Θέμα ηλεκτρικής διασύνδεσης των κατεχομένων με την Τουρκία συζήτησε σήμερα ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Τζεβντέντ Γιλμάζ, ο οποίος βρέθηκε στα κατεχόμενα. Ο κ. Γιλμάζ είπε μάλιστα ότι σε μικρό χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθούν οι σχετικές μελέτες για το θέμα. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Τατάρ είπε πως στις 22 Σεπτεμβρίου θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη όπου θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, το ζήτημα συζητήθηκε και σε συνάντηση με όλα τα κόμματα των κατεχομένων, με τον Τατάρ και τον Γιλμάζ να προκρίνουν την διασύνδεση μέσω Τουρκίας την ώρα που γίνονται συζητήσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας, ενός έργου που περιλαμβάνεται στη λίστα έργων κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ.
Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Τατάρ, η επένδυση σε ένα υποθαλάσσιο καλώδιο με την Τουρκία που μπορεί να μεταφέρει αμφίδρομα ενέργεια καθώς και στην ΕΕ είναι πολύ σημαντική για το μέλλον του νησιού.
«Αυτό έχει επίσης πολιτική διάσταση», είπε, υπενθυμίζοντας πως υπέβαλε πρόταση στη «νότια Κύπρο», κατά την έκφρασή του, την 1η Ιουλίου 2022 μέσω του ΓΓ του ΟΗΕ για ένα κοινό έργο, ως συνεργασία μεταξύ «δύο κρατών», όπως υποστήριξε.
Όπως ανέφερε, η «νότια Κύπρος» διεξάγει συζήτηση για ηλεκτρική διασύνδεση με την Ελλάδα με ένα καλώδιο 1.000 χιλιομέτρων. «Να κάνουμε διασύνδεση με την Τουρκία είναι πολύ ευκολότερο», πρόσθεσε.
Και ο Τούρκος Αντιπρόεδρος με τη δική του σειρά προέκρινε την ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία.
«Αυτό που είναι ορθολογικό, χαμηλότερου κόστους και τεχνικά πιο ορθό είναι η διασύνδεση του νησιού στο σύνολό του με την Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Δεν υπάρχει λόγος να μετακινηθούμε προς άλλα πράγματα για πολιτικούς λόγους», υποστήριξε.
Ο κ. Γιλμάζ υποστήριξε ακόμη ότι η διασύνδεση της Τουρκίας με τα κατεχόμενα μέσω ενός αμφίδρομου καλωδίου «είναι επίσης μια ευκαιρία για ολόκληρο το νησί.
Υπενθυμίζοντας ότι υπεγράφη πρωτόκολλο με τον Τ/κ «πρωθυπουργό» Ουνάλ Ουστέλ για το θέμα, ο κ. Γιλμάζ πρόσθεσε πως, αν και το θέμα θα χρειαστεί χρόνο, είναι αποφασισμένοι και διαθέτουν πολιτική βούληση για το θέμα.
Όπως είπε, θα ολοκληρωθούν οι σχετικές μελέτες σε μικρό χρονικό διάστημα και θα πάρουν τα αναγκαία βήματα για αυτά τα ζητήματα την επόμενη περίοδο.
Παράλληλα, ο κ. Τατάρ δεν παρέλειψε να επαναλάβει τις γνωστές του θέσεις για το Κυπριακό, προσθέτοντας πως και η Τουρκία υποστηρίζει μια λύση δύο κρατών.
Κατά τον Τ/κ ηγέτη, οι διαπραγματεύσεις μπορεί είναι πιθανές με την επιβεβαίωση της «κυριαρχικής ισότητας και ίσου διεθνούς καθεστώτος, που σημαίνει την επιβεβαίωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των Τ/κ».
Είπε ακόμη ότι θα μεταβεί στις 22 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκου όπου θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι θα επαναλάβει ξανά αυτά τα θέματα.
Από την πλευρά του, ο κ. Γιλμάζ υποστήριξε ότι η θέση του Ερσίν Τατάρ «είναι πολύ ορθή και βρίσκεται σε αρμονία με τις πραγματικότητες στο νησί».
«Αν θα υπάρξει λύση, πρέπει να είναι μια λύση που αναγνωρίζει την πραγματικότητα των δύο κρατών στο νησί. Πρέπει να υπάρξει μια προσέγγιση που αποδέχεται την ισότητα των δύο πλευρών», είπε, μεταξύ άλλων ο Τούρκος Αντιπρόεδρος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις