ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η. Μαρκάτζιης: Η πρώτη μέρα κύλησε πάρα πολύ καλά στην τεχνική εκπαίδευση

Η. Μαρκάτζιης: Η πρώτη μέρα κύλησε πάρα πολύ καλά στην τεχνική εκπαίδευση

Η πρώτη μέρα στη Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΜΤΕΕΚ) κύλησε πάρα πολύ καλά, είπε, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, Δρ Ηλίας Μαρκάτζιης.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μαρκάτζιης είπε ότι σε γενικές γραμμές δεν είχαν κάποιο παράπονο.

«Είχαμε και την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Γ΄Τεχνική Σχολή, στη Λευκωσία. Τα παιδιά πήγαν στο σχολείο τους. Σήμερα έχουμε και κάποιους πρόσθετους διορισμούς που αφορούν κάποιες διαφοροποιήσεις που έγιναν στα Τμήματ;a μας, της πρωινής εκπαίδευσης, αλλά και στις Εσπερινές Τεχνικές Σχολές , στα ΜΙΕΕΚ, κλπ. Θεωρώ ότι είμαστε πανέτοιμοι. Είμαστε αισιόδοξοι για τη νέα σχολική χρονιά και το βλέπουμε και με την επίσκεψη στο σχολείο που πήγαμε σήμερα. Είδαμε παιδιά έτοιμα, ενθουσιασμένα που ξανά επιστρέψαν στο σχολείο τους», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν διαφοροποιείται ο αριθμός των εκπαιδευτών και εκπαιδευτριών, ο οποίος ανερχόταν σε 667, ο κ. Μαρκάτζιης είπε ότι αυξάνεται, προσθέτοντας ότι στην Τεχνική Εκπαίδευση συνεχίζονται οι εγγραφές μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

«Δηλαδή παιδιά, τα οποία είχαν επιλέξει Λύκειο, μετανιώνουν. Έρχονται κοντά μας. Η νομοθεσία τους δίνει το δικαίωμα μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Οπότε αυτές οι διαφοροποιήσεις καμιά φορά μπορεί να μην δημιουργήσουν πρόσθετες ανάγκες, αλλά κάποιες φορές δημιουργούν και ανάγκες», πρόσθεσε.

Οπότε, συνέχισε ο κ. Μαρκάτζιης, υπήρξαν κάποιες περιπτώσεις κατά τις οποίες δημιουργήθηκαν ανάγκες και για αυτό έκαναν συμπληρωματικούς διορισμούς.

«Εμείς είμαστε σε κατάσταση αναμονής, μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη υπάρχει η πιθανότητα μικρή ή μεγάλη να διαφοροποιηθούν οι ανάγκες μας και αυτό το δεχόμαστε γιατί αντιλαμβάνεστε ότι όταν καλείς παιδιά 14, 15 χρόνων να επιλέξουν μορφή εκπαίδευσης, ειδικότητα, κτλ, δεν πρέπει να αναμένεις από αυτά τα παιδιά ότι θα αποφασίσουν τον Μάρτιο όταν είναι ακόμα στο γυμνάσιο και να μη υπάρχει η πιθανότητα να αλλάξουν. Οφείλουμε να σεβόμαστε τις επιθυμίες των παιδιών, κάτι το οποίο κάνουμε και είμαστε πάντα έτοιμοι, έχουμε τους μηχανισμούς για διαφοροποιήσεις», σημείωσε.

Κληθείς να πει αν και ο αριθμός των μαθητών αναμένεται να αυξηθεί, ο οποίος μέχρι σήμερα ήταν στην πρωινή φοίτηση 4.929 και στα Εσπερινά 588, ο κ. Μαρκάτζιης είπε ότι θα αυξηθεί κάπως ο αριθμός, προσθέτοντας ότι θα κάνουν ακόμα έναν έλεγχο για τον αριθμό μέσα στον Οκτώβριο.

«Δεν θα αυξηθεί σε δραματικό βαθμό αυτός ο αριθμός. Ήδη υπάρχουν κάποιες αλλαγές. Αλλάζουμε κάποιες ειδικότητες. Κάποια παιδιά ζητούν να αλλάξουν ειδικότητα. Εκεί και όπου υπάρχει δυνατότητα, εμείς δίνουμε την ευκαιρία στα παιδιά να ακολουθήσουν αυτό που νιώθουν ότι θέλουν να κάνουν», σημείωσε.

Ερωτηθείς πως κύλησε η πρώτη μέρα στις άλλεςεΕπαρχίες, ο κ. Μαρκάτζιης είπε ότι σε όλες τις πόλεις δεν είχαν κανένα πρόβλημα, κανένα παράπονο. «Ούτε τη νύχτα με τις διάφορες εκδήλωσεις που γίνονται. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που τα παιδιά τα δικά μας προχωρούν σε τέτοιες ενέργειες. Δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Ξεκίνησε η σχολική μας χρονιά άψογα», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση πότε αρχίζουν μαθήματα στα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ), στα οποία φέτος υπήρχε μεγάλη ζήτηση στις εγγραφές, αλλά και πότε αρχίζουν τα μαθήματα στις Εσπερινές σχολές, ο κ. Μαρκάτζιης είπε ότι στις 10 Σεπτεμβρίου στα ΜΙΕΕΚ έχουν την πρώτη προσέλευση των σπουδαστών, όπου θα γίνει και υπογραφή ενός συμβολαίου, ότι ένας σπουδαστής ενδιαφέρεται και ότι θα ακολουθήσει το Α, Β, Γ πρόγραμμα, και γύρω στις 16 του μηνός ξεκινούν τα μαθήματα κανονικά.

