ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελεγκτική: Τα κόμματα έπρεπε να επιστρέψουν 2 εκ. στο κράτος από το 2018 – Ποιο κόμμα επέστρεψε κάποια από αυτά

Ελεγκτική: Τα κόμματα έπρεπε να επιστρέψουν 2 εκ. στο κράτος από το 2018 – Ποιο κόμμα επέστρεψε κάποια από αυτά

Στην εκπομπή Alpha Καλημέρα μίλησε ο Εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης για τις επιστροφές χρημάτων από τα κόμματα προς την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε, το Φεβρουάριο του 2021 δόθηκε ολόκληρο το ποσό της χρηματοδότησης στα κοινοβουλευτικά κόμματα που βρίσκονταν την συγκεκριμένη κοινοβουλευτική περίοδο στην Βουλή με βάση τα ποσοστά που έλαβαν κατά τις εκλογές του 2016 ενώ τα πολιτικά κόμματα τα οποία μπήκαν στην Βουλή μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2021 αλλά δεν βρίσκονταν στην προηγούμενη σύνθεση της Βουλής δεν έλαβαν οποιαδήποτε χορηγία.

Παράλληλα, σημείωσε ότι στη βάση γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα, το Υπουργείο Οικονομικών έκανε επαναυπολογισμό της χορηγίας με βάση τον οποίο προέκυψε ότι το ποσό ύψους 577,5 χιλιάδων μείον 1500 που ανακτήθηκαν από το ΑΚΕΛ, το μοναδικό κόμμα που επέστρεψε τα χρήματα, θα πρέπει να ανακτηθεί από άλλα τρία πολιτικά κόμματα και να κατανεμηθεί σε άλλα πολιτικά κόμματα.

Από τον έλεγχο που έγινε από την Ελεγκτική Υπηρεσία, σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, μέχρι σήμερα το θέμα εξακολουθεί να παραμένει σε εκκρεμότητα χωρίς να προωθείται οποιαδήποτε ενέργεια.

Επιπρόσθετα, σε διαπίστωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, 2.100.000 ευρώ τα οποία δόθηκαν στα κόμματα για τις Προεδρικές Εκλογές του 2018, δεν δαπανήθηκαν, με βάση το τότε νομικό πλαίσιο θα έπρεπε να επιστραφούν στο κράτος.

Ο κ. Πετρίδης, σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ έλαβε 680 χιλιάδες εκ των οποίων ξόδεψε 474 χιλιάδες και οφείλει να επιστέψει 206 χιλιάδες. Όλα τα άλλα κόμματα, όπως ανέφερε, πρέπει να επιστρέψουν αυτούσια τα ποσά που έλαβαν.

Συγκεκριμένα το ΔΗΚΟ θα πρέπει να επιστρέψει 384 χιλιάδες ευρώ, 813 χιλιάδες ο Δημοκρατικός Συναγερμός, 139 χιλιάδες το Κίνημα Αλληλεγγύη, 98 χιλιάδες το ΕΛΑΜ, 127 χιλιάδες το Κίνημα Οικολόγων, 163 χιλιάδες η ΕΔΕΚ και 159 χιλιάδες η Συμμαχία Πολιτών.

Ερωτηθείς για το πως ευθύνεται που δεν επιστράφηκαν τα χρήματα που δεν δαπανήθηκαν από τα κόμματα για τους υποψηφίους, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι οι υπηρεσίες περίμεναν η μια την άλλη ενώ πρόσθεσε ότι «εντοπίστηκε μια απροθυμία της υπηρεσίας της Βουλής και του Υπουργείου Οικονομικών ώστε να ληφθεί μια απόφαση για το τι μπορεί να κάνει το κράτος από εδώ και πέρα», κατέληξε.

Δείτε το απόσπασμα:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Λεμεσός: Έκλεισε η συμφωνία με Τσίρειο για Park and Ride - Όλα τα μέτρα που εξετάζονται για το κυκλοφοριακό

• Μονή Αββακούμ: Δεν αποφάσισε ακόμη ο Γ. Στυλιανού αν θα εκπροσωπήσει τους μοναχούς - Τι τον προβληματίζει

• Έρχονται βροχές, καταιγίδες και χαλάζι σε αυτές τις περιοχές - Ο καιρός μέχρι το Σάββατο

• Έκλεβε εργαλεία και υλικά από υπό ανέγερση οικοδομή - Χειροπέδες σε 36χρονο

• Αισθητός ο σεισμός στην Πάφο: Προκάλεσε ανησυχία - Καμία αναφορά για ζημιές

• Τα νεότερα με την κατάσταση υγείας του 2χρονου κοριτσιού που παρασύρθηκε από όχημα στη Λεμεσό



Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ-Οι πρόσφατες εκλογές-κυπριακό και η σχέση με την κυβέρνηση

Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ-Οι πρόσφατες εκλογές-κυπριακό και η σχέση με την κυβέρνηση

Ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ η οποία συνεδριάζει στις 6.30 την Τετάρτη, αναμένεται να γίνει ανάλυση του αποτελέσματος των πρόσφατων εκλογών και η ήττα που υπέστη το κόμμα στις ευρωεκλογές, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό, οι οποίες δεν βρίσκουν σύμφωνο το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top