ΥΓΕΙΑ

ΠΟΥ: Τα κινητά τηλέφωνα δεν συνδέονται με τον καρκίνο του εγκεφάλου

ΠΟΥ: Τα κινητά τηλέφωνα δεν συνδέονται με τον καρκίνο του εγκεφάλου

Τα κινητά τηλέφωνα δεν συνδέονται με τον καρκίνο του εγκεφάλου και της κεφαλής, σύμφωνα με μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση των διαθέσιμων στοιχείων που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Με επικεφαλής την Υπηρεσία Προστασίας Ακτινοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας (Arpansa) της Αυστραλίας, η συστηματική ανασκόπηση εξέτασε περισσότερες από 5.000 μελέτες από τις οποίες εντοπίστηκαν οι πιο αυστηρά επιστημονικές ενώ αποκλείστηκαν οι πιο αδύναμες.

Η τελική ανάλυση περιλάμβανε 63 μελέτες παρατήρησης σε ανθρώπους που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1994 και 2022, καθιστώντας την «την πιο ολοκληρωμένη ανασκόπηση μέχρι σήμερα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της ανασκόπησης, αναπληρωτής καθηγητής Κεν Καρυπίδης.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία δεν δείχνουν συσχέτιση μεταξύ των κινητών τηλεφώνων και του καρκίνου του εγκεφάλου ή άλλων καρκίνων της κεφαλής και του τραχήλου» πρόσθεσε.

Η ανασκόπηση επικεντρώθηκε στους καρκίνους του κεντρικού νευρικού συστήματος (συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, των μηνίγγων, της υπόφυσης και του αυτιού), στους όγκους των σιελογόνων αδένων και στους όγκους του εγκεφάλου. Η ανασκόπηση δεν διαπίστωσε συνολική συσχέτιση μεταξύ της χρήσης κινητού τηλεφώνου και του καρκίνου, καμία συσχέτιση με την παρατεταμένη χρήση (εάν τα άτομα χρησιμοποιούσαν το κινητό τους τηλέφωνο για 10 χρόνια ή περισσότερο) και καμία συσχέτιση με την ποσότητα της χρήσης του κινητού τηλεφώνου (τον αριθμό των κλήσεων που έκαναν ή τον χρόνο που περνούσαν στο τηλέφωνο).

«Είμαι αρκετά σίγουρος για το συμπέρασμά μας. Και αυτό που μας κάνει αρκετά σίγουρους είναι ότι … παρόλο που η χρήση του κινητού τηλεφώνου έχει εκτοξευθεί στα ύψη, τα ποσοστά των όγκων στον εγκέφαλο παρέμειναν σταθερά», δήλωσε ο Καρυπίδης, βοηθός διευθυντής αξιολόγησης επιπτώσεων στην υγεία της Arpansa.

Τα κινητά τηλέφωνα – όπως και οτιδήποτε χρησιμοποιεί ασύρματη τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων των φορητών υπολογιστών, των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών και των πύργων κινητής τηλεφωνίας – εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων, γνωστή και ως ραδιοκύματα.

Ο Καρυπίδης, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την Προστασία από τις Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες, δήλωσε ότι οι άνθρωποι ακούνε τη λέξη ακτινοβολία και υποθέτουν ότι είναι παρόμοια με την πυρηνική ακτινοβολία.

«Και επειδή χρησιμοποιούμε το κινητό τηλέφωνο κοντά στο κεφάλι όταν κάνουμε κλήσεις, υπάρχει μεγάλη ανησυχία», δήλωσε ο ερευνητής.

«Η ακτινοβολία είναι ουσιαστικά ενέργεια που ταξιδεύει από το ένα σημείο στο άλλο. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι, όπως για παράδειγμα η υπεριώδης ακτινοβολία από τον ήλιο. Είμαστε πάντα εκτεθειμένοι σε ραδιοκύματα χαμηλού επιπέδου στο καθημερινό περιβάλλον» πρόσθεσε.

Αν και η έκθεση από τα κινητά τηλέφωνα εξακολουθεί να είναι χαμηλή, είναι πολύ υψηλότερη από την έκθεση από οποιαδήποτε άλλη πηγή ασύρματης τεχνολογίας, καθώς τα τηλέφωνα χρησιμοποιούνται κοντά στο κεφάλι, είπε ο Καρυπίδης.

