ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολύωρη συζήτηση για τον GSI στο Υπουργικό - Νέα συνεδρίαση την Πέμπτη

Πολύωρη συζήτηση για τον GSI στο Υπουργικό - Νέα συνεδρίαση την Πέμπτη

Την εκ νέου σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου την Πέμπτη προκειμένου να συνεχιστεί η συζήτηση σχετικά με την ηλεκτρική διασύνδεση Great Sea Interconnector (GSI) γνωστοποίησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Η απόφαση της Κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης έχει ως βασικό στόχο την εξυπηρέτηση του Κύπριου καταναλωτή είπε απόψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, και ερωτηθείς αν το θέμα που αφορά το καλώδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης έχει συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «το θέμα απασχόλησε μια πολύωρη σύσκεψη από το πρωί, στην παρουσία του Γενικού και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Όπως ήδη έχει αναφερθεί, για το ζήτημα έχουν ζητηθεί διευκρινίσεις και ανάλογα με τις απαντήσεις που θα δοθούν ως προς τις διευκρινίσεις που ζητήθηκαν, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Οι όποιες αποφάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ληφθούν εξυπηρετώντας τον βασικό στόχο που έχει τεθεί, δηλαδή να μην επιβαρυνθούν οι λογαριασμοί ηλεκτρισμού με επιπρόσθετα ποσά πριν την ολοκλήρωση του έργου, όπου και θα προκύψει το όφελος για τον Κύπριο καταναλωτή».

Σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «όπως έχει αναφέρει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, βρισκόμαστε σε επαφή εδώ και μέρες, τόσο με την Ελληνική Κυβέρνηση όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Πραγματοποιούνται συχνές τηλεδιασκέψεις. Αυτό το οποίο προέχει αυτή τη στιγμή είναι να διασφαλίσουμε ότι το έργο θα λειτουργήσει προς όφελος του καταναλωτή».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι σε σχέση με το έργο υπάρχουν πολλές αντιδράσεις, επιφυλάξεις, ακόμα και καχυποψία και ερωτηθείς αν τελικά θα μειωθούν οι τιμές της ενέργειας όταν κατασκευαστεί, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «όπως είναι καλά γνωστό, το έργο αυτό έχει ξεκινήσει το 2012, πριν από 12 χρόνια.

Παρακολουθούμε και εμείς με αρκετό ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις και την ένταση των τοποθετήσεων, εκ διαμέτρου αντίθετες σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμη και μεταξύ των ίδιων προσώπων που πριν από κάποια χρόνια, πριν από λίγα χρόνια για να είμαστε ακριβείς, είχαν μια διαφορετική τοποθέτηση για το έργο ως προς τη χρησιμότητα και την αξία του.

Εκείνο το οποίο εμείς σημειώνουμε, όπως είναι καλά γνωστό, στους στόχους, στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης είναι η μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος και αυτοί οι στόχοι μπορούν να εξυπηρετηθούν μέσα από τρεις βασικούς πυλώνες.

Ο πρώτος ασφαλώς είναι η επιτάχυνση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σε αυτή την κατεύθυνση ήδη έχουν επιτευχθεί, ήδη έχει προχωρήσει αρκετά το πρόγραμμα της Κυβέρνησης. Σας θυμίζω ότι οι πρώτες 6.000 αιτήσεις για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά για Όλους» έχουν εξαντληθεί σχεδόν από τις πρώτες λίγες μέρες.

Ο δεύτερος άξονας βεβαίως είναι η έλευση φυσικού αερίου στη χώρα μας και ο τρίτος άξονας είναι ηλεκτρικές διασυνδέσεις.

