ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εργάζεσαι με μερική απασχόληση; Μάθε ποια είναι τα δικαιώματα σου και οι υποχρεώσεις του εργοδότη

Εργάζεσαι με μερική απασχόληση; Μάθε ποια είναι τα δικαιώματα σου και οι υποχρεώσεις του εργοδότη

Αν εργάζεσαι με μερική απασχόληση, τότε αυτό το άρθρο σε ενδιαφέρει. Κάθε εργαζόμενος πρέπει να γνωρίζει τα δικαιώματα του και τις υποχρεώσεις τόσο του ιδίου όσο και του εργοδότη.

Αρκετοί είναι οι πολίτες οι οποίοι εργάζονται με συνθήκες μερικής απασχόλησης είτε επειδή οι ίδιοι το επιθυμούν είτε επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις πλήρης απασχόλησης.

Τα στατιστικά στοιχεία διαχρονικά, δείχνουν ότι οι γυναίκες έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό σε συνθήκες μερικής απασχόλησης και κυρίως οι μητέρες και μονογονιοί. 

Διευκρινίζεται ότι εργαζόμενος με μερική απασχόληση σημαίνει εργαζόμενος του οποίου οι ώρες απασχόλησης είναι λιγότερες από τις κανονικές ώρες εργασίας ενός συγκρίσιμου εργαζομένου πλήρους απασχόλησης της ίδιας επιχείρησης και εκτελεί τα ίδια ή παρόμοια καθήκοντα.

Δικαιώματα

Σύμφωνα με τη νομοθεσία εργοδοτούμενος με μερική απασχόληση δικαιούται ισότιμων όρων και συνθηκών απασχόλησης και ισότιμης μεταχείρισης και απολαμβάνει την ίδια προστασία με αυτή που παρέχεται στους συγκρίσιμους εργοδοτουμένους με πλήρη απασχόληση.

Μισθός και ωφελήματα:

Ο εργαζόμενος σε μερική απασχόληση έχει δικαίωμα να λαμβάνει αναλογικά το μισθό και τα ωφελήματα ενός εργαζόμενου πλήρους απασχόλησης.

Πώς υπολογίζεται ο μισθός ενός εργοδοτούμενου με μερική απασχόληση του οποίου το επάγγελμα καλύπτεται από το Διάταγμα του Κατώτατου Μισθού;

Εκτός της περίπτωσης των φρουρών ασφαλείας και των καθαριστών όπου υπάρχει συγκεκριμένο ωρομίσθιο, για τα υπόλοιπα επαγγέλματα που καλύπτονται από το Περί Κατώτατων Μισθών Διάταγμα, το ωρομίσθιο υπολογίζεται κατ’ αναλογία του συνήθους εβδομαδιαίου ωραρίου των εργαζομένων στην επιχείρηση, εκεί που υπάρχει, με πλήρη απασχόληση.

Για παράδειγμα, ένας πωλητής ο οποίος εργάζεται 19 ώρες την εβδομάδα θα λαμβάνει μισθό τουλάχιστον ίσο με το μισό (50%) του ισχύοντος κατώτατου μισθού, δεδομένου ότι σύμφωνα με το σχετικό Νόμο, οι κανονικές εβδομαδιαίες ώρες απασχόλησης των πωλητών σε καταστήματα είναι 38 ώρες.

Μπορεί ένας εργοδότης να παρέχει 13ο ή/και 14ο μισθό σε ορισμένους μόνο εργοδοτούμενους στην ίδια επιχείρηση;

Αν υπάρχει συμφωνία ή πρακτική για παροχή 13ου ή/και 14ου μισθού, τότε αυτός πρέπει να καταβάλλεται. Στην περίπτωση που σε συγκεκριμένο εργοδοτούμενο δεν καταβλήθηκε ποτέ 13ος ή/και 14ος μισθός και δεν υπάρχει οποιαδήποτε γραπτή δέσμευση του εργοδότη σχετικά με το εν λόγω ωφέλημα, τότε, για τον συγκεκριμένο εργοδοτούμενο, δεν υποχρεούται να τον καταβάλει.

Στις περιπτώσεις που στην ίδια επιχείρηση εργοδοτούνται υπάλληλοι με μερική απασχόληση, εάν καταβάλλεται 13ος ή/και 14ος μισθός σε συγκρίσιμους υπάλληλους με πλήρη απασχόληση, τότε θα πρέπει να καταβάλλεται κατ’ αναλογία και στους υπάλληλους με μερική απασχόληση.

Στις περιπτώσεις που στην ίδια επιχείρηση εργοδοτούνται υπάλληλοι ορισμένου χρόνου, εάν καταβάλλεται 13ος ή/και 14ος μισθός σε συγκρίσιμους υπάλληλους αορίστου χρόνου, τότε θα πρέπει να καταβάλλεται 13ος μισθός ή άλλο αντισταθμιστικό ωφέλημα και στους υπάλληλους ορισμένου χρόνου.

