Αδέλφια αφήστε προς το παρόν όπλα, κράνη, εξαρτύσεις και πιάστε τα πληκτρολόγια. Η απελευθέρωση της Αμμοχώστου ξεκινά από το imdb όπου μαίνεται εδώ και μέρες ένας κρυφός πόλεμος.
Βλέπετε, ορδές βαρβάρων έχουν επιδοθεί σε ένα ανελέητο review-bombing της σειράς Famagusta με αποτέλεσμα να διαθέτει σχετικά χαμηλή βαθμολογία στο δημοφιλέστερο κιν/φικό σάιτ του πλανήτη: 3.7 το μεσημέρι της Τρίτης για να ανέβει στο 4.3 το απόγευμα μετά από παρέμβαση Ελλήνων χρηστών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για αντιστροφή της κατάστασης. Έχει από χθες που καλούνται οι συνέλληνες να σπεύσουν στο imdb να κάνουν εγγραφή και να βαθμολογήσουν με 10άρι τη σειρά ώστε το δημιούργημα των Ανδρέα Γεωργίου - Κούλλη Νικολάου να αποκτήσει το υψηλό rating που αρμόζει στο αντίστοιχα υψηλό πατριωτικό του φρόνημα. Δεν παίζουμε μ’ αυτά μάγκες.
Το review-bombing της Famagusta είναι απόρροια του “πολέμου” δηλώσεων της τουρκικής πλευράς με το που έγινε γνωστό πως η σειρά θα ανέβει στο Netflix στις 20 Σεπτεμβρίου. Μιλάμε για κανονική παράκρουση. Πρώτος έσυρε τον χορό ο Ερσίν Τατάρ που έκανε λόγο για διαστρέβλωση της ιστορίας ενώ επέμενε στο τουρκικό αφήγημα της “ειρηνευτικής επιχείρησης” (λέμε για το παραμύθιασμα και τις εθνικές φαντασιώσεις των δικών μας αλλά και στα κατεχόμενα πρέπει να ρουφούν πρώτης ποιότητας).
Ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Ομέρ Τσελίκ είπε ότι «είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι μια σειρά που διαστρεβλώνει την Ειρηνευτική Επιχείρηση της Κύπρου του 1974 και προπαγανδίζει την ελληνική πλευρά θα μεταδίδεται από το Netflix», ο Τούρκος αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Μπατουχάν Μουμτζού, πρόσθεσε ότι είναι «απαράδεκτο για μια πλατφόρμα όπως το Netflix, η οποία απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό, να παρουσιάζει ιστορικά γεγονότα διαστρεβλώνοντάς τα», ενώ ανακοίνωση εξέδωσε μέχρι και το τουρκικό ΥΠΕΞ που αναφέρει ότι το Famagusta «εξυπηρετεί τη μαύρη προπαγάνδα». Από τη δική μας πλευρά απάντησαν στις τουρκικές αντιδράσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (που σχολιάζει την επικαιρότητα συχνότερα κι από το πάνελ της Αριστοτέλους), συντελεστές της σειράς και φυσικά χιλιάδες μαχητές του πληκτρολογίου που επιδόθηκαν στον προσφιλή τους εθνικιστικό αυνανισμό που εκτός από προσωπική ικανοποίηση είναι γεγονός πως δεν απελευθέρωσε ποτέ κανένα κατεχόμενο έδαφος.
Μόνο που κανένας από όλους αυτούς, ένθεν κι ένθεν της πράσινης γραμμής και του Αιγαίου, δεν πρόσεξε (σκόπιμα;) μια μικρή λεπτομέρεια: Η σειρά θα ανέβει μόνο στο Netflix Ελλάδας και Κύπρου. Δηλαδή θα προβληθεί σε δύο χώρες όπου έχει προβληθεί ήδη με μεγάλη επιτυχία και χωρίς να ανοίξει ρουθούνι. Δηλαδή πολύ κακό για το τίποτα και τζάμπα όλα τα δικά μας δημοσιεύματα περί “ραπίσματος στην Τουρκία”, “διεθνοποίησης της εισβολής και κατοχής μέσω Netflix” και “ευαισθητοποίησης όλου του πλανήτη γύρω από το εθνικό μας ζήτημα”.
