ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλαφόν στο νερό: Στη Βουλή ο Παπαναστασίου - Όσα θα συζητηθούν

Πλαφόν στο νερό: Στη Βουλή ο Παπαναστασίου - Όσα θα συζητηθούν

Στην απόφαση να καλεστεί στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου για να ξεκαθαρίσει πρόνοιες κυβερνητικού νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει την επιβολή ανώτατης τιμής πώλησης εμφιαλωμένου νερού σε συγκεκριμένους χώρους όπου δεν μπορεί να υπάρξει ανταγωνισμός (αεροδρόμια, γήπεδα, απομακρυσμένες παραλίες, κινηματογράφους), κατέληξε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, η οποία συνέχισε τη συζήτηση κυβερνητικού νομοσχεδίου που παρέχει εξουσία στον Υπουργό Εμπορίου να καθορίζει τις ανώτατες τιμές λιανικής πώλησης για βασικά προϊόντα διατροφής που διατίθενται από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένα σημεία πώλησης όπου εξ αντικειμένου δεν δύναται να αναπτυχθεί επαρκής ανταγωνισμός, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννη είπε ότι «δυστυχώς ,ενώ άλλα μας έχουν φέρει και ζητήσει, άλλα εννοούν, άλλα υπονοούν και στο τέλος αφήνουν ένα νόμο, με τις αποδοχές που έχουν κάνει σήμερα ενώπιον της Βουλής, χωρίς δόντια».

«Μας έχουν πει ότι θα επιβάλουν πλαφόν στην τιμή του νερού στα αεροδρόμια, σήμερα μας αποκάλυψαν ότι τα αεροδρόμια εξαιρούνται και ότι εξαιρούνται και άλλοι χώροι με αποτέλεσμα να διερωτόμαστε που επιτέλους θα εφαρμόσουν αυτό το νόμο», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι «λανθασμένα έχουν πληροφορήσει την κοινωνία ότι θα επιβληθεί πλαφόν τιμής νερού σε όλη την αγορά και ως εκ τούτου οι καταναλωτές θα αγοράζουν φθηνότερο νερό» και πρόσθεσε πως αυτό είναι «λάθος και σκοπιμότητα πονηρή».

Είπε ακόμη ότι «για άλλη μια φορά, είναι ανέτοιμοι στις απαιτήσεις των Βουλευτών αλλά και όλων των συντελεστών της αγοράς» και πρόσθεσε πως ήταν «και πάλι αδιάβαστη η Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή, χωρίς να δώσει απαντήσεις».

Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι «συζητάμε ένα νόμο άνευ περιεχομένου» και πρόσθεσε πως εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων είπαν ότι αν θέλουμε να αγγίξουμε το θέμα της ακρίβειας σε αυτή την χώρα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η «ακρίβεια στο θέμα των επιτοκίων, των τιμών, των τελών και των τιμών των προϊόντων».

Πρόσθεσε ότι «τα ίδια μας έλεγαν και στην περίπτωση του καλαθιού του νοικοκυριού και μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχουν κάνει και δεν ξέρουν προς τα που θα κινηθεί».

Ερωτηθείς αν το νομοσχέδιο αφορά και τα αεροδρόμια, ο κ. Χατζηγιάννη είπε ότι «σήμερα μας είπαν να τους βγάλουμε νόμο να είναι μέσα (τα αεροδρόμια), αλλά ο Υπουργός δεν θα συμπεριλάβει στο διάταγμα του τα αεροδρόμια» και πρόσθεσε πως δεν το καταλαβαίνει αυτό το πράγμα.

Ανέφερε επίσης ότι το μέτρο για να εφαρμόσουν σημεία πώλησης, όπου «είναι διαθέσιμο νερό με βάση τις υγειονομικές πρόνοιες, είναι ένα μέτρο που αν θέλουν να τους το επιβάλουμε ακόμη και με νομοθεσία» και να εφαρμόζεται «και στα σχολεία, και στα στάδια, και στα αεροδρόμια».

