ΥΓΕΙΑ

Burnout: Σημάδια για να το αναγνωρίσεις και στρατηγικές για να το προλάβεις

Burnout: Σημάδια για να το αναγνωρίσεις και στρατηγικές για να το προλάβεις

Το burnout, ή αλλιώς επαγγελματική εξάντληση, είναι ένα φαινόμενο που έχει αποκτήσει αυξανόμενη προσοχή τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηρίζεται από χρόνιo στρες στον εργασιακό χώρο, οδηγώντας σε συναισθηματική, σωματική και ψυχική εξάντληση.

Τα πρώτα σημάδια του burnout είναι κρίσιμα για την έγκαιρη αναγνώριση και παρέμβαση.

Τα πιο κοινά συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν ότι κάποιος βιώνει επαγγελματική εξάντληση είναι:

1. Χρόνια Κόπωση

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια του burnout είναι η αίσθηση της συνεχούς εξάντλησης. Οι άνθρωποι μπορεί να νιώθουν κουρασμένοι, ακόμα και μετά από μια γεμάτη νύχτα ύπνου και η ενέργειά τους να είναι χαμηλή κατά τη διάρκεια της ημέρας.

2. Αυξημένη αρνητικότητα

Η ανάπτυξη αρνητικής στάσης απέναντι στη δουλειά και στους συναδέλφους είναι συχνό φαινόμενο. Οι εργαζόμενοι μπορεί να γίνονται κυνικοί, απόμακροι, απογοητευμένοι, να χάνουν το ενδιαφέρον τους για τα καθήκοντά τους και να αισθάνονται ότι η εργασία τους δεν έχει κανένα νόημα.

3. Μειωμένη Απόδοση

Οι άνθρωποι με burnout συχνά δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν και να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους, χάνουν προθεσμίες και δεν αποδίδουν όσο παλαιότερα.

4. Συναισθηματική Απομόνωση

Η απομάκρυνση από τους συναδέλφους και η αδυναμία να συνδεθούν συναισθηματικά με το περιβάλλον εργασίας είναι επίσης ένα σύμπτωμα, που μπορεί να επεκταθεί και στον ευρύτερο κύκλο του ατόμου, αποφεύγοντας κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

5. Σωματικά Συμπτώματα

Το burnout μπορεί να εκδηλωθεί και με σωματικά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλοι, προβλήματα ύπνου και γαστρεντερικές διαταραχές. Αυτά τα σωματικά σημάδια μπορεί να είναι αποτέλεσμα του χρόνιου στρες που βιώνει ο εργαζόμενος.

6. Αίσθημα Αδυναμίας

Οι άνθρωποι που βιώνουν burnout συχνά νιώθουν ότι δεν έχουν τον έλεγχο της κατάστασής τους και ότι οι προσπάθειές τους είναι μάταιες. Αυτή η αίσθηση αδυναμίας μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη απογοήτευση και απελπισία.

Η αναγνώριση αυτών των συμπτωμάτων είναι το πρώτο βήμα για την πρόληψη και την παρέμβαση στο burnout. Είναι σημαντικό οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες να είναι ευαισθητοποιημένοι σχετικά με αυτά τα σημάδια, ώστε να μπορέσουν να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την αποκατάσταση της ισορροπίας και της ευημερίας στον εργασιακό χώρο.

Στρατηγικές Πρόληψης και Αντιμετώπισης

Η Personal & Business Coach Ειρήνη Σαβαλάν αναφέραι πως για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και ολιστικά το burnout, απαιτείται μια πολυδιάστατη προσέγγιση.

Θέσπιση ορίων: Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα είναι να μπουν όρια μεταξύ προσωπικής και εργασιακής ζωής, να τηρούνται τα ωράρια και να προτεραιοποιείται στο πρόγραμμα η ξεκούραση τόσο σε σωματικό, όσο και σε νοητικό επίπεδο.

Πρακτικές ενσυνειδητότητας: Οι πρακτικές του διαλογισμού και του mindfulness είναι πολύ αποτελεσματικές στο κομμάτι επανασύνδεσης με τον εαυτό, επιστροφής στο παρόν και στο σώμα και στην πνευματική υποστήριξη.
Υποστηρικτικό πλαίσιο: Είναι σημαντικό να αναζητήσετε υποστήριξη από οικογένεια, φίλους, συναδελφούς και από τη Διοίκηση.