Νομίζω ότι ως προς τη χρησιμότητα ή την αξία των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, κανείς δεν διαφωνεί ότι αυτό θα λειτουργήσει καταλυτικά, εάν και εφόσον και όταν και εφόσον ολοκληρωθεί η ηλεκτρική διασύνδεση της χώρας μας για την άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου και ασφαλώς για τη μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Εκείνο το οποίο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, όμως, είναι το όφελος για τον Κύπριο καταναλωτή, το όφελος για το ηλεκτρικό ρεύμα, για τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος στον καθένα από εμάς. Και αυτό είναι που αξιολογείται. Αυτές οι διευκρινίσεις έχουν ζητηθεί. Ως υπεύθυνη Κυβέρνηση, με τη δέουσα επιμέλεια, με τη δέουσα υπευθυνότητα, οφείλουμε να αξιολογήσουμε όλες αυτές τις παραμέτρους, όταν και εφόσον ληφθούν οι απαντήσεις στις διευκρινίσεις που έχουν ζητηθεί και στη βάση αυτών των διευκρινίσεων είναι που θα ληφθεί η όποια τεκμηριωμένη, υπεύθυνη απόφαση, με στόχο βεβαίως, όπως έχω πει, θα το επαναλάβω, να μην επιβαρυνθούν οι λογαριασμοί του ηλεκτρισμού, επιπρόσθετα, πριν την ολοκλήρωση του έργου».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «υπάρχουν και μελέτες οι οποίες έχουν υποβληθεί. Αυτές οι μελέτες βεβαίως και αξιολογούνται. Δεν είμαι βεβαίως εγώ ο αρμόδιος, τεχνοκρατικά αξιολογούνται αυτές οι μελέτες. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι ο τελικός στόχος, ο πρώτιστος στόχος, ο αποκλειστικός στόχος, αν θέλετε, είναι το όποιο έργο γίνεται, το όποιο έργο ολοκληρώνεται να στοχεύει και να εξυπηρετεί τη μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας που αυτή τη στιγμή, λόγω και των εξελίξεων των τελευταίων ετών αλλά και λόγω της ενεργειακής μας απομόνωσης, είναι από τις υψηλότερες τιμές στην ΕΕ».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι «θα συνεχιστεί αύριο η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου», προσθέτοντας ότι εξετάζονται «όλες αυτές οι παράμετροι και όλο το ευρύ φάσμα των ζητημάτων που πρέπει να εξεταστούν. Η απόφαση, αντιλαμβάνεστε ότι, θα ληφθεί τη στιγμή που η Κυβέρνηση είναι έτοιμη για να λάβει τις τελικές αποφάσεις».

Ερωτηθείς αν σήμερα η Κυβέρνηση είχε επαφές μόνο με τη Νομική Υπηρεσία ή και με άλλους φορείς, δεδομένων των πολύωρων συσκέψεων στο Προεδρικό σήμερα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αφενός είναι καλά γνωστό σε όσους από εσάς τουλάχιστον που κάνετε και κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ, ότι σήμερα υπήρχαν σημαντικές Επιτροπές στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου θα παρίσταντο. Η Βουλή των Αντιπροσώπων στο πλαίσιο της συνεργασίας είχε μεταθέσει μεν την ώρα έναρξης των συνεδριάσεων, αλλά κρίθηκε, ακριβώς λόγω της σημασίας και της συζήτησης για την ηλεκτρική διασύνδεση αλλά και για το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο έχω παρουσιάσει, ότι θα έπρεπε να υπάρχει αρκετός χρόνος για να προκύψει αυτή η συζήτηση. Αφετέρου, όμως, ναι, ήταν σε εξέλιξη αυτή η πολύωρη σύσκεψη, η οποία θα έπρεπε και πρέπει να ολοκληρωθεί προτού το θέμα παρουσιαστεί και συζητήσει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου».

