες. Είναι καλύτερο για τη χώρα παρά το να μην παίρνεις αποφάσεις», συμπλήρωσε.

«Ο τόπος πρέπει να κυβερνηθεί. Επιβάλλεται να αντιπολιτεύεσαι όταν κρίνεις ότι κάτι πάει στραβά και πολύ περισσότερο όταν έχεις μία αδύναμη κυβέρνηση που δίνει την αίσθηση στην κοινωνία ότι υπάρχει ακυβερνησία. Πρέπει να δημιουργείς ένα πυλώνα που να νιώθει η κοινωνία σιγουριά και ασφάλεια. Όταν εκτίμησα με πληροφορίες, πού θα οδηγηθούν τα πράγματα και ότι πιθανόν να έχουμε σημαντικότατες εξελίξεις  του έστειλα επιστολή του πρόεδρου Χριστοδουλίδη και ανταποκρίθηκε.  Πήγα και στις 31 του Ιούλη  και μιλήσαμε  πολύ σοβαρά για το Κυπριακό. Δεν υπήρξε διαφωνία στην περίπου μία ώρα συζήτησή μας», τόνισε.

«Θα στηρίζω και στη δεύτερη μου ζωή, αυτόν που θα λύσει το Κυπριακό»

«Για μένα η ηγεσία στο κόμμα έχει κλείσει. Μετά από την πρώτη μου παρουσία στη Βουλή το 1996 και μία μικρή διακοπή όταν ήμουν Υπουργός Μεταφορών, συμπληρώνω 23,5 χρόνια βουλευτής, θα πεθάνω στη καρέκλα του βουλευτή», ανέφερε.

Καταλήγοντας, ερωτηθείς αν θα είναι ξανά υποψήφιος στις Προεδρικές εκλογές, απάντησε χαρακτηριστικά «να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει τον Σεπτέμβριο. Εύχομαι να λυθεί το Κυπριακό και αυτός που θα το λύσει, θα τον στηρίζω και στη δεύτερη μου ζωή»

Δείτε το απόσπασμα:

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τροχαίο με μοτοσικλετιστή: Παρουσιάστηκε στην Αστυνομία άνδρας που φέρεται να εγκατέλειψε τη σκηνή - Τι ισχυρίζεται

• Μονή Αββακούμ: Όσα δήλωσε ο συνήγορος των εν αργία Αρχιμανδριτών - «Μη δίκαιη δίκη» - Πότε έχει οριστεί η νέα δικάσιμος

• Σε κρίσιμη κατάσταση ο οδηγός του σκυβαλοφόρου - Η έκκληση της Αστυνομίας στους οδηγούς - Βίντεο

• Ανάγκες σε τρόφιμα για οικογένειες με ανήλικα - Ανάμεσα τους καρκινοπαθής μονογονιός

• Κάμερες σε σχολεία: Όλα έτοιμα για να πατήσουν record - Πώς θα ξεκινήσει η λειτουργία τους



Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top