«Υπάρχουν μέτρα τα οποία μπορούν και χωρίς νομοθεσίες να εφαρμοστούν, προκειμένου η αγορά να λειτουργεί ελεύθερα γιατί όταν αγγίζουμε την αγορά μας βγαίνει διαφορετικά», ανέφερε, και πρόσθεσε ότι «σωστά αναφέρθηκε σήμερα, από πλευράς των καταναλωτών, ότι, όταν η Ελλάδα αξιολόγησε αυτό το ημίμετρο που έχει βάλει, υπήρξε αύξηση στις τιμές κατά 200%».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι έχουν ζητήσει να παραστεί στην επόμενη συνεδρία ο Υπουργός Εμπορίου «για να μας ξεκαθαρίσει τι προτίθεται η Κυβέρνηση να κάνει, πως θα εφαρμοστεί αυτός ο νόμος αν ψηφιστεί, για να μην έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα με το e -kalathi που και πάλι είχε ασκηθεί φοβερή πίεση για να ψηφιστεί, ψηφίστηκε πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων και εδώ και δέκα μήνες αγνοείται».

Ο κ. Κώστα είπε ότι στις 9 Ιουλίου 2024 όταν συζητήσαν το κυβερνητικό νομοσχέδιο για επιβολή πλαφόν στο εμφιαλωμένο νερό, είχαν ρωτήσει την εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή κατά πόσον «εάν προχωρήσουμε στην κατ' άρθρον συζήτηση για όσο χρόνο χρειαστεί και οδηγήσουμε το νομοσχέδιο στην επόμενη Ολομέλεια της Βουλής, θα είστε έτοιμοι να προχωρήσετε το συντομότερο με την έκδοση διατάγματος» και η απάντησή της, σύμφωνα με τον κ. Κώστα, «ήταν όχι, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα ήταν έτοιμοι ούτε μέχρι το Σεπτέμβρη».

«Όταν ρωτήσαμε γιατί δεν θα ήταν έτοιμοι, μας εξήγησαν ότι δεν είχε γίνει η μελέτη που θα έπρεπε να γίνει και η συλλογή όλων των στοιχείων που θα οδηγούσαν στον καθορισμό του εύλογου κέρδους και του εύλογου κόστους όπως αναφέρεται στην νομοθεσία», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ διερωτήθηκε «προς τι όλη αυτή η πίεση προς την Επιτροπή Εμπορίου να εγκρίνει ένα νομοσχέδιο με πάρα πολλά κενά και σοβαρά ερωτήματα, τη στιγμή που δεν γίνεται αυτό που θα έπρεπε να γίνει».

«Γι’ αυτό τους αναφέραμε ότι εφόσον δεν θα προχωρήσουμε στη ψήφιση του νομοσχεδίου, επειδή η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή δεν είναι έτοιμη, θα πρέπει μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου να ολοκληρώσουν τις μελέτες τους», πρόσθεσε.

Ανάφερε πως στις 3 Σεπτεμβρίου 2024, συζητώντας ξανά το θέμα στην Επιτροπή, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή ανέφερε «ξανά ότι στο διάστημα που μεσολάβησε δεν είχε γίνει καμιά έρευνα ή συλλογή στοιχείων και ουσιαστικά δεν έκαναν αυτά που έπρεπε να κάνουν» και «σήμερα 10 Σεπτεμβρίου 2024, σε ακόμα μια συνεδρία για το ίδιο θέμα, δεν πήραμε απαντήσεις στα σοβαρά ερωτήματα που καταθέσαμε για το νομοσχέδιο».

Πρόσθεσε ότι έχει ξεκαθαριστεί από την Υπηρεσία και στις τρεις συνεδρίες, ότι «οι τιμές θα διαφέρουν ανάλογα με τα σημεία πώλησης», ενώ ο κόσμος πιστεύει, σύμφωνα με τον κ. Κώστα, ότι «θα είναι μια ενιαία τιμή, όπως είναι στην Ελλάδα, για όλα τα εμφιαλωμένα νερά ανάλογα με τη συσκευασία».

Ανέφερε ότι υπάρχει επίσης η εντύπωση ότι ο καθορισμός τιμής θα αφορά όλες τις συσκευασίες, ενώ στο νομοσχέδιο αναφέρονται μόνο τα 500 ml και τα 750 ml και πρόσθεσε πως «στην Ελλάδα όπου εφαρμόστηκε αυτό το μέτρο, στα αεροδρόμια για παράδειγμα, μετά δυσκολίας βρίσκεις συσκευασία νερού που είναι εντός διατάγματος».

Ανέφερε επίσης ότι «ενώ πολλοί πιστεύουν ότι θα είναι καθορισμός πλαφόν για όλες τις ετικέτες νερού, το νομοσχέδιο στο άρθρο 6.1 αναφέρει ότι ο επιχειρηματίας θα επιλέγει μια τουλάχιστον συσκευασία για να την εντάσσει στο διάταγμα».