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απαντήσει στην επιστολή που του απέστειλε η Βουλή και στην οποία ζητά εξηγήσεις για τη συμφωνία, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει επιτευχθεί, μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και των εμπλεκομένων μερών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «πρέπει να καταστεί σαφές ότι απόφαση μπορεί να ληφθεί μόνο από το Υπουργικό Συμβούλιο, απόφαση που προφανώς μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί υπό το φως των όσων σας έχω αναφέρει. Δεύτερον, έχουμε την επιστολή η οποία στάλθηκε από την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενεργώντας βεβαίως εκ μέρους της αρμόδιας Επιτροπής Ενέργειας. Να σας πω ότι αρκετά εκ των ζητημάτων που θέτει, κάποια εκ των ζητημάτων που θέτει η αρμόδια Επιτροπή δεν είναι ζητήματα που προέκυψαν τώρα. Επαναλαμβάνω ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο ή οι βασικές παράμετροι, όλες οι παράμετροι, αν θέλετε, αυτού του έργου, δεν έχουν διαφοροποιηθεί, τουλάχιστον επί της παρούσας διακυβέρνησης. Δεν έχουμε δει αυτούς τους προβληματισμούς και αυτές τις ανησυχίες κάποιο διάστημα προηγουμένως. Υπάρχουν κάποια ερωτήματα τα οποία δεν νομίζω να είναι η Κυβέρνηση η αρμόδια να απαντήσει, τεχνικής φύσεως ερωτήματα που τίθενται σε κάποια εκ των ερωτημάτων. Όπως και να έχει, εμείς θέλουμε να υπάρχουν οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί σε κάθε έργο που προγραμματίζεται προς υλοποίηση. Έχουμε, δυστυχώς, δει τα τελευταία χρόνια πολλά σημαντικά έργα να τροχοδρομούνται αλλά να μην ολοκληρώνονται. Επαναλαμβάνω ότι αυτό το έργο συζητείται στη χώρα μας και έχει τροχοδρομηθεί από το 2012 με άλλον φορέα υλοποίησης τότε και στόχος αυτής της Κυβέρνησης είναι οι όποιες αποφάσεις ληφθούν να είναι ακριβώς σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα που έχουμε ενώπιόν μας».

Κληθείς να πει αν αύριο θα συνεχιστεί η σύσκεψη, η οποία έγινε και σήμερα με τη Νομική Υπηρεσία και αν θα συγκληθεί εκ νέου το Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι «αύριο στόχος είναι να συγκληθεί εκ νέου το Υπουργικό Συμβούλιο για να συζητηθεί το θέμα και να λάβει απόφαση».

Ερωτηθείς αν η όποια απόφαση ληφθεί μπορεί μετά να αλλάξει, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αντιλαμβάνεστε ότι η όποια απόφαση λαμβάνει το Υπουργικό Συμβούλιο λαμβάνεται υπόψη, υπό την έννοια ότι δεν θα τροποποιηθεί. Βεβαίως, τα δεδομένα σε όλα τα ζητήματα είναι δυναμικά, όμως, στόχος είναι να ληφθεί μια απόφαση η οποία θα είναι οριστική και θα μπορέσει να προχωρήσει».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε επιφύλαξη για την κατ΄αρχήν συμφωνία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν γνωρίζω τις πληροφορίες, ούτε μπορώ να σχολιάσω. Εκείνο το οποίο μπορώ να σας πω είναι το αυτονόητο. Είναι θεμιτό το κάθε Υπουργείο να τοποθετείται στη βάση του δικού του χαρτοφυλακίου και των δικών του αρμοδιοτήτων. Εκτιμώ ότι είναι και αυτονόητο και αυτό είναι το ζήτημα και αυτή είναι η συζήτηση που γίνεται ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, γιατί αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο αυτό πράττει. Γίνεται μια παραγωγική, υγιής ανταλλαγή απόψεων στη βάση και των χαρτοφυλακίων, αλλά και στη βάση οριζόντιων ζητημάτων και στη βάση αυτών των τοποθετήσεων είναι που λαμβάνονται οι τελικές αποφάσεις όσο το περισσότερο θωρακισμένες, πάντοτε έχοντας στο επίκεντρο τον Κύπριο πολίτη».