«Αφού εμείς βεβαιωθούμε ότι οι αριθμοί μας παραμένουν οι ίδιοι θα προχωρήσουμε σε κάποιους πρόσθετους ίσως διορισμούς. Φέτος στα ΜΙΕΕΚ είχαμε ιδιαίτερα ψηλό ενδιαφέρον. Μιλούμε για πέραν των 600 σπουδαστών, στο πρώτο έτος, κάτι που είναι μεγάλη επιτυχία. Είναι κάτι το πολύ ελπιδοφόρο το ότι οι νέοι μας ακολουθούν αυτά τα επαγγέλματα, τα οποία εξασφαλίζουν εργοδότηση. Δηλαδή αυτά τα 600 άτομα που γραφτήκαν φέτος στα ΜΙΕΕΚ ξέρουμε ότι δεν θα μείνουν ποτέ άνεργοι. Θα μπορούν να δουλέψουν σε αξιοπρεπέστατες εργασίες με καλό μισθό και δεν θα έχουν ποτέ πρόβλημα. Αυτό είναι μεγάλη επιτυχία για την ίδια την κοινωνία», συμπλήρωσε.

Υπάρχει, ανέφερε, τεράστια ζήτηση στα ΜΙΕΕΚ και πολύ ενδιαφέρον.

«Σιγά-σιγά ο κόσμος μαθαίνει. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται την αξία των προγραμμάτων. Σιγά-σιγά και εμείς βελτιωνόμαστε. Συνέχεια, κάθε χρόνο, προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι. Και όλα αυτά μαζί φέρνουν περισσότερο ενδιαφέρον, περισσότερη ζήτηση. Και όταν ο κόσμος βλέπει ότι όποιος ολοκληρώσει το πρόγραμμα του στα ΜΙΕΕΚ έχει δουλειά, γίνεται περιζήτητος στην αγορά εργασίας, αυτή είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για τα προγράμματα. Άρα, είναι φυσιολογική εξέλιξη να υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τις Εσπερινές Τεχνικές Σχολές, ο κ. Μαρκάτζιης είπε ότι ήδη εκεί έχουν τις εγγραφές και θα αρχίσουν τις επόμενες μέρες.

«Και εδώ υπάρχει μια ευελιξία. Μιλάμε για ενήλικες. Δεν σημαίνει ότι αν ξεκινήσουν τα μαθήματα, δεν θα μπορεί κάποιος, αν αποφασίσει να ακολουθήσει την Εσπερινή, να μην μπορεί να εγγραφεί», σημείωσε.

Καταλήγοντας, ο κ. Μαρκάτζιης είπε ότι ξεκινούν με τους καλύτερους οιωνούς στην Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση, σε όλα τα επίπεδα, σε όλα τους τα προγράμματα.

«Βλέπουμε παιδιά άριστα στο γυμνάσιο να εγγράφονται στην Τεχνική Εκπαίδευση. Βλέπουμε με μέσο όρο 18,5 και 19, άριστα παιδιά, να μπαίνουν στην Τεχνική Εκπαίδευση. Βλέπουμε παιδιά να αριστεύουν στις εξετάσεις για τα πανεπιστήμια. Να βρίσκουν θέσεις. Ακούσαμε στο συγκεκριμένο σχολείο που επισκεφτήκαμε ότι ένα 80% με 85% να παίρνει θέση στα Πανεπιστήμια. Βλέπουμε από την μια να μειώνεται η προκατάληψη και από την άλλη τα παιδιά της Τεχνικής Εκπαίδευσης να θριαμβεύουν σε όλα τα επίπεδα και τα παιδιά της Μέσης Τεχνικής τα πρωινά και οι Εσπερινές και οι απόφοιτοι οι ενήλικες μας των ΜΙΕΕΚ. Θεωρώ ότι πηγαίνουμε πολύ καλά και όλα αυτά είναι κέρδος για την ίδια την κοινωνία και την οικονομία του τόπου μας», επεσήμανε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάθισε και τα είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με τους μαθητές στο πρώτο κουδούνι - Ποιες οι ανησυχίες τους - Βίντεο

• Έριξε άγκυρα το Daleela: Οι μήνες με τη μεγαλύτερη ζήτηση, το θέμα με τις ακυρώσεις και η λύση

• Δημοτική Εκπαίδευση: Αυτές είναι οι σχολικές αργίες για 2024 -2025 - Τι ισχύει για τα κοινοτικά τμήματα

• Σορός στην Αγία Νάπα: «Ξεσκονίζουν» φακέλους ελλειπόντων ατόμων – Στο σημείο προσωπικά αντικείμενα

• Διαμάχη Κυβέρνησης - Ελεγκτικής Υπηρεσίας: «Πρώιμες αντιδράσεις με σκληρές εκφράσεις» - «Οπισθοχώρηση αντί εκσυγχρονισμός»



Τραγωδία με νεκρό άνδρα που εντοπίστηκε σε θαλάσσια περιοχή της Πάφου

Τραγωδία με νεκρό άνδρα που εντοπίστηκε σε θαλάσσια περιοχή της Πάφου

Νέος συναγερμός σήμανε στις Αρχές την Παρασκευή 06 Σεπτεμβρίου στην Πάφο, μετά τον εντοπισμό νεκρού άνδρα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top