ΥΓΕΙΑ

Θα γίνει το παιδί καλός μαθητής; Ναι, αν αποφύγετε αυτή τη συνήθεια στην εγκυμοσύνη

Θα γίνει το παιδί καλός μαθητής; Ναι, αν αποφύγετε αυτή τη συνήθεια στην εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος που χρειάζεται πολλή φροντίδα και προσοχή, μιας και οι επιλογές της μέλλουσας μητέρας μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά την υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού της.

Από τη διατροφή μέχρι τον τρόπο ζωής, όλα παίζουν ρόλο στην εξασφάλιση μιας υγιούς και ομαλής ανάπτυξης του εμβρύου. Ωστόσο, μια νέα έρευνα αποκαλύπτει έναν ακόμη κίνδυνο που μπορεί να έχει μακροχρόνιες συνέπειες για τα παιδιά: το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη. Σύμφωνα με τα ευρήματα, αυτή η συνήθεια μπορεί να μειώσει τις ακαδημαϊκές επιδόσεις των παιδιών, βάζοντας «φρένο» στη σχολική τους πορεία στο μέλλον.

Οι επιπτώσεις του προγεννητικού καπνίσματος

Μια συστηματική ανασκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Curtin, το Ινστιτούτο SAHMRI, το Πανεπιστήμιο Harvard και άλλους διεθνείς ερευνητικούς φορείς, κατέληξε σε ανησυχητικά αποτελέσματα για τις επιπτώσεις του καπνίσματος κατά την εγκυμοσύνη. Συγκεκριμένα, από 19 μελέτες που εξετάστηκαν, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 1,25 εκατομμύρια άτομα, το 79% των μελετών ανέφεραν μειωμένη ακαδημαϊκή επίδοση στα παιδιά που εκτέθηκαν στο κάπνισμα της μητέρας τους πριν τη γέννησή τους.

Μια πρόσθετη μετα-ανάλυση οκτώ πρωτογενών μελετών, με δείγμα 723.877 συμμετεχόντων, έδειξε ότι τα παιδιά που είχαν εκτεθεί στο προγεννητικό κάπνισμα της μητέρας ήταν 49% πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην πορεία τους στο εκπαιδευτικό σύστημα συγκριτικά με παιδιά των οποίων οι μητέρες δεν κάπνιζαν κατά την εγκυμοσύνη.

Τα δεδομένα στην Αυστραλία

Στην Αυστραλία, όπου πραγματοποιήθηκε η έρευνα, τα στοιχεία είναι επίσης ανησυχητικά. Το 2021, το 8,7% των γυναικών που γέννησαν είχαν καπνίσει κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Παρόλο που τα ποσοστά καπνίσματος έχουν μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες λόγω των συνεχών ενημερωτικών εκστρατειών, το προγεννητικό κάπνισμα παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα.

Ο κύριος ερευνητής της μελέτης, Δρ Bereket Duko από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, τονίζει ότι το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη δεν επηρεάζει μόνο την άμεση υγεία του παιδιού, αλλά μπορεί να έχει μακροχρόνιες συνέπειες στην ακαδημαϊκή του εξέλιξη: «Για δεκαετίες, οι οργανισμοί υγείας προειδοποιούν για τους κινδύνους του καπνίσματος, όμως αυτή η συνήθεια συνεχίζει να αποτελεί μια σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία. Η έρευνά μας δείχνει ότι το προγεννητικό κάπνισμα δεν επηρεάζει μόνο την ανάπτυξη του παιδιού αλλά και την εκπαιδευτική του πορεία, τοποθετώντας το σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους συνομηλίκους του», επισημαίνει.

Επιπλέον, η έρευνα αυτή αναδεικνύει την ανάγκη για περαιτέρω ενημέρωση και εκπαίδευση των μελλοντικών γονέων σχετικά με τους κινδύνους του καπνίσματος κατά την εγκυμοσύνη. «Η ενημέρωση πρέπει να συνεχιστεί σε μεγαλύτερο βαθμό, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι γονείς κατανοούν πλήρως τις συνέπειες των επιλογών τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», προσθέτει ο Dr. Duko.

Οι αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να περιορίσουν τις δυνατότητες των παιδιών και να επηρεάσουν την πορεία τους στο σχολείο και στη ζωή γενικότερα, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να ενισχυθούν οι προσπάθειες ενημέρωσης και πρόληψης, εξασφαλίζοντας ότι κάθε παιδί θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τις δυνατότητές του σε ένα υγιές περιβάλλον από την πρώτη στιγμή της ζωής του.

ΠΗΓΗ: Ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καλοκαίρι με βροχές ο συνδυασμός του καιρού - Όσα αναφέρει Μετεωρολογικός Λειτουργός στο «Τ» για τις επόμενες μέρες

• Νέες κενές θέσεις στη Δημόσια Υπηρεσία - Δείτε μισθούς και όλες τις λεπτομέρειες

• Παππούς στην Λάρνακα τρώει ηλιόσπορο γιατί δεν έχει κάτι άλλο να φάει - Συγκλονιστικό βίντεο

• Καταγγελίες και αντιδράσεις γονέων για το κόστος στολών σε Γυμνάσια - Οι επιστολές και η ξεκάθαρη απάντηση ΥΠΑΝ

• Μείωση 8,9% στον αριθμό εγγεγραμμένων ανέργων τον Αύγουστο – Πίνακες

• Famagusta: Οριστικά εκτός Τουρκίας από το Netflix – Η πρώτη αντίδραση του Κούλλη Νικολάου



Περιοδεία σε όλες τις επαρχίες το επόμενο διάστημα ανακοίνωσε ο Πρόεδρος

Περιοδεία σε όλες τις επαρχίες το επόμενο διάστημα ανακοίνωσε ο Πρόεδρος

Περιοδεία σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου και την ΄ύπαιθρο θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, όπω ςο ίδιος ανακοίνωσε σήμερα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top