Η συσχέτιση μεταξύ κινητών τηλεφώνων και καρκίνου προέκυψε από πρώιμες μελέτες όπου οι ερευνητές διερεύνησαν τις διαφορές μεταξύ μιας ομάδας ανθρώπων με όγκους στον εγκέφαλο και μιας άλλης ομάδας που δεν είχε καρκίνο, ρωτώντας και τις δύο για το ιστορικό της έκθεσής τους. Τα αποτελέσματα τέτοιου είδους μελετών τείνουν να είναι μεροληπτικά, διότι ενώ η ομάδα χωρίς καρκίνο παρείχε καλές πληροφορίες, η πρώτη ομάδα έτεινε να υπερτιμά την έκθεσή της, δήλωσε ο Καρυπίδης. Με βάση ορισμένες από αυτές τις πρώτες μελέτες που έδειξαν ότι μπορεί να υπάρχει πιθανή συσχέτιση με τον καρκίνο του εγκεφάλου και τη χρήση κινητών τηλεφώνων, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του ΠΟΥ χαρακτήρισε πεδία ραδιοσυχνοτήτων όπως αυτά από κινητά τηλέφωνα, ως πιθανό κίνδυνο καρκίνου.

Ο Καρυπίδης δήλωσε ότι, αν και πολλοί άνθρωποι ανησυχούσαν λόγω της ταξινόμησης της IARC, «η ταξινόμηση αυτή δεν σημαίνει και πολλά».

Καθορίζοντας τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων ως πιθανά καρκινογόνα το 2011, ο ΠΟΥ τα έθεσε στο ίδιο επίπεδο με εκατοντάδες άλλους παράγοντες για τους οποίους είναι αβέβαιες οι ενδείξεις βλάβης, όπως η αλόη βέρα, τα λαχανικά τουρσί και οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούν τα στεγνοκαθαριστήρια.

Ο Καρυπίδης δήλωσε ότι μια άλλη συστηματική ανασκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΠΟΥ και η οποία εξέτασε την ανδρική γονιμότητα και τα ραδιοκύματα, διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις στοιχεία συσχέτισης μεταξύ των τηλεφώνων και της μείωσης του αριθμού των σπερματοζωαρίων.

Μια άλλη συστηματική ανασκόπηση που επίσης πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΠΟΥ και η οποία εξέτασε τη γυναικεία γονιμότητα, βρήκε συσχέτιση σε ορισμένα σενάρια, όπως το βάρος γέννησης, «ωστόσο, η συσχέτιση αυτή εμφανίστηκε όταν η έκθεση στα ραδιοκύματα ήταν πολύ πάνω από το όριο ασφαλείας», δήλωσε ο Καρυπίδης.

Ο Τιμ Ντρίσκολ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και πρόεδρος της επιτροπής επαγγελματικών και περιβαλλοντικών καρκίνων του Αυστραλιανού Συμβουλίου Καρκίνου, δήλωσε ότι η μεθοδολογία της συστηματικής ανασκόπησης ήταν ισχυρή και ότι οι ερευνητές θα πρέπει να θεωρούνται ανεξάρτητοι.

«Νομίζω ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να αισθάνονται καθησυχασμένοι από αυτή τη μελέτη, Ωστόσο, αν και πρέπει να θυμόμαστε ότι οι μελέτες δεν είναι τέλειες, ο όγκος των στοιχείων δείχνει ότι τα κινητά τηλέφωνα θα πρέπει να θεωρούνται ασφαλή στη χρήση όσον αφορά τις όποιες ανησυχίες για αυξημένο κίνδυνο καρκίνου», δήλωσε.

Στο δεύτερο μέρος της μελέτης, ο Καρυπίδης και οι συνάδελφοί του θα εξετάσουν καρκίνους που συνδέονται λιγότερο συχνά με τα κινητά τηλέφωνα, συμπεριλαμβανομένης της λευχαιμίας και του λεμφώματος μη-Hodgkin.

Ο Καρυπίδης τόνισε ότι καθώς η τεχνολογία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, είναι σημαντικό να συνεχιστεί η έρευνα.

ΠΗΓΗ: Guardian

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Λεμεσός: Έκλεισε η συμφωνία με Τσίρειο για Park and Ride - Όλα τα μέτρα που εξετάζονται για το κυκλοφοριακό

• Μονή Αββακούμ: Δεν αποφάσισε ακόμη ο Γ. Στυλιανού αν θα εκπροσωπήσει τους μοναχούς - Τι τον προβληματίζει

• Έρχονται βροχές, καταιγίδες και χαλάζι σε αυτές τις περιοχές - Ο καιρός μέχρι το Σάββατο

• Έκλεβε εργαλεία και υλικά από υπό ανέγερση οικοδομή - Χειροπέδες σε 36χρονο

• Αισθητός ο σεισμός στην Πάφο: Προκάλεσε ανησυχία - Καμία αναφορά για ζημιές

• Τα νεότερα με την κατάσταση υγείας του 2χρονου κοριτσιού που παρασύρθηκε από όχημα στη Λεμεσό



Οδηγίες από Ανώτατο για τρεις αναφορές του Προέδρου Δημοκρατίας

Οδηγίες από Ανώτατο για τρεις αναφορές του Προέδρου Δημοκρατίας

Οδηγίες σε σχέση με τρεις αναφορές, που έχει ενώπιον του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, επί τριών νομοθετημάτων που ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής, έδωσε την Τετάρτη το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top