ΥΓΕΙΑ

Mπρόκολο ή καρότο; Ποιο λαχανικό μειώνει αποτελεσματικότερα την αρτηριακή πίεση

Mπρόκολο ή καρότο; Ποιο λαχανικό μειώνει αποτελεσματικότερα την αρτηριακή πίεση

Η απάντηση στη μείωση της αρτηριακής πίεσης θα μπορούσε να βρίσκεται και στο περιεχόμενο του πιάτου μας και συγκεκριμένα στα σταυρανθή λαχανικά. Σύμφωνα με μια νεότερη μελέτη, η κατανάλωση λαχανικών, όπως το μπρόκολο, η λαχανίδα, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών, θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή υγεία, ιδίως για τους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους ενήλικες με ήπια αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Edith Cowan στην Αυστραλία μελέτησαν τις επιδράσεις των σταυρανθών λαχανικών στην αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με άλλα είδη λαχανικών. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό BMC Medicine, δείχνουν ότι η κατανάλωση περίπου τεσσάρων μερίδων σταυρανθών λαχανικών καθημερινά για δύο εβδομάδες οδηγεί σε αξιοσημείωτη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης.

Ο συγκεκριμένος τύπος λαχανικών είναι πλούσια σε ενώσεις που ονομάζονται γλυκοσινολικά, και οι οποίες διασπώνται σε βιοδραστικές ουσίες όπως η σουλφοραφάνη όταν τα λαχανικά τεμαχίζονται ή μασιούνται. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι ενώσεις αυτές μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, συμβάλλοντας ενδεχομένως στην καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία.

«Η αύξηση της πρόσληψης λαχανικών συνιστάται ευρέως για τη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου και προηγούμενες μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει, ότι τα σταυρανθή λαχανικά έχουν ισχυρότερη σχέση με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου από ό,τι άλλα λαχανικά», αναφέρει σε δήλωσή της η Emma Connolly, συν-συγγραφέας της μελέτης και διδακτορική φοιτήτρια στο Edith Cowan. «Ωστόσο, ενώ τα λαχανικά καταναλώνονται παγκοσμίως, τα σταυρανθή λαχανικά αποτελούν συνήθως ένα μικρό μέρος της συνολικής πρόσληψης λαχανικών» συμπληρώνει.

Σταυρανθή λαχανικά ή ρίζας;

Στη μελέτη συμμετείχαν 28 άτομα ηλικίας 56 έως 72 ετών με ήπια αυξημένη αρτηριακή πίεση. Η πλειονότητα των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Στην έναρξη της μελέτης, , οι συμμετέχοντες είχαν μέση συστολική αρτηριακή πίεση (ο ανώτερος αριθμός σε μια μέτρηση της αρτηριακής πίεσης) περίπου 136 mmHg, η οποία θεωρείται αυξημένη, αλλά όχι ακόμα στο στάδιο της υπέρτασης.

Οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν τόσο μερίδες σταυρανθών λαχανικών όσο και γεύματα με άλλα είδη λαχανικών. Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν περίπου 300 γραμμάρια (περίπου 4 μερίδες) ενός μείγματος μπρόκολου, λαχανίδας, κουνουπιδιού και λάχανου καθημερινά για δύο εβδομάδες. Τα λαχανικά αυτά δόθηκαν με τη μορφή σούπας – μία για μεσημεριανό γεύμα και μία για δείπνο. Στην παρέμβαση ελέγχου, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν μια ισοδύναμη ποσότητα λαχανικών σε μορφή σούπας, που περιείχαν πατάτες, γλυκοπατάτες, καρότο και κολοκύθα.

Τα αποτελέσματα μετά τις παρεμβάσεις ήταν εντυπωσιακά: ακόμα και δύο εβδομάδες κατανάλωσης σταυρανθών λαχανικών ήταν αρκετές για να παρουσιάσουν οι συμμετέχοντες μέση μείωση της 24ωρης συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 2,5 mmHg σε σύγκριση με την παρέμβαση ελέγχου. Η επίδραση αυτή ήταν ακόμη πιο έντονη κατά τις ώρες της ημέρας, με μέση μείωση 3,6 mmHg.

Παρότι αυτή η μείωση της τάξης του 2,5 mmHg μοιάζει μικρή, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις πιθανές επιπτώσεις της στην καρδιαγγειακή υγεία. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμη και οι μέτριες μειώσεις της αρτηριακής πίεσης μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μείωση αυτή θα μπορούσε να μεταφραστεί σε περίπου 5% χαμηλότερο κίνδυνο μείζονος καρδιαγγειακού επεισοδίου.

Είναι ενδιαφέρον ότι η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν σταυρανθή λαχανικά παρουσίαζαν και χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα τους, σε σύγκριση με όταν κατανάλωναν τα υπόλοιπα λαχανικά, έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τις καρδιακές παθήσεις.

Αν και οι μηχανισμοί δεν είναι πλήρως κατανοητοί, οι ερευνητές προτείνουν ότι οι ενώσεις που βρίσκονται στα σταυρανθή λαχανικά, όπως η σουλφοραφάνη και το σουλφοξείδιο της S-μεθυλοκυστεΐνης (SMCSO), μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ουσίες αυτές παρέχουν διάφορες ευεργετικές επιδράσεις για το καρδιαγγειακό σύστημα.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέες κάμερες στη Λεμεσό - Πότε ανάβει το φλας

• Κακοκαιρία Atena στην Ελλάδα: Θα επηρεάσει την Κύπρο; Τι μας επιφυλάσσει ο καιρός

• Κλιματιστικά στα σχολεία: «Πάνω απ’ όλα η ασφάλεια» - Πότε αναμένεται να λειτουργήσουν

• Μονή Αββακούμ: Όσα αποφάσισε το Συνοδικό Δικαστήριο - Ζητά επιστημονική γνωμάτευση για μαρτυρικό υλικό

• Σοκαριστικό τροχαίο με ένα νεκρό στα κατεχόμενα: Τα φορτηγά έγιναν «φυσαρμόνικα» - Δείτε φωτογραφίες

• Κοιτάξετε τους λογαριασμούς σας: Καταβάλλονται σήμερα τα 150€ στους δικαιούχους για την νέα σχολική χρονιά



Συναντήθηκε με τον Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ ο ΠτΔ - Όσα συζήτησαν οι δύο ηγέτες

Συναντήθηκε με τον Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ ο ΠτΔ - Όσα συζήτησαν οι δύο ηγέτες

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα, με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχίαν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top