ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ. Δικαιοσύνης: Ανακοίνωσε ανέγερση νέου κτιρίου ΚΦ και δημιουργία κρατητηρίου παιδιών στη Μενόγεια

Υπ. Δικαιοσύνης: Ανακοίνωσε ανέγερση νέου κτιρίου ΚΦ και δημιουργία κρατητηρίου παιδιών στη Μενόγεια

Την ανέγερση νέου κτηρίου Κεντρικών Φυλακών με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το 2027 και τη μετατροπή των εγκαταστάσεων για παράτυπους μετανάστες στη Μενόγεια σε αστυνομικά κρατητήρια παιδιών, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, ανακοίνωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης, την Τετάρτη.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Χαρτσιώτης ανέφερε ότι το έχουν εγκριθεί, μεταξύ άλλων, δύο «σημαντικά θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα και είναι ιδιαίτερα σοβαρά».

Το πρώτο, σημείωσε, αφορά το νέο κτήριο των Κεντρικών Φυλακών, το οποίο θα ανεγερθεί στο υφιστάμενο τεμάχιο, όπως είπε. Ο Υπουργός ανέφερε ότι έχει ληφθεί σήμερα η τελική απόφαση ώστε να ξεκινήσει η ανέγερσή του το αμέσως επόμενο διάστημα, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το 2027.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, σημείωσε, στο συγκεκριμένο χώρο, θα μπορέσουν να στεγαστούν περί τους 340-350 κρατουμένους, γύρω στο 2027-28, «με αποτέλεσμα να επιλυθεί μέχρι τότε, όπως αναμένουμε ουσιαστικά και σε πολύ μεγάλο βαθμό, το θέμα του υπερπληθυσμού στις Κεντρικές Φυλακές, που είναι ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί πάρα πολύ». Υπενθύμισε ότι στα μέσα Οκτωβρίου θα λειτουργήσει το νέο κτήριο της κλειστής φυλακής στο παλιό κτήριο της ανοιχτής φυλακής, όπου επίσης θα μεταφερθούν 240 περίπου κρατούμενοι του κεντρικού κτηρίου.

«Συνεπώς θα έχουμε άμεσα, δηλαδή τον επόμενο μήνα με το καλό, μια απάμβλυνση συνολικά του 30% και με ορίζοντα το 2027-28 αναμένουμε ότι θα επιλυθεί οριστικά το συγκεκριμένο θέμα», είπε ο κ. Χαρτσιώτης.

Το δεύτερο «σοβαρό θέμα», είπε, το οποίο απασχόλησε το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως σημείωσε, είναι αυτό του χώρου κράτησης παιδιών, καθώς και ο χώρος κρατητηρίων παιδιών. Σημείωσε ότι, όπως είναι γνωστό, η Βουλή, με σχετική απόφασή της έχει δώσει μια παράταση χρόνου στην Πολιτεία μέχρι τον Ιανουάριο του 2026, προκειμένου να επιλυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Έχοντας υπόψη την στενότητα του χρόνου, αλλά και γενικότερα πολλά και διάφορα άλλα ζητήματα που άπτονται των προδιαγραφών του συγκεκριμένου κτηρίου, έχει αποφασιστεί όπως, ως χώρος κράτησης των παιδιών, αλλά και χώρος για κρατητήρια να χρησιμοποιηθεί το υφιστάμενο κτίριο στη Μενόγεια», είπε ο Υπουργός. «Είναι το γνωστό κτήριο όπου σήμερα χρησιμοποιείται ως χώρος κράτησης παράνομων μεταναστών», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρτσιώτη, ο συγκεκριμένος χώρος αναμένεται ότι θα αδειάσει στο τέλος του 2025, αφού κατασκευάζονται στον ευρύτερο συγκεκριμένο χώρο, στην περιοχή Λίμνες, συγκεκριμένα έργα, τα οποία θα στεγάσουν ακριβώς αυτούς τους συγκεκριμένους παράτυπους μετανάστες.

«Ο συγκεκριμένος χώρος, ο υφιστάμενος στη Μενόγεια, προσφέρεται, γιατί πρώτα από όλα οι προδιαγραφές που καθορίζονται στους συγκεκριμένους κανονισμούς που έχουν σταλεί στη Βουλή για έγκριση έχουν συγκεκριμένα όρια και στοιχεία, τα οποία φαίνεται να ικανοποιούν σε έναν τεράστιο βαθμό ακριβώς αυτά τα κριτήρια που θέτουν οι συγκεκριμένοι κανονισμοί, είτε αυτό αφορά τα τετραγωνικά μέτρα είτε τη φύση των δωματίων, είτε χώρους ψυχαγωγίας, επιμόρφωσης, εστιατόρια, αθλοπαιδιές, χώροι συγκεκριμένοι και όχι μόνο», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, συνέχισε, θα αποφευχθεί οποιαδήποτε ταλαιπωρία στον οιονδήποτε ιδιώτη, σημειώνοντας ότι αυτό είναι το σχήμα το οποίο αποφασίστηκε από το προηγούμενο Υπουργικό, όπως η οικοδόμηση, η λειτουργία να ανατεθεί στον ιδιωτικό τομέα.

«Με τον τρόπο αυτό, η οικοδόμηση φεύγει και παραμένει πλέον η λειτουργία και η διαχείριση του χώρου», είπε ο κ. Χαρτσιώτης, σημειώνοντας ότι εξοικονομείται και συγκεκριμένο κόστος ανέγερσης από τον ιδιώτη, «το οποίο, όπως ήταν αναμενόμενο, θα μετακυλίετο στο κράτος, οπότε επίσης με τη δημιουργία των αστυνομικών κρατητηρίων για τα παιδιά αποφεύγεται το κόστος ανέγερσης οποιωνδήποτε άλλων κρατητηρίων».

«Ήταν μια ουσιαστική απόφαση, μια σημαντική απόφαση που επιλύει ένα σοβαρότατο θέμα επίσης», είπε τέλος ο Υπουργός.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Λεμεσός: Έκλεισε η συμφωνία με Τσίρειο για Park and Ride - Όλα τα μέτρα που εξετάζονται για το κυκλοφοριακό

• Μονή Αββακούμ: Δεν αποφάσισε ακόμη ο Γ. Στυλιανού αν θα εκπροσωπήσει τους μοναχούς - Τι τον προβληματίζει

• Καιρός: Αλλαγή σκηνικού – Οι νεφώσεις γίνονται βροχές και καταιγίδες – Έρχεται και άνοδος της θερμοκρασίας

• Instagram: Τα stories δεν θα είναι όπως τα ξέραμε - Η μεγάλη αλλαγή που έρχεται

• Αλλαγή ώρας 2024: Πότε θα γυρίσουμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω

• Eιρήνη Κωνσταντίνου: Οι διακοπές στο Dubai με την κόρη της σε ένα υπέροχο βίντεο



Αποφάσεις Υπουργικού: Νέοι διορισμοί, αποστέρηση κυπριακής υπηκοότητας και σειρά μεταρρυθμίσεων σε Νομική και Ελεγκτική Υπηρεσία

Αποφάσεις Υπουργικού: Νέοι διορισμοί, αποστέρηση κυπριακής υπηκοότητας και σειρά μεταρρυθμίσεων σε Νομική και Ελεγκτική Υπηρεσία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε σήμερα το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top