ΥΓΕΙΑ

Το μασάζ που σβήνει τις ρυτίδες: Το απόλυτο μυστικό αντιγήρανσης ή ένας ακόμη μύθος ευεξίας; Ο ειδικός απαντά

Το μασάζ που σβήνει τις ρυτίδες: Το απόλυτο μυστικό αντιγήρανσης ή ένας ακόμη μύθος ευεξίας; Ο ειδικός απαντά

Δεν αρέσει σε κανέναν, συμβαίνει όμως σε όλους: Η όψη του δέρματος φθείρεται με την πάροδο του χρόνου, χάνοντας τη νεανικότητά της και αποκτώντας σταδιακά ρυτίδες και άλλα σημάδια γήρανσης. Καθώς μεγαλώνουμε, τίποτα δε μένει ίδιο και το δέρμα δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό. Χάνει τη νεανική του ελαστικότητα και απαλότητα. Η εξέλιξη αυτή κάνει τους περισσότερους να αναζητούν μια αποτελεσματική λύση αναστροφής αυτής της αλλαγής, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη νεανική όψη του δέρματός τους.

Η προσπάθεια αυτή οδηγεί σε ένα όλο και αυξανόμενο ενδιαφέρον για την αντιγήρανση, που έχει ως αποτέλεσμα τη διαρκή «γέννηση» νέων, αναδυόμενων τάσεων ομορφιάς, που εμφανίζονται κατά κύριο λόγο στο διαδίκτυο και υπόσχονται να αναγεννήσουν τους ιστούς του δέρματος, διασφαλίζοντας την πολυπόθητη νεανική όψη. Μία από τις πιο πρόσφατες τάσεις που προσέλκυσε την προσοχή είναι το περιτοναϊκό μασάζ προσώπου, μια πρακτική που ορισμένοι ισχυρίζονται ότι μπορεί να καταπολεμήσει τις ρυτίδες και να αναζωογονήσει το δέρμα (η λέξη fascia στα λατινικά, που συγγενεύει με την ελληνική «φασκιά», σημαίνει περιτύλιγμα και μεταφράζεται ως «περιτονία»).Υπάρχει, όμως, κάποια αλήθεια σε αυτούς τους ισχυρισμούς;

Όπως αναφέρει σε άρθρο του στο The Conversation o Adam Taylor, Καθηγητής και Διευθυντής του Κέντρου Εκμάθησης Κλινικής Ανατομίας στο Πανεπιστήμιο Lancaster, η περιτονία (fascia) είναι ένα λεπτό στρώμα συνδετικού ιστού, που αποτελείται κυρίως από κολλαγόνο και περιβάλλει τους μύες, τα οστά και τα όργανα σε όλο το σώμα. Ο ρόλος της είναι να υποστηρίζει και να προστατεύει αυτές τις δομές, αλλά συνήθως δεν τυγχάνει της ιδιαίτερης προσοχής των ανθρώπων, μέχρι να αρχίσει να γίνεται πρόβλημα. Το μασάζ περιτονίας χρησιμοποιείται εδώ και καιρό για την ανακούφιση του πόνου και τη βελτίωση της κινητικότητας, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η πλάτη. Η ιδέα είναι ότι, κάνοντας μασάζ στην περιτονία, μπορείτε να απελευθερώσετε την ένταση, να βελτιώσετε την κυκλοφορία και να ενισχύσετε την ευελιξία.

Η πρόσφατη τάση, ωστόσο, επικεντρώνεται στη μάλαξη της περιτονίας στο πρόσωπο, με τους influencers να διαφημίζουν τα οφέλη της στη βελτίωση των χαρακτηριστικών του προσώπου και της ποιότητας του δέρματος. Μεταξύ άλλων, οι υποστηρικτές αυτής της μεθόδου ισχυρίζονται ότι μπορεί να μειώσει τις ρυτίδες και να αναδείξει τα ζυγωματικά. Υπάρχουν, όμως, επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς;

Καθώς γερνάμε, το δέρμα μας υφίσταται διάφορες αλλαγές. Η ικανότητά του να παράγει κολλαγόνο, δηλαδή την πρωτεΐνη που χαρίζει στο δέρμα τη δύναμη και την ελαστικότητά του, μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Ξεκινώντας από την ηλικία των 30 ετών, τα οστά και το λίπος στο πρόσωπο αρχίζουν να αλλάζουν. Οι αλλαγές μπορεί να είναι μικρές – μόνο μερικά χιλιοστά – αλλά οδηγούν στη χαλάρωση των συνδετικών ιστών στήριξης του δέρματος, προκαλώντας ρυτίδες και χαλάρωση. Αυτές οι αλλαγές, σε συνδυασμό με την ατροφία των στρωμάτων λίπους μεταξύ δέρματος και οστών, συμβάλλουν στη δημιουργία ζυγωματικών και βαθύτερων ρυτίδων. Επιπλέον, οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου διεισδύουν στο δέρμα καταστρέφοντας τις πρωτεΐνες και τα κύτταρα του κολλαγόνου, μειώνοντας περαιτέρω την αντοχή του δέρματος και προωθώντας τη δημιουργία ρυτίδων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, καρκινικών όγκων. Οι αλλαγές αυτές τείνουν να είναι πιο έντονες στις γυναίκες.

