ΥΓΕΙΑ

Πέντε ισχυρά αντιφλεγμονώδη που βελτιώνουν τη διάθεση και προστατεύουν καρδιά, αρθρώσεις και πεπτικό

Πέντε ισχυρά αντιφλεγμονώδη που βελτιώνουν τη διάθεση και προστατεύουν καρδιά, αρθρώσεις και πεπτικό

Αν και η (οξεία) φλεγμονή είναι μια φυσική απόκριση του ανοσοποιητικού μας συστήματος σε βλάβες ή λοιμώξεις, μπορεί ωστόσο να οδηγήσει σε πληθώρα προβλημάτων υγείας, από αρθρίτιδα μέχρι καρδιακές παθήσεις, όταν εξελιχθεί σε χρόνια.

 

Ευτυχώς, η φύση μάς έχει προσφέρει διάφορες ουσίες με αποτελεσματική αντιφλεγμονώδη δράση. Ορισμένες από αυτές διατίθενται και σε συμπληρώματα, αλλά για την επιλογή τους θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

1. Κουρκουμίνη

Η κουρκουμίνη, η δραστική ουσία του κουρκουμά, είναι γνωστή από αιώνων για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Αποτελεί ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες με κυρίαρχη θέση στην παραδοσιακή ιατρική, στοιχείο που την έφερε στο επίκεντρο της προσοχής των ερευνητών ως φυσική λύση στη διαχείριση μιας σειρά από φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως η αρθρίτιδα και το μεταβολικό σύνδρομο. Θεωρείται χρήσιμη φυσική εναλλακτική λύση για άτομα που δεν μπορούν ή επιθυμουν να λάβουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ). Επιπλέον, η κουρκουμίνη έχει συσχετιστεί με καλύτερη διάθεση και πέψη, καθιστώντας την ένα πολύπλευρο συμπλήρωμα για τη συνολική ευεξία.

2. Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι, γνωστό ως «ελιξίριο της φύσης», είναι ένα από τα αρχαιότερα φυσικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της φλεγμονής. Οι βιοδραστικές ενώσεις του, όπως η επιγαλοκατεχίνη (EGCG), δρουν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά και υποστηρίζουν την κυτταρική υγεία. Το πράσινο τσάι έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην καταπολέμηση της φλεγμονής, ιδίως σε καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα, ενώ μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη σοβαρών παθήσεων όπως οι καρδιαγγειακές νόσοι, η παχυσαρκία και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Η κατανάλωση 3 έως 5 φλιτζανιών πράσινου τσαγιού καθημερινά, σε συνδυασμό με άσκηση και μια υγιεινή διατροφή, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

3. Βιταμίνες C και D

Οι βιταμίνες C και D συνεργάζονται αρμονικά για να ενισχύσουν τις ανοσολογικές αποκρίσεις του σώματος και να διατηρήσουν τη φλεγμονή σε υγιή επίπεδα. Η βιταμίνη D λειτουργεί ως ασπίδα, ρυθμίζοντας την παραγωγή φλεγμονωδών πρωτεϊνών και ανοσοκυττάρων, ενώ η βιταμίνη C δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, μειώνοντας τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες. Πέρα από καλύτερο έλεγχο της φλεγμονής, υποστηρίζουν την υγεία του δέρματος, την παραγωγή κολλαγόνου, την υγεία των οστών και την καρδιαγγειακή υγεία.

4. Ω-3 λιπαρά οξέα

Τα ω-3 λιπαρά οξέα, άφθονα σε λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, καθώς και σε φυτικές πηγές όπως οι λιναρόσποροι και τα καρύδια, είναι απαραίτητα για τη ρύθμιση της φλεγμονής στο σώμα, ενώ βελτιώνουν αποδεδειγμένα την καρδιακή υγεία και συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και διάθεση.

5. Μποσουέλια (Boswellia)

Η μποσουέλια, γνωστή και ως «ινδικό λιβάνι», είναι ένα από τα ισχυρότερα αντιφλεγμονώδη συμπληρώματα. Η ρητίνη από το εκχύλισμα της μποσουέλιας έχει χρησιμοποιηθεί επί αιώνες για τις θεραπευτικές της ιδιότητες, και πρόσφατες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητά της στη μείωση της φλεγμονής, ιδίως στις αρθρώσεις.

Σε αντίθεση με άλλα αντιφλεγμονώδη, η μποσουέλια στοχεύει σε συγκεκριμένους μηχανισμούς που προκαλούν φλεγμονή, χωρίς να παρεμποδίζει τη ροή βασικών ανοσολογικών λειτουργιών. Αυτό την καθιστά μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν φυσικές λύσεις για τη διαχείριση της φλεγμονής.

Η ενσωμάτωση αυτών των αντιφλεγμονωδών συμπληρωμάτων στην καθημερινή σας ρουτίνα μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε πάντα έναν επαγγελματία υγείας πριν ξεκινήσετε τη λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος, για να διασφαλίσετε ότι είναι κατάλληλο για τις ανάγκες σας.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Λεμεσός: Έκλεισε η συμφωνία με Τσίρειο για Park and Ride - Όλα τα μέτρα που εξετάζονται για το κυκλοφοριακό

• Μονή Αββακούμ: Δεν αποφάσισε ακόμη ο Γ. Στυλιανού αν θα εκπροσωπήσει τους μοναχούς - Τι τον προβληματίζει

• Έρχονται βροχές, καταιγίδες και χαλάζι σε αυτές τις περιοχές - Ο καιρός μέχρι το Σάββατο

• Έκλεβε εργαλεία και υλικά από υπό ανέγερση οικοδομή - Χειροπέδες σε 36χρονο

• Αισθητός ο σεισμός στην Πάφο: Προκάλεσε ανησυχία - Καμία αναφορά για ζημιές

• Τα νεότερα με την κατάσταση υγείας του 2χρονου κοριτσιού που παρασύρθηκε από όχημα στη Λεμεσό



Οδηγίες από Ανώτατο για τρεις αναφορές του Προέδρου Δημοκρατίας

Οδηγίες από Ανώτατο για τρεις αναφορές του Προέδρου Δημοκρατίας

Οδηγίες σε σχέση με τρεις αναφορές, που έχει ενώπιον του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, επί τριών νομοθετημάτων που ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής, έδωσε την Τετάρτη το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top