Ερωτηθείς για την κατάθεση του νομοσχεδίου που αφορά τη Νομική Υπηρεσία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι στόχος είναι να υποβληθεί εντός του έτους, προσθέτοντας ότι «στην επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας, όχι την αυριανή, ενδεχομένως να υποβληθούν και από το Υπουργείο Οικονομικών οι δύο προτάσεις που αφορούν τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των αξιωματούχων. Άρα, όπως αντιλαμβάνεστε, στόχος είναι η επιτάχυνση της προώθησης αυτών των νομοσχεδίων το συντομότερο δυνατόν. Είναι κάτι το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναφέρει και ως Κυβέρνηση έχουμε στόχο να ανταπεξέλθουμε, να ανταποκριθούμε σ όλα όσα έχουμε υποσχεθεί στον κυπριακό λαό».

Σε άλλη ερώτηση, Εκπρόσωπος είπε ότι «τα έσοδα από τους ρύπους, οι οποίοι αυτή τη στιγμή εξακολουθούν να είναι οι υψηλότεροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη χώρα μας, λόγω βεβαίως του τρόπου κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος και της έλλειψης του φυσικού αερίου αλλά και των διασυνδέσεων, είναι πολύ ψηλοί και μέχρι σήμερα, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, η πρακτική ήταν να μην επενδύονται στον στόχο της πράσινης μετάβασης. Το έχουμε ήδη πει ότι είναι πολλές οι πολιτικές που αυτή η κυβέρνηση επιστρατεύει για να μπορέσει να προχωρήσει και να επιταχυνθεί η πράσινη μετάβαση. Τα ζητήματα που εγείρει η Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά και τα όποια ζητήματα τίθενται στον δημόσιο διάλογο, να είστε βέβαιοι ότι θα απαντηθούν μέσα από την οριστική μας απόφαση».

Ερωτηθείς αν ισχύει ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ μέχρι το 2029 θα πρέπει να λαμβάνουν το 15% της ενέργειας τους από τις διασυνδέσεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εκείνο το οποίο γνωρίζω, και με κάθε επιφύλαξη ως προς την ερώτηση, είναι ότι στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το 2030 είναι όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι διασυνδεδεμένα ενεργειακά μεταξύ τους. Σήμερα, δυστυχώς, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το μοναδικό κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι ενεργειακά απομονωμένο. Για αυτό και είναι υψηλός στόχο, σημαντικός ο στόχος της ηλεκτρικής διασύνδεσης, άλλωστε, είναι και αυτός ένας από τους λόγους που το συγκεκριμένο έργο είναι έργο ενδιαφέροντος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει λάβει και συγκεκριμένη χορηγία».

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Λεμεσός: Έκλεισε η συμφωνία με Τσίρειο για Park and Ride - Όλα τα μέτρα που εξετάζονται για το κυκλοφοριακό

• Μονή Αββακούμ: Δεν αποφάσισε ακόμη ο Γ. Στυλιανού αν θα εκπροσωπήσει τους μοναχούς - Τι τον προβληματίζει

• Καιρός: Αλλαγή σκηνικού – Οι νεφώσεις γίνονται βροχές και καταιγίδες – Έρχεται και άνοδος της θερμοκρασίας

• Instagram: Τα stories δεν θα είναι όπως τα ξέραμε - Η μεγάλη αλλαγή που έρχεται

• Αλλαγή ώρας 2024: Πότε θα γυρίσουμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω

• Eιρήνη Κωνσταντίνου: Οι διακοπές στο Dubai με την κόρη της σε ένα υπέροχο βίντεο



Αποφάσεις Υπουργικού: Νέοι διορισμοί, αποστέρηση κυπριακής υπηκοότητας και σειρά μεταρρυθμίσεων σε Νομική και Ελεγκτική Υπηρεσία

Αποφάσεις Υπουργικού: Νέοι διορισμοί, αποστέρηση κυπριακής υπηκοότητας και σειρά μεταρρυθμίσεων σε Νομική και Ελεγκτική Υπηρεσία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε σήμερα το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top