Επαγγελματική Βοήθεια: Αν θέλετε να το αντιμετωπίσετε πιο οργανωμένα, μπορείτε να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια, μέσω ψυχοθεραπείας, συμβουλευτικής ψυχικής υγείας ή life coaching. Οι επαγγελματίες μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες καθοδηγήσεις και στρατηγικές αντιμετώπισης προσαρμοσμένες στις ατομικές ανάγκες.

Τακτική Αυτοαξιολόγηση: Τα άτομα θα πρέπει να αξιολογούν τακτικά τα επίπεδα στρες και ενέργειας, αλλά και την ικανοποίηση από την εργασία τους. Η αναγνώριση πρώιμων σημείων του burnout μπορεί να διευκολύνει τις έγκαιρες παρεμβάσεις, πριν η κατάσταση επιδεινωθεί.

Οργανωτικές Παρεμβάσεις: Οι εργοδότες θα πρέπει να προάγουν ένα υποστηρικτικό εργασιακό περιβάλλον, αξιολογώντας τακτικά την ευημερία των υπαλλήλων και εφαρμόζοντας πολιτικές που προάγουν την ισορροπία εργασίας-προσωπικής ζωής. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας, επαρκείς πόρους για τη διαχείριση του φορτίου εργασίας, ενημέρωση/σεμινάρια/ημερίδες για την ευαισθητοποίηση, αναγνώριση και αντιμετώπιση του burnout, αλλά και καθοδήγηση/πρόσβαση σε φορείς – γραμμές επικοινωνίας – επαγγελματίες που μπορούν να κατευθύνουν αποτελεσματικά όποιον υπάλληλο αναζητήσει βοήθεια.

Το burnout είναι μια σύγχρονη πρόκληση στον εργασιακό χώρο, που παρ’όλες τις ενέργειες ενημέρωσης και πρακτικής εφαρμογής γύρω από την ευεξία και ευημερία, συνεχίζει να είναι ένα σημαντικό ρίσκο και ένας δείκτης που όλες οι επιχειρήσεις οφείλουν να λάβουν υπόψιν.

Κατανοώντας τις αιτίες του, αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα και εφαρμόζοντας αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψης και αποκατάστασης, τόσο τα άτομα όσο και οι οργανισμοί μπορούν να εργαστούν προς τη δημιουργία υγιέστερων εργασιακών περιβαλλόντων.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Επιτέθηκαν σε τρία άτομα και κατάφεραν να διαφύγουν - Καταζητείται ένα πρόσωπο

• Απήγαγαν 26χρονο και τον απειλούσαν ότι θα τον σκοτώσουν - Πώς κατάφερε να αποδράσει

• Ομοφοβική επίθεση στη Λεμεσό: Ξεκίνησε λήψη καταθέσεων η Αστυνομία μετά την καταγγελία του νεαρού

• Μονή Αββακούμ: Συνέρχεται εκ νέου το Συνοδικό Δικαστήριο - Χωρίς δικηγόρο και πάλι οι μοναχοί

• Έρευνα αγοράς: Αυτά είναι τα φθηνότερα και ακριβότερα μονάρια ανά επαρχία - Σε άλλο επίπεδο η Λεμεσός - Φωτογραφίες

• H Τούνη δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυα της - Ποιος ο λόγος - Δείτε βίντεο



Υπ. Δικαιοσύνης: Παρουσίασε μέτρα μείωσης υπερπληθυσμού φυλακών κατά 30% μέχρι τον Οκτώβριο στη Βουλή

Υπ. Δικαιοσύνης: Παρουσίασε μέτρα μείωσης υπερπληθυσμού φυλακών κατά 30% μέχρι τον Οκτώβριο στη Βουλή

Μέτρα για την άμβλυνση του προβλήματος του υπερπληθυσμού στις Κεντρικές Φυλακές κατά 30% μέχρι τον Οκτώβριο, παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία συνήλθε με αφορμή την έκθεση της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη των βασανιστηρίων (CPT) και τις επισημάνσεις για την αντιμετώπιση σειράς προβλημάτων στις κυπριακές φυλακές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top