Η Ουκρανία φαίνεται πως έχει αρχίσει να επιστρατεύσει έναν στόλο από «Drones-Δράκους, Dracarys Drones*» που εκτοξεύουν θερμίτη στον πόλεμό της με τους Ρώσους, χρησιμοποιώντας ένα πυρομαχικό που χρησιμοποιήθηκε με φρικτά αποτελέσματα για τους στρατιώτες στους δύο παγκόσμιους πολέμους. Τόσο η Ρωσία, όσο και η Ουκρανία, έχουν αναγάγει την χρήση drones σε επιστήμη στην διάρκεια του μεταξύ τους πολέμου.
Μια σειρά από βίντεο που έχουν αναρτηθεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ άλλων στο Telegram από το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας την Τετάρτη, δείχνουν τα Ουκρανικά drones να «βρέχουν» φωτιά –στην πραγματικότητα θερμίτη- πάνω σε ρωσικές θέσεις σε δενδροστοιχίες.
Το καυτό μείγμα σκόνης αλουμινίου και οξειδίου του σιδήρου με μαγνήσιο, που ονομάζεται θερμίτης, καίγεται σε θερμοκρασίες έως και 2,500 βαθμούς Φαρενάιτ Κελσίου. Μπορεί να κάψει γρήγορα τα δέντρα και τη βλάστηση που παρέχουν κάλυψη στα ρωσικά στρατεύματα, αλλά στην πράξη αδειάζει τα χαρακώματα και καταστρέφει όλο τον εξοπλισμό των στρατιωτικών μονάδων και αχρηστεύει τεθωρακισμένα.
«Τα Strike Drones είναι τα φτερά της εκδίκησής μας, φέρνοντας φωτιά κατευθείαν από τον ουρανό!», ανέφερε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την 60η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία της Ουκρανίας.
Τι λένε οι αναλυτές, τι συμβαίνει στο πεδίο
Ο Νίκολας Ντράμοντ, αναλυτής της αμυντικής βιομηχανίας που ειδικεύεται στον χερσαίο πόλεμο και πρώην αξιωματικό του βρετανικού στρατού ανέφερε πως «Πρόκειται για πολύ άσχημο υλικό. Η χρήση ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους για την παράδοσή του είναι αρκετά καινοτόμος. Αλλά αν χρησιμοποιηθεί με αυτόν τον τρόπο, η επίδρασή του θα είναι περισσότερο ψυχολογική παρά φυσική», όπως τόνισε στο CNN.
«Καταλαβαίνω ότι η Ουκρανία διαθέτει μόνο μια περιορισμένη ικανότητα για να επιτεθεί με θερμίτη, οπότε πρόκειται για μια εξειδικευμένη ικανότητα παρά για ένα νέο mainstream όπλο», είπε.
Ο θερμίτης μπορεί εύκολα να κάψει σχεδόν τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου του μετάλλου, οπότε δεν υπάρχει κάτι ικανό να προστατέψει από αυτόν. Ανακαλύφθηκε από έναν Γερμανό χημικό τη δεκαετία του 1890 και αρχικά χρησιμοποιήθηκε για τη συγκόλληση σιδηροδρομικών γραμμών.
Αλλά η στρατιωτική του ισχύς έγινε σύντομα εμφανής, με τους Γερμανούς να το ρίχνουν από ζεπελίν ως βόμβες πάνω από τη Βρετανία στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με μια ιστορική μελέτη του Πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ.
Μέχρι πρόσφατα η Ουκρανία χρησιμοποιούσε θερμίτη για να αχρηστεύσει ρωσικά τεθωρακισμένα, όπως λέει η Action on Armed Violence, μια αντιπολεμική ΜΚΟ με έδρα την Μεγάλη Βρετανία. «Η ακρίβεια, σε συνδυασμό με την ικανότητα των drone να διαπερνούν τις παραδοσιακές άμυνες, κάνει τις βόμβες θερμίτη ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο στον σύγχρονο πόλεμο».
Η χρήση θερμίτη εναντίον ανθρώπων απαγορεύεται – Είναι έγκλημα πολέμου από το 1980
Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ο θερμίτης δεν απαγορεύεται για στρατιωτικές μάχες, αλλά η χρήση του σε πολιτικούς στόχους απαγορεύεται λόγω των φρικτών επιπτώσεων που μπορεί να έχει στο ανθρώπινο σώμα.
Σε μια έκθεση του 2022 σχετικά με τα εμπρηστικά όπλα, όπως ο θερμίτης, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – Human Rights Watch (HRW) τα αποκάλεσε «διαβόητα για το φρικτό ανθρώπινο κόστος τους», συμπεριλαμβανομένης της πρόκλησης εγκαυμάτων τέταρτου ή πέμπτου βαθμού.
«Μπορούν να προκαλέσουν βλάβες σε μύες, συνδέσμους, τένοντες, νεύρα, αιμοφόρα αγγεία, ακόμη και σε οστά», ανέφερε το HRW.
«Η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει μήνες και να απαιτεί καθημερινή φροντίδα. Εάν τα θύματα επιβιώσουν, μένουν με σωματικά και ψυχολογικά σημάδια για πάντα», δήλωσε η HRW.
Τι αναφέρει αμερικανός αξιωματικός
«Σε μια ιδιαίτερα τρομακτική εξέλιξη για τους Ρώσους, φαίνεται ότι οι Ουκρανοί έχουν βρει τον τρόπο να συνδέουν συστήματα διανομής θερμίτη σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους», δήλωσε ο Τσαντ Σκοτ του αμερικανικού στρατού και τέως ΝΑΤΟϊκό στέλεχος. «Τώρα ρίχνουν θερμίτη πάνω στις ρωσικές θέσεις χαρακωμάτων» συνέχισε.
Ο Σκοτ είπε πως: «Όταν ο θερμίτης ρίχνεται σε αυτό το σύστημα χαρακωμάτων και οι Ρώσοι αρχίζουν να εκκενώνουν τα χαρακώματά τους, γίνονται στόχοι για άλλες μορφές πυρομαχικών διασποράς του πυροβολικού ή άμεσες εμπλοκές από το ουκρανικό πεζικό στο έδαφος. Οι Ουκρανοί το χρησιμοποιούν τώρα για να καθαρίσουν τα ρωσικά χαρακώματα στο πεδίο της μάχης».
Συνέχισε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη «καταστρέφουν κάθε κομμάτι εξοπλισμού που αγγίζει αυτός ο θερμίτης». «Δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν οι Ρώσοι εδώ πέρα, εκτός από το να το βάλουν στα πόδια».
*Οι ονομασίες «Dracarys» ή «Dragonfire», σε μια αναφορά στη γλώσσα των High Valynarian που χρησιμοποιείται στη σειρά φαντασίας Game of Thrones. Η λέξη Dracarys ήταν η εντολή προς τους δράκους ώστε να εξαπολύσουν φωτιά στους εχθρούς τους.
Πηγές: Telegram, CNN, Newsweek
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έκλεβαν ό,τι έβρισκαν από σταθμευμένα οχήματα – Χειροπέδες σε δεύτερο πρόσωπο, 18 ετών
• Καιρός: Βόλτα το πρωί, το βράδυ… κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους
• Για τους επόμενους έξι μήνες, σε δοκιμαστική βάση, γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων στην Αθηένου
• Επίσημη πρώτη για τα 7+1 Χριστουγεννιάτικα Χωριά της Κύπρου – Αρχίζουν με τις τελετές έναρξης
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις