ΥΓΕΙΑ

Το μυστικό της ευτυχίας βρίσκεται μέσα μας – Και είναι το καλύτερο φάρμακο

Το μυστικό της ευτυχίας βρίσκεται μέσα μας – Και είναι το καλύτερο φάρμακο

Το γέλιο αποτελεί για την ψυχή μας το δραστικότερο αντικαταθλιπτικό, χαρίζοντάς μας και αναλγητική προστασία. Ακόμη, ενισχύει την ανοχή στον πόνο και τονώνει τη συνολική ευεξία, όπως ήδη γνωρίζουμε από έρευνες της δεκαετίας του 1970.

Μια πρόσφατη ανασκόπηση εξέτασε εκτενέστερα τους μηχανισμούς που διαμεσολαβούν στη φυσική δύναμη του γέλιου να ανακόπτει την ανθρώπινη αντίδρασή στο στρες. Η αξιοσημείωτη αυτή μελέτη, η οποία συνδύασε τα πορίσματα οκτώ ερευνών και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Plos One, επιχείρησε να απαντήσει στο ερώτημα αν το αυθόρμητο γέλιο μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης.

Η ορμόνη του στρες

Η ορμόνη που «κυριαρχεί» στο στρες είναι η κορτιζόλη, η οποία «κατοικεί» στα επινεφρίδια. Είναι υπεύθυνη για την άνοδο της αρτηριακής πίεσης, την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, την ενίσχυση του μεταβολισμού και την ενεργοποίηση του οργανισμού.

Όταν λοιπόν βρισκόμαστε υπό πίεση, το σώμα μας παράγει περισσότερη κορτιζόλη. Τα υψηλότερα επίπεδα άγχους και η υπερβολική έκκριση κορτιζόλης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, σε πεπτικά προβλήματα, μυϊκή αδυναμία, περισσότερο στρες και κατάθλιψη.

Πόσο γέλιο «διώχνει» το άγχος;

Στο πλαίσιο της έρευνας οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονταν να γελάσουν παρακολουθώντας ένα αστείο βίντεο, δουλεύοντας παράλληλα με έναν θεραπευτή γέλιου ή συμμετέχοντας σε ένα αυτοδιαχειριζόμενο πρόγραμμα γέλιου. Ακολούθως, μελετήθηκε η αξιολόγηση των επιπέδων κορτιζόλης των συμμετεχόντων πριν και μετά από μια συνεδρία γέλιου αλλά και των επιπέδων της ορμόνης αυτής σε ομάδες συμμετεχόντων που δεν γελούσαν.

Έπειτα από το συνδυασμό των αποτελεσμάτων των οκτώ ερευνών, οι επιστήμονες επισήμαναν ότι τα επίπεδα κορτιζόλης μειώθηκαν κατά 31,9% για τα άτομα που συμμετείχαν σε παρεμβάσεις γέλιου. Επίσης, οι ερευνητές έφτασαν στο υπεραισιόδοξο συμπέρασμα ότι ακόμη και μία μόνο συνεδρία γέλιου, έχει τη δύναμη να μειώσει την κορτιζόλη κατά 36,7%. Συνολικά, βρέθηκε ότι όση και να ήταν η διάρκεια του γέλιου στο κάθε άτομ0, η κορτιζόλη μειώνονταν σταθερά.

Οι συγγραφείς της ανασκόπησης επιβεβαίωσαν την αρχαία γνώση ότι το αυθόρμητο γέλιο είναι καλό φάρμακο (προληπτικό ή θεραπευτικό), καθώς συνδέεται με σημαντική μείωση των επιπέδων κορτιζόλης σε σύγκριση με άλλες συνήθεις δραστηριότητες.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Επιτέθηκαν σε τρία άτομα και κατάφεραν να διαφύγουν - Καταζητείται ένα πρόσωπο

• Απήγαγαν 26χρονο και τον απειλούσαν ότι θα τον σκοτώσουν - Πώς κατάφερε να αποδράσει

• Ομοφοβική επίθεση στη Λεμεσό: Ξεκίνησε λήψη καταθέσεων η Αστυνομία μετά την καταγγελία του νεαρού

• Μονή Αββακούμ: Συνέρχεται εκ νέου το Συνοδικό Δικαστήριο - Χωρίς δικηγόρο και πάλι οι μοναχοί

• Έρευνα αγοράς: Αυτά είναι τα φθηνότερα και ακριβότερα μονάρια ανά επαρχία - Σε άλλο επίπεδο η Λεμεσός - Φωτογραφίες

• H Τούνη δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυα της - Ποιος ο λόγος - Δείτε βίντεο



Διαβεβαιώσεις ΠτΔ για λύση-διμερείς σχέσεις στα διαπιστευτήρια πέντε Πρέσβεων

Διαβεβαιώσεις ΠτΔ για λύση-διμερείς σχέσεις στα διαπιστευτήρια πέντε Πρέσβεων

Με διαβεβαιώσεις για την ετοιμότητά του για λύση του Κυπριακού και για περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων της Λευκωσίας με Γαλλία, Ολλανδία, Φινλανδία, Σερβία και Κατάρ ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δέχθηκε τη Δευτέρα στο Προεδρικό τα διαπιστευτήρια των πέντε Πρέσβεων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top