Δηλαδή, συνέχισε «αν κάποιος είναι κάτοχος περιπτέρου στο αεροδρόμιο και έχει τέσσερα κυπριακά νερά τα οποία πουλάει, θα πρέπει να επιλέξει το ένα που θα είναι το φτηνό και τα άλλα να παραμείνουν με τις υψηλές τιμές με αποτέλεσμα το απόθεμα του φθηνότερου νερού να εξαντλείται πολύ σύντομα και να παραμένουν προς πώληση τα ακριβότερα νερά».

Επιπλέον, ο κ. Κώστα είπε ότι «άλλο πολύ σημαντικό που αναφέρεται στο νομοσχέδιο είναι ότι η νομοθεσία αυτή θα ισχύει μόνο για όρθιους πελάτες» και πρόσθεσε πως σε ερώτησή του σήμερα προς την εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή «τι θα γίνεται σε περίπτωσεις ατόμων ΑμεΑ σε αναπηρικά καροτσάκια», δεν έλαβε «οποιαδήποτε απάντηση».

«Το χειρότερο απ’ όλα αυτά όμως σήμερα είναι το γεγονός ότι η εκπρόσωπος της Υπηρεσίας, μας ανέφερε ότι θα εξαιρεθούν τα αεροδρόμια από το διάταγμα γιατί έχουν τοποθετήσει κάποιους ψύκτες νερού», πρόσθεσε.

Επίσης, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι σε ερώτηση του αν γι΄αυτή την απόφαση της Υπηρεσίας έχει ενημερωθεί ο Υπουργός, ο οποίος σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα αποφασίσει για ποιες συσκευασίες και για ποια σημεία πώλησης θα ενταχθούν στο διάταγμα, «η απάντηση ήταν αρνητική» και διερωτήθηκε πως «γίνεται να εξαιρεθούν τα αεροδρόμια από τα οποία κάθε χρόνο περνούν 7 – 8 εκατομμύρια άτομα».

Τέλος, ο κ. Κώστα είπε ότι αυτό που θέλουν «είναι να μην δημιουργηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα στην αγορά και κυρίως να προστατεύσουμε τον καταναλωτή από την αισχροκέρδεια χωρίς να προστατεύουμε τα οποιαδήποτε άλλα συμφέροντα».

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης είπε ότι «έπειτα από πολλές συνεδρίες φθάσαμε στο να αναρωτηθούμε ποιοι έχουν την πραγματική πρόθεση να προχωρήσει η νομοθεσία αυτή και να εφαρμοστεί σωστά», προσθέτοντας ότι σήμερα μάθαμε ότι υπάρχει η πρόθεση από την Υπηρεσία του Καταναλωτή να μεταφέρουν στον Υπουργό να εξαιρεθούν τα αεροδρόμια από τα σημεία πώλησης».

Ανέφερε πως απορεί κάποιος πως είναι δυνατό να εξαιρεθούν τα αεροδρόμια, «σε έναν χώρο που όλοι αποδεχόμαστε ότι είναι μονοπωλιακές οι επιλογές που υπάρχουν, που δεν μπορείς να μεταφέρεις νερό σε αυτό τον χώρο».

Ο κ. Παπαδούρης είπε ότι «πρέπει να αποφασίσουμε τελικά κατά πόσον θέλουμε να το κάνουμε και να το κάνουμε να δουλέψει ή θέλουμε να το κάνουμε απλά ρίχνοντας στάχτη στα μάτια του κόσμου, αλλά να μην εφαρμοστεί στο τέλος της ημέρας, ή να εφαρμοστεί και να εφαρμοστεί σωστά».

Ανέφερε ότι το παράρτημα το οποίο περιγράφει τις συσκευασίες για το νερό είναι στα 550 ml και στα 750 ml και διερωτήθηκε γιατί να μην είναι στα 330 ml ή στο 1 λίτρο και «γιατί να ρισκάρουμε να βάλουμε δύο συσκευασίες και τελικά αυτές οι συσκευασίες να μην είναι διαθέσιμες και ο κόσμος να αναγκάζεται να αγοράσει μια άλλη συσκευασία».

Ο κ. Παπαδούρης είπε ότι αναφέρθηκε πως για τα αεροδρόμια τοποθέτησαν ψύκτες νερού και πρόσθεσε πως υπάρχει κόσμος που για θέμα υγιεινής δεν θέλει να πιει (νερό) από τον ψύκτη νερού».

