ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόμματα: Μωσαϊκό θέσεων στο Κυπριακό - Έτοιμος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για τριμερή

Κόμματα: Μωσαϊκό θέσεων στο Κυπριακό - Έτοιμος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για τριμερή

Έτοιμος δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για μια τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη και όπως ο ίδιος ανέφερε στους Δημοσιογράφους, έχει βολιδοσκοπεί από πλευράς των ΗΕ για συγκεκριμένες ημερομηνίες και έχει απαντήσει θετικά. Την ίδια ώρα, φαίνεται πως τα ΗΕ έχουν ήδη καταρτίσει σχέδιο για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.

Μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέρθηκε σε πρόταση των ΗΕ για επανέναρξη του διαλόγου με επίκεντρο τη διακυβέρνηση και την ασφάλεια. Σύμφωνα με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, τα ΗΕ θα δουν όπως είπε αν υπάρχει έδαφος ενώ την ίδια ώρα υπέδειξε πως «θα πρέπει να ξέρουμε πως αν ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις, δεν είναι για να ικανοποιηθεί μια ομάδα πολιτικών στην Κύπρο, αλλά για να υπάρξει συγκεκριμένο αποτέλεσμα.»

Ενώ πλησιάζει η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και εκεί οι Αρχηγοί των κομμάτων θα ξεδιπλώσουν τις θέσεις τους σε ότι αφορά στο Κυπριακό, η ηγεσία του τόπου παραμένει διασπασμένη και χωρίς καμία πυξίδα για το που πάμε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ο οποίος ήταν καλεσμένος στο ΣΙΓΜΑ δήλωσε πως ως Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, για να σπάσουμε το αδιέξοδο. Ο κ. Στεφάνου χαρακτήρισε το έργο της κυβέρνησης στο Κυπριακό, ως αντιφατικό, ελλειμματικό και μη συνεπές.

Όπως είπε, «τα μηνύματα που στέλνονται είναι αντιφατικά μια ο Πρόεδρος τα λέει έτσι και μια αλλιώς, τοποθετήσεις που συγκρούονται με τη βασική τοποθέτηση που γίνεται και θα πρέπει να γίνονται διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν από το σημείο που διακόπηκαν διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις και διαπραγματευόμενοι επί του σχεδίου Γκουτέρες, ο Πρόεδρος σε δηλώσεις του και συνεντεύξεις του, έχει ανοίξει ζητήματα που αφορούν στις συγκλίσεις.» Σύμφωνα με τον ΓΓ εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κινηθεί σωστά προς την κατεύθυνση της διάρρηξης του αδιεξόδου και της συνέχισης των διαπραγματεύσεων, το κόμμα του θα είναι εκεί, για να στηρίξει τη διαδικασία.

Στη δική του τοποθέτηση για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ο οποίος ήταν φιλοξενούμενος στο ΣΙΓΜΑ, αφού ξεκαθάρισε ότι πρέπει να συναντηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Ερσίν Τατάρ, ανέφερε πως «το πρόβλημα είναι τι θα συζητήσουν και τι επιδιώκουμε.» Εξέφρασε τη θέση του κόμματός του, ότι δεν διαφωνεί στο ενδεχόμενο μιας τριμερούς συνάντησης.

Το εθνικό συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει στις 13 Σεπτεμβρίου, λίγες ημέρες πριν από τη μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη όπου η δική μας πλευρά αναμένει τη θετική απάντηση του Ερσίν Τατάρ για μια τριμερή συνάντηση, που είτε πραγματοποιηθεί είτε όχι, φαίνεται ότι το Κυπριακό θα κινείται σε παρασκηνιακό επίπεδο.

Τους έφταιξε η «Famagusta»

Η Άγκυρα τα βάζει τώρα με το Netflix για την προβολή της σειράς «Famagusta» την οποία μάλιστα χαρακτηρίζει «μαύρη προπαγάνδα.» Μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ και του Ερσίν Τατάρ, το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «X» αναφέρει ότι: «Η σειρά με τίτλο Famagusta η οποία θα μεταδοθεί σε ψηφιακή πλατφόρμα, εξυπηρετεί τη μαύρη προπαγάνδα της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα.»

Νίκος Χριστοδουλίδης: «Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την τουρκική εισβολή»

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις για την προβολή της ταινίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «προφανώς δεν έχουν δει τη συγκεκριμένη σειρά, διότι πέραν που καταγράφει την αλήθεια, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την τουρκική εισβολή το 1974, στέλνει και πολύ σημαντικά μηνύματα για όσους έχουν τύχει να την παρακολουθήσουν- εγώ την έχω παρακολουθήσει-για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού και τις σχέσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.»

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• «Επίθεση» σκάφους στον Πρωταρά: «Μήλο της Έριδος»… οι χελώνες - Παραδέχτηκε τις κατηγορίες ο χειριστής

• Εργάζεσαι με μερική απασχόληση; Μάθε ποια είναι τα δικαιώματα σου και οι υποχρεώσεις του εργοδότη

• Χειροπέδες σε δυο νεαρούς: Έριξαν πυροβολισμούς σε γαμήλιο γλέντι στην Πάφο

• Μέχρι που έφτασαν οι πληρότητες το φετινό καλοκαίρι – Οι προοπτικές για τον χειμώνα

• Αυτός είναι ο λόγος που ο Αντρέας Γεωργίου και η Σιμώνη Χριστοδούλου δεν μοίρασαν μπομπονιέρες στον γάμο τους

• «Τσάκωσαν» καταζητούμενο με το που «πάτησε» Κύπρο: Υπό κράτηση τρία άτομα για τα 70 κιλά ναρκωτικά



Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top