Μπορεί το μασάζ περιτονίας προσώπου να αντιστρέψει τη γήρανση;

Σύμφωνα με δρ. Taylor, παρά τη δημοτικότητα αυτής της μεθόδου, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι μπορεί να αλλάξει το σχήμα ή τους ιστούς του προσώπου με τρόπο που να καταπολεμά τη γήρανση.

Στην πραγματικότητα, ο ειδικός επισημαίνει ότι μπορεί να έχει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το μασάζ περιτονίας στοχεύει στην επιμήκυνση των μορίων πρωτεϊνών και την ικανότητά τους να τεντώνονται, απελευθερώνοντας την «παγιδευμένη» στους ιστούς πίεση, που προκαλεί πόνο και περιορίζει την κινητικότητα. Λειτουργεί, ουσιαστικά, διασπώντας τη δομή του κολλαγόνου και τεντώνοντάς το, για να λύσει τυχόν «κόμπους». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιμηκύνει τις ίνες κολλαγόνου, αυξάνοντας την ευελιξία τους, κάτι που μπορεί να επιδεινώσει τις ρυτίδες αντί να τις αποτρέψει. Επομένως, η διάσπαση της δομής του κολλαγόνου μέσω του επαναλαμβανόμενου τεντώματος θα μπορούσε να οδηγήσει τελικά σε περισσότερα και όχι λιγότερα σημάδια γήρανσης.

Η μάλαξη στοχεύει επίσης στους ινοβλάστες, τα κύτταρα που παράγουν κολλαγόνο, διεγείροντας μηχανικά την παραγωγή περισσότερου κολλαγόνου, για να βοηθήσει στη στήριξη του υπερκείμενου δέρματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ινοβλάστες πρέπει να εργάζονται σκληρότερα καθώς γερνούν, καθώς παράγουν λιγότερο κολλαγόνο και έρχονται σε επαφή με λιγότερες πρωτεΐνες κολλαγόνου. Σύμφωνα με τον δρ. Taylor, είναι απίθανο το περιτοναϊκό μασάζ να είναι ικανό να αντιστρέψει τη γήρανση των ινοβλαστών, για να διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου.

Τα βίντεο που προωθούν την εν λόγω μέθοδο ισχυρίζονται επίσης ότι διώχνει τα περιττά υγρά μέσω της λεμφικής αποστράγγισης, δίνοντας μια πιο λιτή, γραμμωμένη εμφάνιση και μειώνοντας τον όγκο. Αυτό, όμως, έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους πολλών αντιγηραντικών προϊόντων και θεραπειών, τα οποία προσθέτουν όγκο, με στόχο ένα πιο σφριγηλό και νεανικό δέρμα.

Ο δρ. Taylor καταλήγει επισημαίνοντας ότι μπορεί το μασάζ περιτονίας να αποτελεί μια ενδιαφέρουσα τάση, είναι σημαντικό να το προσεγγίσετε με ρεαλιστικές προσδοκίες. Για όσους, λοιπόν, επιθυμούν να διατηρήσουν μια νεανική όψη στο πρόσωπό τους, ο ειδικός υπενθυμίζει ότι οι πιο αποτελεσματικές στρατηγικές είναι συχνά οι πιο απλές: Επενδύστε σε ένα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, διατηρήστε την ενυδάτωσή σας και ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή. Τα απλά αυτά μέτρα θα προστατεύσουν πολύ πιο αποτελεσματικά τη συνολική υγεία του δέρματος από οποιαδήποτε αμφιβόλου αποτελεσματικότητας τεχνική μασάζ.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τα κηρύγματα του Τυχικού που προκάλεσαν αίσθηση: Τα «δαιμόνια» αναψυχτικά και η Eurovision ως «σατανική οργάνωση» - Βίντεο

• iOS 18.3: Τα 5 νέα πράγματα που θα μπορεί να κάνει σύντομα το iPhone σας

• Το Netflix αυξάνει και πάλι τις τιμές του - Αναλυτικά οι αλλαγές

• Στέφανος Κασσελάκης: Η γλυκιά αναφορά στον Tyler και η αποδοχή της σεξουαλικής του ταυτότητας - Δείτε βίντεο

• Αύξηση στα παράπονα καταναλωτών – Τι αφορούσαν τα περισσότερα και η σύγκριση με την περσινή χρονιά

• e-kalathi: Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση - Με εικονικούς καταναλωτές η δοκιμαστική φάση - Πότε θα διατεθεί επίσημα στο κοινό



ΠτΔ: Πάει Αίγυπτο για αξιοποίηση των κοιτασμάτων «Κρόνος» και «Αφροδίτη»

ΠτΔ: Πάει Αίγυπτο για αξιοποίηση των κοιτασμάτων «Κρόνος» και «Αφροδίτη»

Ραγδαίες οι εξελίξεις στα ενεργειακά, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη να ετοιμάζεται να πάει Αίγυπτο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top