Πρόσθεσε ότι αυτή η συζήτηση στην Επιτροπή γίνεται εδώ και μήνες και «κατηγορήθηκε η Βουλή όταν είπε ότι δεν είναι σωστό το νομοσχέδιο καθώς έχει ελλείψεις».

Ανέφερε ότι «επιμένουν να κάνουν τα δικά τους όπως τα έκαναν και στο e-kalathi».

«Σήμερα παραδέχθηκαν ότι και αύριο να το ψηφίσουμε δεν πρόκειται μέχρι τον Νοέμβριο να το δούμε να λειτουργεί και κατηγορούμαστε και εμείς ότι δεν το περνούμε», ανέφερε και πρόσθεσε πως «υπάρχουν λόγοι που δεν το περνούμε (το νομοσχέδιο)».

Απευθυνόμενος στους καταναλωτές, ο κ. Παπαδούρης είπε ότι «η προσπάθεια δεν είναι να σταματήσουμε αυτό το νομοθέτημα αλλά να καταλήξουμε σε ένα νομοθέτημα που θα είναι σωστό, θα δουλέψει και θα μετρήσουμε και το αποτέλεσμα μετά από ένα χρόνο και θα είναι θετικό και προς την προστασία του καταναλωτή».

Ανέφερε ότι θα καλεστεί ο Υπουργός για να πει ποιά είναι η πρόθεση και τι έχει σκοπό να κάνει.

Νομοσχέδιο για παρεμπόδιση και Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες

Εξάλλου, πρόταση νόμου, στην οποία έχουν συμπεριληφθεί οι εισηγήσεις Βουλευτών και φορέων σε σχέση με τη μείωση της ημερήσιας και της συνολικής ανώτατης χρηματικής επιβάρυνσης, η οποία δύναται να επιβληθεί σε πρόσωπο το οποίο αρνείται, παραλείπει ή αμελεί να εκπληρώσει υποχρεώσεις υποβολής στοιχείων για τους πραγματικούς δικαιούχους νομικών οντοτήτων ή εμπιστευμάτων, θα συζητήσει την ερχόμενη Τρίτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Κυριάκος Χατζηγιάννη είπε ότι υπάρχει πρόταση νόμου στην οποία «έχουμε συμπεριλάβει όλες τις εισηγήσεις από όλους τους φορείς και συναδέλφους βουλευτές» και πρόσθεσε ότι αυτή «θα συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη με σκοπό να ρυθμίσουμε νομοθετικά όλες τις εκκρεμότητες».

«Μεταξύ άλλων, υπάρχουν εκκρεμότητες για πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε εταιρείες ανθρώπων βιοπαλαιστών και λόγω των προβλημάτων και ιδιαιτεροτήτων που υπήρξαν τους επιβλήθηκε πρόστιμο», ανέφερε, και πρόσθεσε πως για όλα αυτά υπάρχουν προτάσεις σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει να ανασταλεί η πληρωμή.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μονή Αββακούμ: Μήνες μετά το σκάνδαλο με το πρώτο χρηματοκιβώτιο εντοπίστηκε και δεύτερο

• Ομοφοβική επίθεση στη Λεμεσό: Ισχυρίζεται ότι του επιτέθηκε και τον προκάλεσε ο παραπονούμενος - Υπό κράτηση ο 29χρονος

• Επίθεση δέχθηκε τροχονόμος - Μετέβη στο νοσοκομείο - Τι αναφέρει η καταγγελία

• «Στάζουν» οι μαθητές - Τοποθετήθηκαν αλλά δεν λειτουργούν τα κλιματιστικά και αφαίρεσαν ανεμιστήρες

• Door to door: Σύντομα αναμένεται να «κλείσει» συμφωνία για την Ξυλοτύμπου - Εξετάζουν και Μάμμαρι

• Χωρίς Διευθύντρια νηπιαγωγείο στην Ορόκλινη: Φωνάζουν οι γονείς - Τι απαντά στο «Τ» αρμόδιος του ΥΠΑΝ



Εποικοδομητική χωρίς κατάληξη η σύσκεψη για GSI:  Αναμένονται και άλλες συναντήσεις - Βίντεο

Εποικοδομητική χωρίς κατάληξη η σύσκεψη για GSI: Αναμένονται και άλλες συναντήσεις - Βίντεο

Χωρίς κατάληξη έληξε η σημερινή σύσκεψη, η οποία ξεκίνησε από τις 15:45 και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 20:00 το βράδυ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top