Κοινωνική ασφάλιση:

Οπως αναφέρεται στο νόμο οι εισφορές και οι πληρωμές των παροχών των εργοδοτουμένων με μερική απασχόληση θα καθορίζονται με βάση τις εκάστοτε ισχύουσες πρόνοιες των περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμων του 1980 μέχρι 2002·

Τερματισμός απασχόλησης:

Νοείται ότι κάθε εργοδοτούμενους με μερική απασχόληση, του οποίου οι ώρες απασχόλησης είναι χαμηλότερες από τις εκάστοτε καθοριζόμενες στους περί Τερματισμού Απασχολήσεως Νόμους του 1994 έως 2002, εξαιρείται

(δ) την προστασία της μητρότητας

(ε) την ετήσια άδεια με αποδοχές και αργίες λόγω εορτών με αποδοχές

(στ) τη γονική άδεια

(ζ) την άδεια ασθενείας

Ετήσια άδεια

Εργοδοτούμενος με μερική απασχόληση δικαιούται την ίδια ετήσια άδεια με εργοδοτούμενο που εργάζεται σε πλήρη απασχόληση;

Εργοδοτούμενος με μερική απασχόληση δικαιούται τουλάχιστον 4 εβδομάδες ετήσια άδεια όπως οι εργοδοτούμενοι με πλήρη απασχόληση. Για παράδειγμα, αν εργάζεται λιγότερες από 5 ή 6 μέρες τότε δικαιούται αναλογία ημερών (π.χ. 3/5 του 20ήμερου). Εάν εργάζεται λιγότερες ώρες δηλ. 20 ώρες, τότε δικαιούται 4 εβδομάδες αλλά η κάθε εβδομάδα θα είναι εβδομάδα 20 ωρών. Συγκριτικά με τους εργοδοτούμενους με πλήρη απασχόληση, διαφορά παρουσιάζεται μόνο στις απολαβές κατά τη διάρκεια της ετήσιας άδειας οι οποίες είναι ανάλογες των εργάσιμων ωρών του κάθε εργοδοτούμενου.

Σημαντικό να αναφερθεί είναι ότι, ο εργαζόμενος δεν δικαιούται ετήσια άδεια μετ’ αποδοχών, αν έχει εργαστεί για λιγότερο από 13 εβδομάδες σε ένα χρόνο. Όσοι εργάζονται από 13 έως 48 εβδομάδες δικαιούνται την αναλογική ετήσια άδεια.

Δικαίωμα εργοδοτουμένων ελεύθερης επιλογής της εργασίας μερικής απασχόλησης:

Η μετάβαση ενός εργαζόμενου από την πλήρη στη μερική ή και αντίστροφα γίνεται εθελοντικά όταν υπάρχουν κενές θέσεις και οποιαδήποτε άρνηση του εργαζόμενου δεν αποτελεί λόγο για νόμιμο τερματισμό των υπηρεσιών του.  


Υποχρεώσεις εργοδότη

Από την πλευρά του ο εργοδότης οφείλει να γνωρίζει τα δικαιώματα του εργαζομένου αλλά και τις δικές του υποχρεώσεις. Σύμωνα με τη νομοθεσία ο εργοδότης πρέπει, στο μέτρο του δυνατού, να μελετά τα ακόλουθα:

(α) Αιτήματα των εργοδοτουμένων για τη μετάβασή τους από εργασία πλήρους απασχόλησης σε εργασία με μερική απασχόληση που προσφέρεται στα πλαίσια της επιχείρησης·

(β) αιτήματα των εργοδοτουμένων για τη μετάβασή τους από εργασία μερικής απασχόλησης σε εργασία πλήρους απασχόλησης ή για την αύξηση του χρόνου εργασίας τους εφόσον υπάρχει δυνατότητα·

(γ) παροχή έγκαιρης ενημέρωσης για την ύπαρξη θέσεων εργασίας με πλήρη ή μερική απασχόληση στην επιχείρηση, προκειμένου να διευκολύνονται οι μεταβάσεις από την εργασία πλήρους απασχόλησης στην εργασία με μερική απασχόληση και αντίστροφα·

(δ) μέτρα για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε εργασία με μερική απασχόληση σε όλα τα επίπεδα της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένων εξειδικευμένων και διοικητικών θέσεων και, όπου ενδείκνυται, διευκόλυνση της πρόσβασης των εργοδοτουμένων με μερική απασχόληση σε επαγγελματική κατάρτιση, για τη βελτίωση των δυνατοτήτων σταδιοδρόμησης και επαγγελματικής τους κινητικότητας·

(ε) παροχή κατάλληλης ενημέρωσης και πληροφόρησης στις οργανώσεις εκπροσώπησης των εργοδοτουμένων για τους εργοδοτουμένους με μερική απασχόληση που απασχολούνται στην επιχείρηση.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• «Επίθεση» σκάφους στον Πρωταρά: «Μήλο της Έριδος»… οι χελώνες - Παραδέχτηκε τις κατηγορίες ο χειριστής

• Χειροπέδες σε δυο νεαρούς: Έριξαν πυροβολισμούς σε γαμήλιο γλέντι στην Πάφο

• Μέχρι που έφτασαν οι πληρότητες το φετινό καλοκαίρι – Οι προοπτικές για τον χειμώνα

• Αυτός είναι ο λόγος που ο Αντρέας Γεωργίου και η Σιμώνη Χριστοδούλου δεν μοίρασαν μπομπονιέρες στον γάμο τους

• «Τσάκωσαν» καταζητούμενο με το που «πάτησε» Κύπρο: Υπό κράτηση τρία άτομα για τα 70 κιλά ναρκωτικά



Κόμματα: Μωσαϊκό θέσεων στο Κυπριακό - Έτοιμος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για τριμερή

Κόμματα: Μωσαϊκό θέσεων στο Κυπριακό - Έτοιμος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για τριμερή

Έτοιμος δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για μια τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη και όπως ο ίδιος ανέφερε στους Δημοσιογράφους, έχει βολιδοσκοπεί από πλευράς των ΗΕ για συγκεκριμένες ημερομηνίες και έχει απαντήσει θετικά. Την ίδια ώρα, φαίνεται πως τα ΗΕ έχουν ήδη καταρτίσει σχέδιο για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top