Τζάμπα; Χμμ ίσως όχι και τόσο, από τη στιγμή που ικανοποιείται το ακροατήριο, ένθεν κι ένθεν. Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστος ο πανομοιότυπος τρόπος με τον οποίο αντιδρούμε απέναντι σε μια εκδοχή της ιστορίας που είναι διαμετρικά αντίθετη από τη δική μας που είναι -no surprises here- η μοναδική αληθινή. Πριν κάποια χρόνια είχαμε ακριβώς τα ίδια, με ανεστραμμένες τις αντιδράσεις, με αφορμή τη σειρά Bir Zamanlar Kıbrıs / Κάποτε στην Κύπρο του TRT που περιγράφει τα γεγονότα πριν και κατά τη διάρκεια της εισβολής από την πλευρά των Τούρκων. Τότε γαυγίζαμε εμείς για μαύρη προπαγάνδα, ανιστόρητους κλπ. Κριτική για μονόπλευρη παράθεση των γεγονότων υπήρξε και εντός της Τουρκίας, όπως και για τη Famagusta εντός του ελληνόφωνου χώρου. Για τη σειρά είχα γράψει σ’ αυτή εδώ τη στήλη μετά την πρεμιέρα της τον Γενάρη: “Περιμένατε σε βάθος ανάλυση των γεγονότων, συμπερίληψη των δικών μας ευθυνών, αυτοκριτική, ιστορική ακρίβεια και στοχασμό από μια... σαπουνόπερα”; Τι ακριβώς ψάχνετε από μια σειρά που γυρίζεται μεν στην Κύπρο αλλά προορίζεται για το ελλαδικό κοινό που καταβροχθίζει χριστιανοπατριωτικά έπη όπως το “Κόκκινο ποτάμι” και ο “Αγιος Παΐσιος”;”
Η ανακοίνωση του Mega ήταν ξεκάθαρη. Η σειρά θα προβληθεί μόνο στο Netflix Ελλάδας και Κύπρου για εσωτερική κατανάλωση και μόνο, όμως μην αφήνεις ποτέ την αλήθεια να σου γαμήσει ένα ωραίο αφήγημα, σωστά; Από την παραγωγή αφέθηκε να εννοηθεί ότι υπήρχε προοπτική να πάει global από το νέο έτος αλλά αυτό το ενδεχόμενο είναι πιο απομακρυσμένο κι από το Πετροπαβλόσκ-Καμτσάτσκι (γκουγκλάρετε για να καταλάβετε). Απλά δεν υπάρχει περίπτωση το Netflix να ρισκάρει να διαρρήξει τις σχέσεις του με μια αγορά 80 εκατομμυρίων και έναν από τους βασικούς του προμηθευτές περιεχομένου (η Τουρκία τα τελευταία χρόνια αναδείχθηκε στον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα τηλεοπτικού προγράμματος στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, έχοντας ξεπεράσει Μεξικό και Βραζιλία). Και ειδικά για μια σειρά που δεν προσφέρεται για τίποτα περισσότερο από εσωτερική κατανάλωση-πασατέμπο σε δύο ασήμαντες για τον κολοσσό αγορές. Πρόκειται όμως για αναμφισβήτητη επιτυχία των δημιουργών γιατί επιλέχθηκε από το όλο το ελληνόφωνο περιεχόμενο για συμπερίληψη στην πλατφόρμα έστω και τοπικά - για να συμβεί αυτό σημαίνει πως πληροί τα υψηλά στάνταρ της πλατφόρμας.
Βέβαια ακόμα κι έτσι, το αφήγημα μπορεί να αλλάξει από “χαστούκι του Netflix στην Τουρκία” σε “η Τουρκία έκοψε τη Famagusta από το Netflix γιατί φοβάται την αλήθεια” ή κάτι τέτοιο. Γιατί αν μας αρέσει ένα πράγμα περισσότερο από το να το πανηγυρίζουμε είναι να κλαιγόμαστε...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη
• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις