ΥΓΕΙΑ

Επίμονο ρέψιμο: Έρευνα σε 10.000 άτομα αποκαλύπτει ασθένειες και συνήθειες που το προκαλούν

Επίμονο ρέψιμο: Έρευνα σε 10.000 άτομα αποκαλύπτει ασθένειες και συνήθειες που το προκαλούν

Η ερυγή (ρέψιμο) είναι μια συνηθισμένη και φυσιολογική λειτουργία του σώματος. Συμβαίνει όταν καταπίνουμε αέρα κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης φαγητού ή ποτού, και το σώμα μας χρειάζεται να απελευθερώσει αυτόν τον αέρα. Αν και είναι φυσιολογικό, υπάρχουν περιπτώσεις όπου (η ερυγή) το ρέψιμο γίνεται υπερβολικό, επαναλαμβάνεται συχνά και αρχίζει να δυσκολεύει την καθημερινή μας ζωή. Αν ρεύεστε συνεχώς, είναι φυσικό να αναρωτηθείτε τι το προκαλεί και πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε.

Τι είναι οι διαταραχές ρεψίματος
Όταν το ρέψιμο γίνεται τόσο συχνό που προκαλεί δυσφορία ή προβλήματα στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή, τότε μιλάμε για διαταραχές ρεψίματος. Παρότι οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν περιστασιακά αυτό το πρόβλημα, μόνο ένα μικρό ποσοστό εμφανίζει διαταραχές που απαιτούν ιατρική παρακολούθηση. Σύμφωνα με έρευνα σε 10,000 άτομα που πραγματοποιήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Metropolitan της Οσάκα, περίπου το 1,5% των Ιαπώνων ενηλίκων παρουσιάζει διαταραχές ρεψίματος, δηλαδή 1 στους 66 ανθρώπους.

Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες
Η ίδια έρευνα αναφέρει ότι οι διαταραχές ρεψίματος είναι πιο συχνές στους άνδρες και σε άτομα που καταναλώνουν αλκοόλ ή λαμβάνουν φάρμακα για την παλινδρόμηση οξέος. Επιπλέον, οι κακές διατροφικές συνήθειες φαίνεται να επιδεινώνουν το πρόβλημα. Για παράδειγμα, το να τρώει κανείς μέχρι να αισθανθεί χορτάτος, ή το να μασάει είτε πολύ γρήγορα είτε πολύ αργά, μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση διαταραχών ρεψίματος. Αντίθετα, μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη της έρευνας ήταν ότι η υψηλή κατανάλωση ανθρακούχων ποτών, που συχνά θεωρούνται υπαίτια για το ρέψιμο, δεν συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση διαταραχών. Αυτό δείχνει ότι το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο από ό,τι ίσως πιστεύαμε.

Πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε
Ο καθηγητής Yasuhiro Fujiwara, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, επισημαίνει ότι οι διαταραχές ρεψίματος μπορεί να χρειαστούν πολύ χρόνο για να θεραπευτούν. Δυστυχώς, οι επιλογές θεραπείας είναι περιορισμένες και διατίθενται μόνο σε ειδικά ιατρικά κέντρα. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι που μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος από το σπίτι.

Πρώτον, είναι σημαντικό να παρατηρήσετε τις διατροφικές σας συνήθειες. Εάν συνηθίζετε να τρώτε γρήγορα ή να μασάτε πολύ αργά, δοκιμάστε να βρείτε μια ισορροπημένη ταχύτητα. Το να τρώτε πιο αργά και να μασάτε καλά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του αέρα που καταπίνετε, ως εκ τούτου και της ερυγής.

Δεύτερον, αποφύγετε να τρώτε μέχρι να αισθανθείτε εντελώς πλήρεις. Οι μελέτες δείχνουν ότι αυτή η συνήθεια μπορεί να συνδέεται με τις διαταραχές ρεψίματος. Προσπαθήστε να τρώτε μικρότερα γεύματα και να σταματάτε όταν αισθάνεστε άνετα, όχι υπερβολικά χορτάτοι.

Τέλος, αν παρατηρήσετε ότι το ρέψιμο σάς προκαλεί σοβαρή δυσφορία ή επηρεάζει την καθημερινή σας ζωή, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν ειδικό. Μπορεί να υπάρχει υποκείμενη γαστρεντερική πάθηση που να χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγική κατάληξη: Εντοπίστηκε νεκρή η 59χρονη που έψαχναν στη Λεμεσό - Την βρήκαν στην πολυκατοικία όπου διέμενε

• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή

• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών

• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη

• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»



ΠτΔ: Περήφανος για την διοργάνωση του Eurobasket 2025 στην Κύπρο - Παρέλαβε το τρόπαιο

ΠτΔ: Περήφανος για την διοργάνωση του Eurobasket 2025 στην Κύπρο - Παρέλαβε το τρόπαιο

Η διοργάνωση του Eurobasket που θα γίνει στην Κύπρο το 2025 θα είναι εξαιρετική δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top